redactie

Redactie 2 jaar geleden Geen reacties

vruchtwaterpunctie
 

Een vruchtwaterpunctie wordt tijdens de zwangerschap uitgevoerd in de vorm van een prenataal onderzoek. Tijdens de punctie zal er vruchtwater worden afgenomen, dat onderzocht zal worden. Het belangrijkste doel van een vruchtwaterpunctie is het onderzoek naar chromosomen, waarbij er afwijkingen kunnen worden gevonden. Deze afwijkingen kunnen leiden tot het Downsyndroom, maar ook duiden op de aanwezigheid van een open schedel of open ruggetje.

Reden voor een vruchtwaterpunctie

Een vruchtwaterpunctie zal over het algemeen alleen worden uitgevoerd bij zwangere vrouwen, die een verhoogd risico hebben op het krijgen van een baby met een aandoening. Vrouwen, die de leeftijd van 36 jaar zijn gepasseerd, hebben een verhoogde kans op een kindje met een chromosoomafwijking. De leeftijd kan dus een aanleiding zijn om een vruchtwaterpunctie uit te voeren, maar ook indien je bij een eerdere zwangerschap een kindje met een aandoening hebt gekregen. Daarnaast kan ook de uitslag van de zogenaamde Triple test aanleiding zijn om een vruchtwateronderzoek uit te laten voeren.

Vruchtwaterpunctie uitvoeren

Een onderzoek naar het vruchtwater wordt over het algemeen tussen de veertiende en zestiende week van de zwangerschap verricht. Een punctie kan ook in de zeventiende week plaatsvinden als er bijvoorbeeld eerst een Triple test is gedaan. Voordat de uitslag van de vruchtwaterpunctie bekend is, gaan er twee tot drie weken voorbij. De vruchtwatercellen zullen namelijk eerst moeten worden gekweekt.

Uitslag vruchtwaterpunctie

Naar aanleiding van de uitslag is het mogelijk om bij een geconstateerde afwijking aan de chromosomen de zwangerschap af te laten breken. Na de uitslag, waarbij er een afwijking is vastgesteld, volgt er altijd een gesprek met een specialist. Hierin zal besproken worden wat de aandoening van het kindje precies betekent, maar ook wat de gevolgen ervan zijn en welke behandeling er na de bevalling nodig zal zijn. Aangezien de zwangerschapsduur op het moment van de uitslag de negentien weken zal hebben bereikt, zal in het geval van het afbreken van de zwangerschap de bevalling worden opgewekt.

Voordeel en nadeel van vruchtwaterpunctie

Het voordeel van een punctie is, dat met bijna absolute zekerheid vastgesteld kan worden of er sprake is van een chromosoomafwijking. Een nadeel van een punctie is, dat er kans bestaat op een miskraam in een verhouding van drie tot vier op duizend onderzoeken.

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die een reactie toevoegd?

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden