redactie

Redactie 2 jaar geleden Geen reacties

kunstmatige-inseminatie-naald-spuit-sperma-in-eicel
 

 

K.I. ofwel kunstmatige inseminatie met eigen zaad of donorzaad is een van de technieken, die toegepast kan worden om tot een bevruchting te komen, die uiteindelijk tot een zwangerschap kan leiden. Op het gebied van kunstmatige inseminatie met eigen zaad of donorzaad zijn er verschillende vruchtbaarheidsbehandelingen mogelijk.

Vruchtbaarheidsbehandeling K.I.

Als er is sprake is van een normale vruchtbaarheid, dan zullen tijdens de vruchtbare periode van de vrouw, zaadcellen geheel op eigen kracht de eicellen bereiken via de baarmoedermond en de eileiders. Het is na de eisprong voor de zaadcel mogelijk om de schil van de eicel te doorboren, waarna de schil direct weer afgesloten wordt. De bevruchting kan in een dergelijke situatie op een natuurlijke manier plaatsvinden. Kunstmatige inseminatie is een vruchtbaarheidsbehandeling, die gestart kan worden als het een stel niet lukt om op een natuurlijke manier zwanger te worden. Een reden om kunstmatige inseminatie toe te passen kan zijn als de zaadcellen te traag zijn of dat er te weinig zijn van een goede kwaliteit. Een andere reden kan zijn dat de weg richting de eicel onderweg geblokkeerd wordt, zodat op een natuurlijke wijze zwanger worden niet lukt.

Vruchtbaarheidsbehandeling IUI

Bij de vruchtbaarheidsbehandeling IUI is er sprake van kunstmatige inseminatie van de zaadcellen in de baarmoeder, die kan worden toegepast bij een minder goede zaadkwaliteit en bij lastig toegankelijk slijm van de baarmoedermond. Deze vorm van kunstmatige inseminatie wordt uitgevoerd door sperma in de baarmoedermond te brengen met een injectiespuitje op de dag van de verwachte ovulatie.

Vruchtbaarheidsbehandeling IVF

Bij de vruchtbaarheidsbehandeling IVF of In Vitro Fertilisatie vindt de bevruchting buiten het lichaam plaats, waarbij de zaadcel en eicel elkaar in een glazen schaaltje ontmoeten. Na een aantal dagen wordt bij een geslaagde bevruchting het embryo in de baarmoedermond gebracht.

Vruchtbaarheidsbehandeling ICSI

Een ander vorm van kunstmatige inseminatie met eigen zaad of donorzaad is de vruchtbaarheidsbehandeling ICSI. Hierbij vindt de kunstmatige inseminatie plaats voor een goede zaadcel door de wand van de eicel te prikken. Bij deze behandeling hebben de vrouwen vaak goede eicellen. Er kan na de inseminatie worden waargenomen of er inderdaad een bevruchting heeft plaatsgevonden.

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die een reactie toevoegd?

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden