redactie

Redactie 3 jaar geleden Geen reacties

echo-van-de-baby
 

Als je voor het eerst je kind voelt bewegen, wordt het allemaal wat echter. Je probeert je een voorstelling te maken van hoe je kindje eruit zal zien. Zo nauw verbonden als je bent met dat prille leven, zo moeilijk is het om je er een beeld bij voor te stellen. Met een echo kun je een heel klein tipje van de sluier oplichten. Soms kun je al zien wat het geslacht van de baby is. Je kunt ook afspreken dat je dat nog niet wilt weten. Misschien moet er bij jou een echo worden gemaakt om een medische reden. Maar je kunt tegenwoordig ook voor je plezier een echo van je kind laten maken!

Een pril begin

De eerst echt is meestal rond de 12 weken. De baby is nog klein maar lijkt op deecht misschien wel al helemaal af. Duidelijk zijn het gezichtje, de handjes en de voetjes te zien. Deze baby ligt heerlijk, met zijn knietjes een beetje opgetrokken. En mooi midden in het gezicht staat al  een klein neusje. In dit stadium van een zwangerschap is zo'n minimensje twaalf tot veertien centimeter groot. Niet meer dan een handvol en toch is alles al aangelegd. Je kunt op een echo nu al het hartje zien kloppen. De darmen, nieren, lever, de longetjes en de hersenen, alles is er. De baby hoeft alleen nog maar te groeien. Je kunt op deze echo goed zien dat het kindje nog veel ruimte heeft om zich te bewegen. Aan de buitenkant van zijn mama's buik is nog niets te zien van de zwangerschap. Hoogstens beginnen de broeken wat te knellen.

De baby oefent

Na een week of 16 begint een baby zijn duimpje op te zoeken. Een goede oefening voor het zuigen en drinken, wat hij na de geboorte zelf gaat doen. De baby ligt dan vaak heerlijk ontspannen in de baarmoeder te duimen. Kinderen worden zelfs in hun moeders buik al rustig van duimzuigen. Kinderen mogen graag een beetje buitelen. Iedere aanstaande moeder kent het gevoel van die heftig bewegende armpjes en beentjes. Soms steekt zo'n handje of voetje letterlijk een beetje uit, zo'n duidelijke bobbel op je buik. Eigenlijk een signaal: 'hallo, wereld, hier ben ik!' Als je nu een echo maakt, kun je zien dat je baby soms met zijn rug naar je toe ligt. Of nog lekker met zijn hoofdje naar boven ligt en met zijn beentjes naar beneden. Hij heeft nog de ruimte om te draaien. Soms wel tot de zesendertigste week van de zwangerschap. Dan moet hij eigenlijk in de juiste houding gaan liggen, met zijn hoofdje naar omlaag. Eigenwijze kinderen doen dat niet, die blijven in stuitligging tot de geboorte

20 weken echo

De 20 weken echo, ook wel structureel echoscopisch onderzoek genoemd, heeft als doel om onderzoek te doen  of er sprake is van een open rug of schedel.  Verder wordt er bij deze echo heel erg goed gekeken naar de ontwikkeling van de organen van de baby. De 20 weken echo is dus echteen medische echo en niet bedoeld als pretecho. Een goede uitslag biedt geen garantie voor een gezonde baby maar is wel erg positief. Niet alle afwijkingen kunnen worden gezien op de 20 weken echo. Als degene ie de echo uitvoert kan zien wathet geslacht is, zal dit alleen op verzoek verteld worden. 

Weinig ruimte

Een echo maken na 30 weken: Nu kun je goed zien dat de ruimte in de buik van mama helemaal gevuld wordt door de baby. Er is weinig speel- en bewegingsruimte meer over. Het wordt nu moeilijker om op een echo nog duidelijke lichaamsdelen te onderscheiden. Dit kindje ligt te slapen, hij heeft zijn oogjes dicht. Beentjes en armpjes liggen wegens ruimtegebrek dicht tegen elkaar aan. De leukste momenten voor een echo liggen tussen de twaalfde en de dertigste week van de zwangerschap. Je kunt de baby dan in zijn geheel zien. Tijdens de echo maakt hij misschien wel gekke buitelingen. Soms lijkt het wel of hij even naar zijn papa en mama zwaait. Het zijn ontroerende momenten, het zichtbare contact wat je hebt met je kind voor zijn geboorte. Je kunt een videoband en fotoafdrukken mee naar huis krijgen. Waardevolle documenten voor later!

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die een reactie toevoegd?

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden