redactie

Redactie 2 jaar geleden 1 reactie

zwangerschapsonderzoeken
 

Om te kijken of alles goed gaat met jou en de baby word je tijdens je zwangerschap regelmatig onderzocht. Maar wat controleert de verloskundige of gynaecoloog eigenlijk allemaal? En waarom?

Hoe betrouwbaar is een zwangerschapstest?

Het eerste onderzoek kun je zelf doen. Een zwangerschapstest meet of het zwangerschapshormoon HCG in je urine zit. De test die je koopt bij drogist of apotheek, is net zo betrouwbaar als de test van de huisarts of de gynaecoloog. Zwangerschapstesten zijn meestal erg betrouwbaar, helemaal van de bekende merken. Er staat meestal 99% op maar dat zal in de praktijk niet helemaal kloppen. Toch is het ruim boven de 90 %. Zorg er wel voor dat je altijd goed de bijsluiter leest en voldoende urine gebruikt. Een herhaling is ook altijd aan te raden, zeker bij een positieve test. Krijg je weer dezelfde uitslag? Dan zal het wel kloppen!

Wanneer beginnen de andere zwangerschapsonderzoeken?

Zodra je een week of elf zwanger bent, ga je naar de huisarts, gynaecoloog of verloskundige. Die controleren vanaf dat moment met grote regelmaat of alles goed gaat. Waarschijnlijk willen ze je de eerste maanden elke vier weken zien, en wat vaker naarmate de zwangerschap vordert.

Wat zegt bloedonderzoek?

Bij het eerste bloedonderzoek wordt bekeken wat je bloedgroep is en of je ooit ziektes hebt gehad zoals hepatitis-B (geelzucht), lues (een geslachtsziekte), toxoplasmose (een infectieziekte) of rubella (rode hond). Als de gynaecoloog of verloskundige dit tijdig weten, kunnen ze hier rekening mee houden. Verder wordt in de loop van de zwangerschap regelmatig het HB-gehalte (ijzer) in je bloed onderzocht. Dit geeft aan of je bloedarmoede hebt.

Wat is een doptone?

Dit is een apparaatje dat met geluidsgolven de hartslag van de baby luid en duidelijk laat horen. Meestal gebeurt dit voor het eerst als je een week of dertien zwanger bent. Dit is het favoriete onderzoek van de meeste zwangere vrouwen; eindelijk kun je je baby echt horen!

Waarom word je bij elke controle gewogen?

Het maakt niet veel uit of je in totaal tien of twintig kilo aankomt, maar het is wel belangrijk dat de gewichtstoename gelijkmatig verloopt. Als je in korte tijd veel aankomt, kan dat duiden op zwangerschapsvergiftiging. Als men dit vermoedt, worden je urine en bloed hierop onderzocht. Een snelle gewichtstoename kan ook betekenen dat de baby te groot is of dat je te veel vruchtwater hebt. In dat geval wordt je urine gecontroleerd op zwangerschapssuiker. Door bij elk bezoek je gewicht te controleren, kan er tijdig worden ingegrepen.

Is je bloeddruk belangrijk?

De hele zwangerschap wordt je bloeddruk in de gaten gehouden. Met een te hoge bloeddruk loop je namelijk het risico dat de placenta onvoldoende voeding afgeeft aan de baby. Je moet dan veel rusten en soms krijg je medicijnen.

Waarom wordt je buik elke keer onderzocht?

Bij elke controle willen de verloskundige of gynaecoloog de plaats en de omvang van je baarmoeder voelen. Naarmate je zwangerschap vordert, kunnen ze ook voelen hoe de baby ligt.

Kan dat harde duwen op je buik geen kwaad?

Veel vrouwen vinden het vervelend als hun buik wordt betast, want af en toe wordt er flink 'geknepen'. Je hoeft je om de baby helemaal geen zorgen te maken, want die wordt goed beschermd door het vruchtwater.

Waarom wordt er soms speciaal onderzoek gedaan?

Als je zwanger raakt na je zesendertigste neemt de kans op een kindje met het syndroom van Down toe. Je leeftijd kan dus een reden zijn voor speciale onderzoeken, zoals een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie. Ook erfelijke afwijkingen in de familie, zoals spina bifida (open ruggetje), kunnen een reden zijn voor speciaal onderzoek.

Na hoeveel weken wordt een vlokkentest of vruchtwaterpunctie gedaan?

Een vlokkentest wordt uitgevoerd tussen de elfde en de dertiende week van de zwangerschap. Een vruchtwaterpunctie vindt plaats tussen de vijftiende en zeventiende week.

Wat gebeurt er bij een vlokkentest?

De vlokkentest is een chromosoomonderzoek, dat in het ziekenhuis wordt uitgevoerd. Er wordt wat weefsel weggenomen van de placenta voor onderzoek. Dit kan via de vagina of via de buik, Het onderzoek duurt ongeveer een kwartier en je mag binnen een half uur weer naar huis, Na één of twee weken krijg je de uitslag.

Hoe gaat een vruchtwaterpunctie?

Ook hiervoor moet je naar het ziekenhuis Met een naald wordt er via de buikwand een beetje vruchtwater afgenomen. Dit wordt onderzocht op diverse afwijkingen. Zo'n punctie duurt ongeveer vijf minuten en daarna mag je naar huis. Het duurt nog drie tot vier weken voordat de uitslag er is.

Wat zijn de voor en nadelen van deze methodes?

De vlokkentest is heel betrouwbaar, maar het nadeel is dat de kans op een miskraam iets groter wordt. De vruchtwaterpunctie is nog betrouwbaarder en het risico van een miskraam is kleiner. Het nadeel is dat de punctie pas kan worden uitgevoerd als je al vier maanden zwanger bent.

Kan iedereen die speciale onderzoeken ondergaan?

Ja en nee. Als je door je leeftijd een iets grotere kans hebt op een kind met het syndroom van Down, kun je een vlokkentest of vruchtwaterpunctie ondergaan. Als je te jong bent, kom je niet in aanmerking voor deze zwangerschapsonderzoeken, zelfs niet als je het zelf zou willen. Als je er wel voor in aanmerking komt, ligt de beslissing bij jou, Je moet er immers rekening mee houden dat je misschien voor een moeilijke keuze komt te staan, Want wat doé je als blijkt dat je kind een ernstige afwijking heeft? Op het moment van het onderzoek ben je tenslotte al een maand of vier zwanger. Praat hierover met je partner, liefst voordat je zo'n onderzoek ondergaat.

Wat gebeurt er bij een echo?

Bij een echo wordt je buik afgetast met een apparaatje dat geluidsgolven meet. Deze ultrageluiden, die je zelf niet kunt horen, worden omgezet in beelden en verschijnen op een monitor. Een enkele keer, bijvoorbeeld als de zwangerschap nog erg pril is en er op een gewone echo nog niets is te zien, wordt er een vaginale echo gemaakt. Hiervoor wordt een klein apparaatje gebruikt, waardoor de handeling doorgaans pijnloos is.

Wat zie je op 'n echo?

Na een week of zeven kun je het hartje zien kloppen en na een week of twaalf zie je zelfs handjes, voetjes en organen. Vanaf een week of twintig kun je zien of de baby een jongetje of een meisje is. Ook kun je zien hoe groot de baby is en hoe hij ligt.

Worden er bij iedereen echo's gemaakt?

Als je onder behandeling bent van een gynaecoloog, worden er regelmatig echo's gemaakt om bijvoorbeeld te controleren of de baby goed ligt en voldoende groeit. Als je naar een verloskundige gaat, worden er meestal geen echo's gemaakt, behalve wanneer er een medische reden voor is. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als je twijfels hebt over het tijdstip waarop je zwanger werd.

Is een echo veilig?

Voor zover bekend kan het maken van een echo geen kwaad. Maar het blijft natuurlijk een medische handeling en daarom zijn deskundigen meestal niet enthousiast over 'pretecho's'.

Wat is een CTG?

Dit is een hartfilmpje, waarop de gynaecoloog kan zien hoe de conditie van de baby is. In een ziekenhuis wordt aan het einde van de zwangerschap vaak zo'n CTG gemaakt, maar als je voor controle naar een verloskundige gaat en thuis bevalt, gebeurt dit niet.

Worden de kosten van zwangerscbapsonderzoek vergoed?

De zwangerschapstest die je bij de drogist koopt, moet je zelf betalen, Hetzelfde geldt voor de kosten van een 'pretecho'. Dit is een echo waarvoor geen medische reden is, maar die je uit nieuwsgierigheid zelf hebt laten maken, De andere onderzoeken worden vergoed door de ziektekostenverzekering of het ziekenfonds.

Pagina 1, er is 1 reactie.

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

Kan ik voor een onderzoek vrij krijgen op mijn werk. Het gaat om een 20 weken echo maar ik moet de dag dat het staat ingepland eigenlijk werken

Dit is niet ok!

Als je iets tegenkomt waarvan je denkt dit hoort niet op het forum thuis. Laat het ons weten, dan kunnen we actie ondernemen. Klik op onderstaande knop als er iets mis is op de huidige pagina. Alsvast bedankt, zo houden we het forum schoon en gezellig!

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden