Hoe maak je afspraken over het gebruik van een smartphone met je kind?

deel-op-facebook-knop deel-op-whatsapp-knop deel-op-whatsapp-knop deel-op-pintrest-knop deel-via-mail-knop deel-op-twitter-knop deel-op-google-knop
 

Redactie 2 jaar geleden Geen reacties

maandclubs
 

De meeste kinderen krijgen vanaf de middelbare school een eigen smartphone. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat juist die leeftijdsgroep gevoelig is voor groepsdruk. Als de social media stroom met Whatsapp-, Snapchat-, Instagram-, en Facebookberichten tot diep in de avond doorgaat, dan wil je kind hier natuurlijk graag aan meedoen. Het is daarom erg belangrijk om goede afspraken te maken over het gebruik van een telefoon. Welke afspraken heb jij met je kind gemaakt over smartphone gebruik?

1. Geen hoge telefoonrekening met Sim Only

Maak afspraken over verantwoord gebruik en de hoogte van de telefoonrekening. Het is verstandig om als ouder het gebruik van de telefoon in de gaten te houden. Een Sim Only abonnement kan een interessante optie zijn om flink kosten te besparen. Kijk eens op de site van T-mobile om te zien welk Sim Only abonnement geschikt is voor jouw kind. Ze hebben een zeer goede vergelijking tussen verschillende aanbieders.

2. Geen telefoon aan tafel

Aan tafel heb je een rustmoment en kun je contact hebben met elkaar. Je kunt met je gezin de dag doornemen. Een belangrijk sociaal moment in een familie. Tijdens het eten is het daarom beter om de mobiele telefoons weg te leggen. Het zorgt voor minder afleiding, meer rust en meer betrokkenheid.

3. Maak afspraken over telefoon op school en tijdens het huiswerk maken

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat kinderen hun mobiele telefoon stiekem in de klas gebruiken. Je kunt dan niet meer volgen wat er in de les gebeurt. Hersens kunnen niet multitasken en je zit dan dus eigenlijk voor niks op school.

Op de middelbare school gebruiken veel kinderen hun telefoon tijdens het maken van huiswerk. Uit onderzoek blijkt dat het per onderwijsniveau verschilt hoe vaak jongeren de telefoon ‘nuttig’ inzetten. Wanneer de telefoon niet nuttig wordt gebruikt, maar zorgt voor afleiding en concentratieverlies is het beter om hem weg te leggen (bijvoorbeeld in een andere kamer).

4. Maak afspraken over gebruik van de telefoon rond bedtijd

Voor kinderen is het soms moeilijk om weerstand te bieden aan de verleidingen van de smartphone. Er is altijd wel iets te zien op sociale media of er zijn nog honderdduizend leuke video’s om te bekijken op Youtube. Hun gezondheid én schoolprestaties kunnen er onder gaan lijden als ze 24 uur per dag in contact kunnen staan met anderen via de smartphone. Zet de telefoon daarom liever op de vliegtuigstand als de telefoon als wekker wordt gebruikt. Maar ook vanwege het blauwe licht dat het beeldscherm uitstraalt en de invloed die dat heeft op je slaapritme.

5. Gebruik nooit je telefoon in het verkeer

Over het gebruik van een smartphone in het verkeer is iedereen het eens: Je smartphone moet je níet gebruiken in het verkeer. Het is levensgevaarlijk!

Vanaf 1 juli 2019 mag je, zoals het er nu naar uitziet, ook geen mobiele telefoon meer vasthouden tijdens het fietsen. Bijvoorbeeld om te appen, de navigatie te gebruiken of muziek uit te zoeken op de fiets. Het verbod geldt voor alle mobiele elektronische apparaten voor communicatie- en informatieverwerking. Dus ook voor muziekspelers. Als u stilstaat mag u uw telefoon of andere mobiel apparaat vasthouden en bedienen.

Het gaat om voorgenomen beleid. Dat betekent dat de Tweede en Eerste Kamer er nog over moeten stemmen. Het kabinet wil het verbod op 1 juli 2019 laten ingaan. Het wetsvoorstel is op 1 februari 2019 naar de Tweede Kamer gegaan.

6. Praat met je kinderen over mediawijsheid

Als alle afspraken rondom het gebruik van een telefoon door kinderen helder zijn, is het zaak om over de inhoud van het gebruik van de smartphone te praten. Bijvoorbeeld over sexting en pesten via sociale media of Whatsapp. Zet geen foto’s of filmpjes van anderen online waarvoor ze zich zouden kunnen schamen. Stuur geen beelden van anderen door die jij krijgt als iemand er gek of (deels) naakt op staat. Verwijder ze van je telefoon. Dit zijn allemaal gespreksonderwerpen die samen te vatten zijn onder de noemer ‘mediawijsheid’. Besteed hier voldoende aandacht aan om (jonge) kinderen bewust te maken van hoe ze het beste kunnen omgaan met hun mobiele telefoon.

7. Zorg voor je privacy

Geef nooit je telefoonnummer aan iemand die je niet goed kent. Zorg voor privacy! Onbekenden kunnen misbruik maken van je nummer. Er zijn steeds meer gevallen van oplichting via mobiele telefoons via bijvoorbeeld Whatsapp bekend.

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die een reactie toevoegd?

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden