redactie

Redactie 3 jaar geleden Geen reacties

echografie-bij-zwangerschap
 

 

Een eerste echografie bij zwangerschap kan al in de zesde week van de zwangerschap plaatsvinden, waarbij je de eerste unieke beelden van je eigen kindje live op het beeldscherm kunt volgen. Het komt echter vaker voor dat de eerste echo tussen de achtste en twaalfde week van de zwangerschap wordt uitgevoerd.

Eerste echografie bij zwangerschap

Het doel van de eerste echografie bij zwangerschap is om vast te stellen of het vruchtje zich in de baarmoeder bevindt, of er sprake is van een goede ontwikkeling en er wordt vastgesteld hoe lang de zwangerschap al duurt. Uiteraard wordt er ook gekeken of het hartje klopt en kan er beoordeeld worden of er wellicht sprake is van een meerlingenzwangerschap. Over de duur van de zwangerschap kan het beste uitsluitsel worden verkregen indien de echografie bij zwangerschap voor de twaalfde week wordt gemaakt. Tijdens deze eerste echo van de zwangerschap, die dus veelal rond de tiende week wordt uitgevoerd, is het nog niet mogelijk om eventuele afwijkingen van het kindje vast te stellen. Dat kan pas als de zwangerschap rond de twintig weken duurt. De eerste echografie bij zwangerschap is opgenomen in het basispakket en dat geldt ook voor de twintig weken echo indien daartoe aanleiding bestaat.

Echografie later tijdens de zwangerschap

Een tweede echografie bij zwangerschap wordt veelal tussen de 18 en 22 weken uitgevoerd, waarbij er gekeken zal worden naar de verschillende orgaansystemen van het kindje. Verder wordt de ligging van de baarmoeder gecontroleerd net als de hoeveelheid vruchtwater. Tijdens deze echo is het ook mogelijk om te kijken of het kindje zichtbare afwijkingen vertoont. Tussen week 30 en week 32 van de zwangerschap kan er ook weer een echografisch onderzoek gedaan worden, waarbij de lengte van de baby kan worden gemeten en gecontroleerd kan worden of het kindje goed groeit. Ook de ligging van het kindje zal duidelijk worden, zoals een hoofdligging, stuitligging of dwarsligging. Naast dat een echografie bij zwangerschap in het ziekenhuis kan worden uitgevoerd, zijn er ook klinieken, waar een zogenaamde pretecho gemaakt kan worden. Er zijn ouders die graag willen weten of er een jongetje of meisje geboren zal worden en dat kan met een pretecho, die tegenwoordig in 3D aangeboden wordt.

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die een reactie toevoegd?

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden