redactie

Redactie 2 jaar geleden Geen reacties

bloedtest-bij-zwangerschap
 

Alle zwangere vrouwen zullen tijdens het eerste of tweede bezoek aan de verloskundige te maken krijgen met een bloedtest bij zwangerschap. De bloedtest bij zwangerschap maakt namelijk deel uit van een routineonderzoek, waarbij er gewoon bloed bij de moeder wordt afgenomen zonder dat dit gevolgen heeft voor de baby.

Onderzoek bloedtest bij zwangerschap

Bij de bloedtest bij zwangerschap zullen een aantal bestanddelen van het bloed van de moeder gecheckt worden, waarbij er onder andere wordt gekeken naar de resusfactor, bloedgroep, hemoglobine en de rode bloedlichamen. Ook zal het onderzoek uitwijzen of er sprake is van immuniteit voor het krijgen van Rode Hond en Toxoplasmose. Rode Hond, dat officieel Rubella heet, is gevaarlijk voor je kindje, want als de moeder deze ziekte heeft, dan kan dit leiden tot ernstige misvormingen bij het ongeboren kindje. Toxoplasmose kan zelfs leiden tot ernstige neurologische schade bij de baby. Ook zal bij de bloedtest bij zwangerschap gekeken worden naar de aanwezigheid van seksueel overdraagbare aandoeningen, zoals HIV of Hepatitis B. Deze aandoeningen kunnen namelijk gevaarlijk zijn voor het verloop van de zwangerschap en een risico vormen voor de gezondheid van je kindje.

Bloedgroep van de moeder

Zoals gemeld, wordt bij de bloedtest bij zwangerschap ook vastgesteld wat de bloedgroep van de moeder is. Dat is belangrijk, omdat het tijdens de zwangerschap of na de bevalling kan voorkomen, dat je plotseling een bloedtransfusie nodig hebt. Voor de bloedtransfusie moet natuurlijk wel bekend zijn wat de bloedgroep is, want je lijf zal namelijk geen bloed accepteren, die niet overeenkomt met je eigen bloedgroep. De meeste voorkomende bloedgroepen zijn A, O, AB of B.

Rhesus negatief bij bloedtest

De meerderheid van de Nederlandse bevolking is Rh positief, maar als uit de bloedtest bij zwangerschap naar voren is gekomen, dat je Rh negatief bent, dan zal er later in de zwangerschap weer bloed worden afgenomen. Er wordt dan rond de dertigste week van de zwangerschap opnieuw bloed afgenomen om te kijken of er geen antistoffen zijn aangemaakt, waarna je het medicijn AntiD krijgt via een spuitje. Hiermee wordt voorkomen dat er later antistoffen worden aangemaakt. Als na de bevalling blijkt dat je baby Rh positief is, dan krijg je binnen 24 uur na de bevalling ook het medicijn AntiD via een spuitje.

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die een reactie toevoegd?

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden