redactie

Redactie 2 jaar geleden Geen reacties

pepernoten
 

Met Het Grote Sinterklaasonderzoek 2018 deed Meervoormamas.nl onafhankelijk onderzoek naar de viering van Sinterklaas in Nederland. De doelgroep bestaat uit gezinnen met kinderen in de leeftijd van nul tot en met vier jaar oud. Het onderzoek is online verspreid naar 100.000 moeders. Hiervan vulden bijna 9.000 moeders het onderzoek volledig in.

Sinterklaas blijft een zeer populair kinderfeest

94 procent van de respondenten geeft aan dit jaar Sinterklaas te vieren. Dat is aanzienlijk meer dan de 59% van de respondenten die aangeeft Kerst met cadeautjes te vieren. Sinterklaas blijft dus verreweg het populairste kinderfeest in Nederland. Ongeveer 90 procent van de ouders geeft maximaal 100 euro per persoon uit aan Sinterklaascadeautjes. Speelgoed en snoepgoed zijn niet heel verrassend de populairste Sinterklaascadeautjes bij gezinnen met jonge kinderen.

Sinterklaascadeautjes kopen

Slechts 12% van de respondenten aan het Sinterklaasonderzoek geeft aan dat de cadeautjes voornamelijk online worden gekocht. Dit is verrassend, omdat de laatste jaren de algemene trend in de maatschappij is dat er steeds meer online wordt gekocht. Moeders met kinderen in de leeftijd van nul tot en met vier jaar gaan toch liever naar een winkelcentrum of de stad in om te shoppen voor de cadeautjes op Pakjesavond. Bijna 24% van de ondervraagden geeft aan voornamelijk offline in de winkelstraat de cadeautjes te kopen.

Moeders van jonge kinderen blijken de inkopen over het algemeen goed te plannen. Minder dan 8% geeft aan vooral op het laatste moment Sinterklaasinkopen te doen. Bijna 50% van de deelnemers aan Het Grote Sinterklaasonderzoek 2018 geeft aan in oktober al te starten met inkopen. Op het moment dat de aanbiedingen beginnen starten ze met inkopen doen. Iets meer dan 22% gaat vanaf ongeveer half november shoppen, op het moment dat de Sint echt in het land is.

De kleur van een Piet

In het onderzoek was ook een vraag opgenomen met betrekking tot de Zwarte Pieten discussie. Maar liefst 58 procent van de jonge moeders met kinderen van nul tot en met vier jaar oud vindt dat Piet volledig zwart hoort te zijn. Slechts 11% van de bijna 9.000 respondenten vindt het tijd voor verandering van Zwarte Piet. De overige 31% houdt zich er niet mee bezig.

Het favoriete Sinterklaasprogramma van de deelnemers aan het onderzoek is natuurlijk Het Sinterklaasjournaal! Het programma met Dieuwertje Blok blijft ongekend populair. We kunnen tot 5 december weer iedere dag genieten van alle leuke avonturen en verhalen van Sint en zijn Pieten!

Vier jij dit jaar ook Sinterklaas? Hoeveel geld geef jij uit aan cadeautjes? En is Het Sinterklaasjournaal ook jouw favoriete programma? Praat mee op ons forum!

PS. Op Meervoormamas.nl vonden we ook nog ideeën voor de leukste Sinterklaas surprises, een pagina over Sinterklaas knutselen en een gratis Sinterklaas aftelkalender.

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die een reactie toevoegd?

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden