redactie

Redactie 2 jaar geleden Geen reacties

zwanger-worden
 

Als je zwanger wilt worden, kan het je eigenlijk niet snel genoeg gaan voor het zover is. Helaas duurt het gemiddeld een half jaar tot een jaar voordat je daadwerkelijk zwanger zult zijn, houd daar rekening mee om teleurstellingen te voorkomen. Zeker als je (lange tijd) de pil hebt geslikt, heeft je lichaam even de tijd nodig om de eisprong weer op gang te laten komen. Dit duurt in de meeste gevallen enkele maanden.

Er zijn gelukkig wel wat zaken waarmee je rekening kunt houden om de kans op een snelle bevruchting zo groot mogelijk te maken. Het is natuurlijk het belangrijkste om op het goede moment seks te hebben, in de periode dat jij vruchtbaar bent. De eisprong vindt ergens tussen de 10e en 16e dag van je cyclus plaats. Als je in die periode om de twee dagen seks hebt, is de kans op bevruchting groot. Overigens begint je cyclus op de eerste dag van je menstruatie.

Als je regelmatig seks hebt (zo om de twee, drie dagen) hoef je met je cyclus niet veel rekening te houden. Aangezien sperma zo'n drie dagen in leven blijft in jouw lichaam, heb je door regelmatig seks te hebben eigenlijk altijd levende spermacellen rondzwemmen die klaar zijn om een eitje te bevruchten. Voor de kwaliteit van het sperma is het ook het beste om om de twee dagen seks te hebben. Het sperma wordt dan regelmatig ververst, maar ook niet te vaak zodat het kans heeft om aan te sterken.

Probeer seks niet alleen in het teken van de bevruchting te zien. Als je ervan blijft genieten en het ook spannend houdt voor jou en je partner, zal je het vaker doen en de kans op bevruchting ook toenemen. Door er echt van te genieten word je namelijk vochtiger wat goed is voor het sperma. In een vochtige vagina kan het sperma namelijk beter richting de baarmoeder zwemmen. En als je een orgasme hebt trekt je baarmoeder samen, waardoor zaadcellen richting de eicel wordt getrokken. Om de kans op bevruchting te vergroten, is het dus verstandig als jij pas na de zaadlozing klaar komt. Overigens kan het helemaal geen kwaad om meerdere orgasmes te krijgen! Als je moeite hebt om vochtig te worden en een glijmiddel gebruikt, kijk dan goed op de verpakking. De meeste glijmiddelen bevatten namelijk zaaddodende bestanddelen.

Als je seks hebt, zijn de missionarishouding en '˜op z'n hondjes' de meest geschikte posities om zwanger te worden. Op deze manier komt wordt het zaad het dichtst bij de baarmoederhals geloosd en hoeft het minder ver te zwemmen. Blijf na de seks nog een kwartiertje op bed liggen met een kussentje onder je billen, zo helpt de zwaartekracht een handje mee.

Er zijn verschillende zaken die je vruchtbaarheid beïnvloeden. Zo hebben alcohol en nicotine een negatief effect op je vruchtbaarheid. Stop dus met roken en drink met mate. Veel vrouwen merken pas na een paar weken dat ze zwanger zijn. Voor het embryo dat ze dan al ongemerkt in hun buik dragen, kunnen alcohol en nicotine schadelijk zijn. Aangezien je toch al weet dat je zwanger wilt worden, is dit het perfecte moment om je levensstijl al aan te passen. Een gezond gewicht is ook bevorderlijk voor je vruchtbaarheid. Zowel over- als ondergewicht kan een negatief effect op de vruchtbaarheid hebben. Zorg dus voor gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging.

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die een reactie toevoegd?

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden