redactie

Redactie 3 jaar geleden Geen reacties

vlokkentest
 

Een vlokkentest wordt uitgevoerd als prenataal onderzoek, waarbij er een vlokkig stukje weefsel van de moederkoek (placenta) wordt weggenomen. Een vlokkentest wordt net als een vruchtwaterpunctie uitgevoerd om eventuele afwijkingen aan de chromosomen te kunnen vaststellen. Een van de meest voorkomende afwijkingen aan de chromosomen is de afwijking, die verantwoordelijk is voor het Downsyndroom.

Uitvoering vlokkentest

De vlokkentest kan op twee manieren worden uitgevoerd. Na tien weken zwangerschap kan de vlokkentest via de vagina worden gedaan, waarbij er met een dun tangetje weefsel van de placenta wordt weggenomen. De arts maakt daarbij gebruik van echobeelden. Na twaalf weken zwangerschap is het mogelijk om via de buikwand de vlokkentest te verrichten. Ook hiervoor worden echobeelden gebruikt en zal de arts een naald door de buikwand heen prikken om weefselstukjes te kunnen wegzuigen.

Wanneer wordt er een vlokkentest gedaan?

Als er sprake is van zwangere vrouwen, die een verhoogd risico hebben op een kindje met een chromosoomafwijking, kan de vlokkentest worden verricht. Dat kan bijvoorbeeld van toepassing zijn op vrouwen, die zwanger zijn en ouder zijn dan 36 jaar. Als zwangere vrouwen zelf over een aandoeding beschikken of al eerder een kindje met een specifieke aandoening hebben gekregen, kan dit eveneens aanleiding zijn voor een vlokkentest. Als de zwangerschap het stadium van dertien weken is gepasseerd, zal er doorgaans geen vlokkentest meer worden verricht. Verder is het niet gebruikelijk om tijdens een meerlingenzwangerschap deze test uit te voeren.

Uitslag van de vlokkentest

De vlokkentest biedt de mogelijkheid om specifieke erfelijke aandoeningen vast te stellen, maar kan geen uitsluitsel bieden voor een open schedel of open ruggetje. Daarvoor kan een vruchtwaterpunctie worden uitgevoerd. De uitslag van de vlokkentest zal na vijf tot tien dagen bekend zijn, waarbij vastgesteld kan worden of de baby beschikt over de gezochte chromosoomafwijking. Als er een aandoening wordt vastgesteld, kan er voor gekozen worden om de zwangerschap te beëindigen. Er bestaat bij het uitvoeren van een vlokkentest een kans van één op vijftig op een miskraam. Hierbij moet wel gesteld worden, dat ook een miskraam bij een deel van de zwangere vrouwen ook zonder vlokkentest zou kunnen optreden.

Ervaring met de vlokkentest?

Heb jij de vlokkentest al eens ondergaan? We horen het graag! Deel je ervaring met de vlokkentest in een reactie hieronder. Zo kunnen anderen zich weer beter inleven voordat ze zo'n test hebben.

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die een reactie toevoegd?

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden