redactie

Redactie 3 jaar geleden Geen reacties

eisprong-ovulatie
 

De eisprong wordt ook wel de ovulatie genoemd. De eisprong is precies het moment dat eicel (rijp) uit de follikel  barst en er bevruchting van de eicel door de spermacel (of zaadcel) plaats kan vinden. Soms kan je er even last van hebben in de vorm van buikpijn. Deze pijn wordt soms ook wel ovulatiepijn genoemd en wordt waarschijnlijk veroorzaakt door het vocht en bloed dat vrijkomt bij het openbarsten van de follikel

Dit proces vindt bij de vrouw één maal per cyclus plaats, in het midden van de cyclus. Daarbij komt er in één van de twee eierstokken een eicel tot rijping. De eicel wordt via de eileider naar de baarmoeder getransporteerd. Hier kun je je ovulatie berekenen.

Omdat zaadcellen in het lichaam van de vrouw meerdere dagen kunnen blijven leven, is het niet noodzakelijk op de dag van de ovulatie geslachtsgemeenschap te hebben om een bevruchting te laten plaatsvinden. Met een ovulatietest kan de LH piek worden opgespoord. De ovulatie vindt plaats 20-48 uur na de start LH piek. Dit is de meest vruchtbare periode van de menstruatiecyclus en dus het beste moment om zwanger te worden.

Na de ovulatie kan de eicel nog slechts enkele uren bevrucht worden door een zaadcel om tot de ontwikkeling van een embryo te komen. In sommige gevallen komen er bij toeval twee eicellen tot rijping per cyclus. In geval van bevruchting kan op die manier een twee-eiige tweeling ontstaan. 
(bron:wikipedia)

Hieronder een engelstalige video waarin de eisprong (ovulation) helder wordt uitgelegd.

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die een reactie toevoegd?

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden