Overtijd, 41 of 42 weken zwanger

41 weken zwanger

Je baby is klaar om de wereld te bekijken, maar wil kennelijk nog niet naar buiten. Geen paniek deze week, het kan nog wel een week duren, dan is het nog steeds op tijd.  Als de baby deze week geboren wordt zal hij of zij iets droger zijn omdat de hoeveelheid huidsmeer afneemt. 

De baby bij 41 en 42 weken

41 of 42 weken zwangerJe baby komt niet echt veel meer aan deze extra weken. Er kan per week nog een onsje bijkomen, het gewicht schommelt zo rond de 3500 gram. Er is ook geen ruimte meer om nog te groeien dus je baby is nog steeds ongeveer 50cm lang.

Als week 42 ook voorbij is gegaan zonder bevalling, ben je officieel 'overdragen' of is er sprake van seroniteit zoals de medische term luidt. Dit komt in 5 tot 10% van de zwangerschappen voor. Tussen de 40e en de 42e week noem je jezelf 'over tijd'.

De moeder na 41 weken

Tja, als die dag waarop je bent uitgerekend zonder resultaat voorbij gaat, zit er niets anders op dan te wachten. Wachten op het moment waarop jouw kindje aangeeft dat hij er klaar voor is... Probeer nog steeds afleiding te zoeken want er is niets wat de tijd zo langzaam voorbij laat gaan als zitten op de bank en wachten.

Neem ook nog steeds voldoende rust, je zal er veel aan hebben als je er uitgerust aan de bevalling begint.

Zo rond de 42e week van de zwangerschap zal je gynaecoloog de situatie in je baarmoeder controleren. Als niets er op duidt dat je baby het benauwd begint te krijgen, je nog voldoende vruchtwater hebt en ook de placenta nog goed functioneert, kan je tot week 42 nog gewoon thuis bevallen. Daarna zal de bevalling in het ziekenhuis plaatsvinden, zodat het hartritme van de baby op een monitor goed in de gaten kan worden gehouden en er eventueel ingegrepen kan worden als er iets misgaat. Het hartritme van de baby geeft een belangrijke aanwijzing over de conditie van je baby.

Je arts of verloskundige kan door middel van bepaalde ingrepen de bevalling proberen in te leiden:

  • De vliezen kunnen handmatig worden gebroken. Door het doorprikken van de baarmoederzak worden weeën meestal opgewekt.
  • Er kunnen hormonen in de vagina worden aangebracht, die weeën opwekken.
  • Er kan door middel van een infuus hormonen in het bloed worden gespoten die weeën opwekken.

39 weken zwanger - 40 weken zwanger - Forum voor 7,8 of 9 maand zwangerschap

No Avatar
mitodo on
Anoniem
Naam: mitodo

Hoi iedereen...ik ben vandaag precies 41weke. ..heb een goeie en voorspoedige zwangerschap gehad maar de laatste tijd weeeen en die zetten niet door helaas..eerder je moe van en uitgeput....en ja die zijn pijnlijk gevoel of ik word uitgerekt...hopelijk valt bevalling mee...en hopelijk wil die kleine er snel uit...chao

No Avatar
Anoniem on
Anoniem

Ik ben bijna 4 jaar geleden met 42+2 dagen thuis bevallen. Was derde kindje en wilde deze graag ook thuis geboren laten worden. Ik had geluk dat datum cl en datum ziekenhuis anders gesteld waren. Vk gaf met daarom nog 2 dagen extra om thuis te bevallen. Nu 35 weken zwanger van de 4 e. Maar als t aan mij ligt beval ik zelfs met 43 weken nog thuis. Heb het de vk ook al gezegd, dan kan ze de papieren klaar leggen om te tekenen, zodat het mijn eigen verantwoordelijkheid is. Alleen echte complicaties zouden zorgen dat ik vrijwillig naar ziekenhuis ga... En me laat inleiden. Je hebt keuzes.

Groetjes een eigenwijze moeder van bijna 4

No Avatar
Anoniem on
Anoniem

hoi ik ben saartje,

in nederland geboren en getogen en ook daar bevallen, 3x

alle 3xx met 41 weken en ondanks klagen over vermoeidheid en pijn wilden ze nooit strippen en hebben ze nooit gevoeld of er al iets verweekt of open was, toen mn weeen eindelijk begonnen waren belde ik, maar omdat k nog gewoon goed aanspreekbaar was werd k niet serieus genomen.. 

bij mn eerste bevalling zei mn verloskundige, dat wanneer wij niet meer normaal met elkaar konden praten dat de baby dan bijna zou komen

pff, nou met 10cm ben ik nog gewoon aanspreekbaar hoor

 dus ben ik  2x alleen omdat mn verloskundige te laat was..

ik woon nu in belgie en ben hier nu 3 keer bevallen

wat me opvalt is dat ze in belgie veel voorzichtiger zijn

mn gyn nam me alledrie keren serieus en leefde echt mee toen ik vertelde dat ik het met 37 weken al zat was

ze vroeg of ik wilde dat ze ff zou voelen of er al ontsluiting was, zodat ze een handje kon helpen

bij mn eerste bevalling in belgie(kindje nr4 dus)was er geen verweking of ontsluiting, maar toch heeft ze t ziekenhuis gebeld en gevraagd of ik met precies 38 wk terecht kon, eerder dan 38 weken doet ze liever niet, omdat die kleintjes dan nog zo klein zijn en ook maakte ze een echo of de baby goed op gewicht was

er was plek en k moest er om 07u zijn, kreeg een vaginaal pilletje met prostaglandines en na t 3e pilletje met tussenpauzes van een uur begonnen de weeen, paar uur later bevallen

mn laatste 2 zwangerschappen had ik met 37wk wel een cm of 2 ontsluiting en mocht ik weer met precies 38 weken naar t ziekenhuis en toen begonnen de weeen na 1 pilletje en weer paar uur later bevallen

ik ben ook een keer gestript door een verloskundige, maar die deed t zo zachtjes dat ik wist dat t niet zou helpen..

t strippen van gyn was best pijnlijk, maar werkte wel meteen...

als er goed gestript word dan werkt t meestal wel, tis alleen ff 1 minuutje tanden op elkaar en ze vragen ook of je je vuisten onder je bips wil plaatsen, dan kan de gyn er beter bij

 

 

No Avatar
Anoniem on
Anoniem

ik was 42 weken en 2 dagen toen ik bevallen was van ons delisa ik moest 28 oktober bevallen maar ze wou nie komen ik kwam zot en op 13 november 2012 ben ik eindelijk ingeleid

No Avatar
Anoniem on
Anoniem

Hoi,

Ik ben vandaag 41 en 4dagen ben het ook zo zat niet dat ik geen geweldige zwangerschap heb gehad dat zeker wel en dat ik iedere dag dankbaar ben dat ik heel snel en makkelijk zwanger ben geraakt, maar ik had gister een afspraak voor het strippen en de verloskundige kwam langs nou ze begon met het inwendig onderzoek niet pijnlijk maar wel gevoelig en naar. En ze stopte en zegt nou de baarmoedermond is nog helemaal niet rijp, de tranen sprongen in me ogen weer een teleurstelling want dan heeft strippen geen zin, nou me huilen maar ingehouden tot dat ze weg was jahoor de deur was nog niet dicht en begin me toch te janken me man vraagt wat is er? Hij begreep het niet dat ik daar om moest huilen.
Dus kortom weer wachten dus begrijp wat mensen hier bedoelen het magische is weg wil zou graag dat ik bijv in de nacht wakker wordt het me vruchtwater loopt of de weeen beginnen elke dag teleurstelling weer niks wil gewoon dat het bij mij ook zo gaat als bij al die andere vrouwen. Elke dag vragen ze en en , is wel aardig bedoelt maar morgen wordt al de 12de dag overtijd pfff morgen naar ziekenhuis gestuurd daar bespreken hoe en wat ben woe 42weken dus denk al de hele tijd aan inleiden. Hoop nog steeds dat het vanzelf gaat komen.

No Avatar
Anoniem on
Anoniem

Hey 'Anoniem',
Weet wat je doormaakt, kreeg vandaag (41w2d) hetzelfde te horen. Maar dit al de tweede keer!!! Eerste zwangerschap was ik 2 volle weken overtijd en was ik inmiddels ook al voor intake bij de gyneacoloog geweest. Maar die avond (41w6d) begonnen de weeen ineens spontaan. Wilde dit even met je delen om te laten weten: het kan nog steeds vanzelf beginnen. Ik hoop er ook nog op bij deze zwangerschap ;)
Heel veel succes met wachten en wens je een goede bevalling!
Kris

No Avatar
Anoniem on
Anoniem

Ben 40+6, en ben het ook behoorlijk zat.
Heb écht een super zwangerschap gehad, liep over vd energie, maar ben nu sinds de laatste paar dagen
 helemaal op...
Volgens de vk was mijn lijf gemaakt voor zwangerschap, maar zo voel ik dat  sinds een paar dagen echt niet meer!
En nog maar even wachten..

No Avatar
Anoniem on
Anoniem

hallo mama's 

ik ben vandaag 40 wkn en 6 dagen zwanger en ben het nu al zat!
heb een goede zwangerschap gehad maar wil er nu wel ZO graag er vanaf
morgen heb ik een afspraak in het zh met de gyn om te kijken of het wel zo verstandig is om tot de 42e week te gaan w8en..

natuurlijk wil ik dit niet..
nog iemand tips wat ik kan vragen?
bijv mij te laten strippen? heeft iemand hier enig ervaring mee of laten inleiden?

groetjes

 m

No Avatar
Anoniem on
Anoniem

ik ben vandag 40wk en 2 dagen, het is mij opgevallen dat ik mijn baby niet ec
ht heb gevoelt vandag tot nu toe ik wel de vk nog niet bellen en mischeen is het niks maar ik maak mee zorg. .heeft imand de zelfde gevoel ?

Gr.
mel

No Avatar
Anoniem on
Anoniem

Nou zelfde verhaal dinsdag ben ik 40 wkn. Maar zoals vandaag geen enkel gevoel. normaal reageert hij terug.
maar moet zeggen merk dat het krapper wordt voor de kleine dus misschien kost het te veel energie voor hem om te bewegen. is volgens mij niks om je zorgen over te maken. Want al beweegt ie zal je ook krampen krijgen enzo omdat hij toch lager is of gaat zitten.

nou heel veel succes en al is het onder tussen al geboren van harte met je kleine.

mvg Simone

Pagina's


Volg ons op social media