Je eigen keuken ontwerpen: ideeën, tips en mogelijkheden

deel-op-facebook-knop deel-op-whatsapp-knop deel-op-whatsapp-knop deel-op-pintrest-knop deel-via-mail-knop deel-op-twitter-knop deel-op-google-knop
 

Redactie 5 maanden geleden Geen reacties

maandclubs
 

Iedereen die een eigen huis heeft of gaat kopen maakt het in zijn of haar leven weleens mee: het moment dat je je realiseert dat het tijd is voor een nieuw keuken! Als je een bouwdepot in je hypotheek hebt of voldoende spaargeld is dit een project om echt naar uit te kijken. De laatste jaren zijn er steeds meer woningeigenaren die ervoor kiezen om hun eigen keuken te ontwerpen. Terecht, want dan creëer je een keuken die perfect bij je past! De keuzemogelijkheden qua vormgeving en ontwerp zijn enorm als het om keukens gaat. Zo kun je kiezen uit keukens van hout, keukens met een kookeiland, open keukens of keukens in een U vorm. Mogelijkheden te over dus!

Als je plannen hebt om zelf een keuken te gaan ontwerpen, kun je in dit artikel leuke ideeën, tips en mogelijkheden vinden om hiermee aan de slag te gaan. Profiteer van de adviezen van experts en geniet binnenkort volop van je eigen unieke en gepersonaliseerde keukenparadijs!

Hoeveel ruimte en budget heb je beschikbaar?

Hét startpunt bij het zelf ontwerpen van een keuken is bepalen hoeveel ruimte je ter beschikking hebt en hoeveel geld je voor jouw keuken achter de hand hebt. Je kunt nog zulke mooie plannen en ontwerpen maken, maar als deze qua ruimte en financiën niet haalbaar zijn houdt je jezelf voor de gek of wordt jouw droomproject een mislukking. Heb je weinig ruimte, dan is een kookeiland niet zo geschikt. Bij beperkte ruimte kan een U vorm keuken daarentegen wel een optie zijn. Stel van tevoren goed vast welk bedrag je maximaal aan je keuken wilt uitgeven. Houd vanwege onvoorziene omstandigheden en kosten altijd rekening met een buffer van 10 procent extra en zorg dat je het geld van tevoren apart hebt staan of liggen!

Creëer de vijf basiszones voor de keukenindeling

Iedere keuken bestaat in principe uit vijf zogenoemde zones. Deze basiszones helpen je om het keukenontwerp efficiënt en praktisch vorm te geven. De eerste zone is de afval- en spoelzone, met als basis de spoelbak. De tweede plek in de keuken is de kookzone, namelijk de plek waar het eten op de kookplaat bereid wordt. Tussen zone 1 en 2 bevindt zich de voorbereidingszone: de plek van het werkblad. Als vierde zone onderscheiden keukenexperts de bevoorradingszone. Dit is het gebied rond de koelkast. Een vijfde zone die niet mag ontbreken is de opbergzone. Dit zijn de kastjes en lades waar bestek, pannen, borden en andere spullen in opgeslagen worden.

Denk goed na over de gewenste vorm van je keukenblok

Keukens zijn in allerlei vormen en modellen beschikbaar. Denk hierover van tevoren goed na, want elke keukenvorm heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Een van de meest standaard vormen van keukens is de rechte vorm, die langs één muur wordt geplaatst.

Naast de rechte keuken wordt de L-vorm veel toegepast, ook wel bekend als de hoekkeuken. Dit type keuken is de populairste soort keuken van dit moment. Steeds meer in opkomst zijn ook keukens met een U-vorm. Hierbij loopt het keukenblok langs drie verschillende wanden. Overal om je heen heb je dan een keuken, wat praktisch is en ook een unieke ervaring geeft. Heb je de ruimte, dan is een U-keuken wellicht de meest luxueuze keuken die je kunt ontwerpen. Ten slotte kennen we nog de parallelle keuken (waarbij de keukenblokken tegenover elkaar staan) en keukens met in het midden een kookeiland. Er is dus keuze genoeg!

Materiaalsoorten & kleuren

Denk ten slotte ook goed na over de materialen die je wilt gebruiken. Zo kun je gaan voor stenen keukenbladen, voor hout of juist voor kunststof. Weeg de voordelen en nadelen van elke soort goed tegen elkaar af. Qua kleuren kiezen veel mensen voor een lichte keuken, omdat deze een stuk ruimer oogt dan donkere keukens. Ook frisse kleuren als groen of moderne kleuren als grijs, zwart en blauw zijn tegenwoordig erg in trek.

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die een reactie toevoegd?

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden