redactie

Redactie 3 maanden geleden Geen reacties

kind-met-de-perfecte-pannenkoeken-op-een-bord
 

De geur van versgebakken pannenkoeken doet veel mensen het water in de mond lopen. Pannenkoeken worden over de hele wereld gegeten en niet alleen kinderen zijn er dol op. De pannenkoek is al eeuwen geleden ontstaan, volgens voedselhistorici zelfs al in de steentijd. Tegenwoordig zijn ze niet meer weg te denken en heeft ieder land zijn eigen variatie op deze lekkernij. Toch gaat er niets boven een Oerhollandse pannenkoek van oma. Kan jouw kind niet wachten en krijg jij er stiekem ook al zin in? Met deze tips zet je in een handomdraai heerlijke pannenkoeken op tafel:

1. Het beslag

Het pannenkoeken beslag maken is bij uitstek de belangrijkste stap. Je kunt natuurlijk even langs de supermarkt rijden voor een kant-en-klaar beslag, maar dat zal een zelfgemaakt beslag nooit overtreffen. Het kost misschien even wat tijd, maar dan heb je ook wat. Bovendien is het helemaal niet zo moeilijk en heb je maar een aantal ingrediënten nodig. Gebruik bij voorkeur wel verse ingrediënten. Oude eieren of oude melk kan namelijk invloed hebben op de luchtigheid van het beslag. Je wil namelijk niet al vol zitten na één pannenkoek.

2. Gebruik een garde

Voor het maken van een perfecte pannenkoek kun je beter een garde gebruiken dan een keukenmixer. Het lekkerste beslag krijg je namelijk door de ingrediënten in verschillende etappes en niet te lang te mixen. Door een mixer te gebruiken is de kans op taaie pannenkoeken dan ook groter. Gebruik bovendien een zo groot mogelijke garde. Hoe groter de garde, hoe luchtiger het beslag!

3. Mix het beslag in stappen

Zoals gezegd, is het aan te raden op het pannenkoekenbeslag in verschillende etappes te mixen. Zo voorkom je namelijk dat het beslag gaat klonteren. Klop eerst de eieren goed los en giet circa de helft van de melk erbij. Voeg vervolgens de bloem beetje bij beetje toe terwijl je blijft mixen. Is je beslag een gladde mix? Voeg dan de rest van de melk toe totdat het beslag ongeveer dezelfde dikte heeft als drinkyoghurt.

4. Laat het beslag nog even staan

We begrijpen dat het niet makkelijk is, maar het beslag even laten staan komt wel de smaak ten goede. Het is niet noodzakelijk, maar zeker de moeite waard om je maag nog even te laten rommelen. Bedek en pannenkoekenbeslag met een laagje folie en laat het ongeveer een halfuurtje staan. Hierdoor krijgt de bloem de tijd om te wellen en kunnen de luchtbellen uit het beslag trekken.

5. Gebruik een warme pan

Het is een ongeschreven regel dat de eerste pannenkoek altijd mislukt. Dit hoeft echter niet te betekenen dat dit bij jou ook het geval is. Dit gebeurt meestal doordat het beslag in de pan gegoten wordt voordat de pan op temperatuur is. Laat de pan dus eerst flink warm worden om die eerste pannenkoek niet in de prullenbak te hoeven gooien!

6. Bak met beleid

Je wil uiteraard zo snel mogelijk je honger stillen, maar je kunt beter de tijd nemen voor het bakken van pannenkoeken. Ze worden er namelijk niet lekkerder op wanneer je ze continu omdraait om te kijken of ze al gaar zijn. Wacht tot de kleine belletjes in het middel van de pannenkoek barsten en draai de pannenkoek dan om. Een enkele keer is genoeg!

7. Leef je uit

Hoewel kale pannenkoeken ook verrukkelijk kunnen zijn, maken toppings ze vaak nog lekkerder. Met welke topping bedek jij het liefst jouw pannenkoek? Ga je voor hartig of toch voor zoet? Of misschien wil je wel bananenpannenkoeken maken?

Zelfgemaakte Oerhollandse pannenkoeken; iedereen is er dol op. Met deze tips maak jij de perfecte pannenkoeken zonder uren te moeten zwoegen in de keuken. Klinkt goed toch?

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die een reactie toevoegd?

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden