redactie

Redactie 3 jaar geleden Geen reacties

bloedverlies-tijdens-de-zwangerschap
 

Als je nog maar net enkele dagen over tijd bent en je verliest wat bloed, kan dat verwarrend werken. Toch ongesteld, kan dan je eerste gedachte zijn. Soms is dat het geval, maar het hoeft niet zo te zijn. Ook na vier weken kun je soms wat bloed verliezen. Vaak is zo'n gering bloedverlies in het begin van de zwangerschap het gevolg van een normale 'golfbeweging' in het hormoongehalte in het bloed.

Het baarmoederslijmvlies is erg gevoelig voor deze golfbeweging en reageert daar dan op met een kleine bloeding. Als je maar een klein beetje bloed verliest en geen buikpijn hebt of andere, voor jou bekende menstruatiepijntjes, wijst dat dus meestal op zo'n golfbeweging. Bij een miskraam is het bloedverlies vaak heviger en ontstaan er ook buikkrampen. Bloedverlies in het begin van de zwangerschap betekent dus beslist niet automatisch dat er een miskraam op komst is.

In ongeveer de helft van alle gevallen zal de zwangerschap ongestoord verder gaan. Maar dat kun je pas achteraf vaststellen en het is dus heel begrijpelijk als je je in eerste instantie ongerust maakt. Waarom er soms wat bloedverlies is in de zwangerschap, in het begin of wat later, is overigens niet altijd even duidelijk. Het kan zijn dat het om een ongevaarlijke slijmvliesbloeding gaat of om een baarmoedermondbloeding na het vrijen. Maar een bloeding tijdens de beginperiode van de zwangerschap kan ook wijzen op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Bij ongeveer drie procent van alle zwangere vrouwen treedt er ook in de tweede helft van de zwangerschap weleens bloedverlies op. Dat lijkt heel verontrustend en je kunt er enorm van schrikken. Toch is in veel gevallen zo'n bloeding onschuldig. Als bloedverlies optreedt in de laatste maanden kan dat een teken zijn van een voorliggende placenta. Dan ligt de placenta tegen de baarmoedermond aan, in plaats van het hoofdje van het kind. Als dat zo is, moet de bevalling altijd door middel van een keizersnede gebeuren.

Bij bloedverlies altijd naar de huisarts?

Het is altijd aan te raden even naar je huisarts te gaan als je zwanger bent en bloed verliest. Je kunt natuurlijk ook de verloskundige eerst bellen, zij zal je ook zeker kunnen vertellen wat je het beste kunt doen. Met een onderzoekje kan in ieder geval worden vastgesteld of het om een miskraam gaat. Als het om een miskraam gaat en je hebt pijnlijke krampen, kun je pijnstillers krijgen. Dat maakt het wachten op de volledige afstoting van het vruchtje vaak makkelijker. Dat afwachten kan meestal rustig thuis gebeuren. Meestal gebeurt de afstoting spontaan en dan is er geen curettage (schoonmaken van de baarmoederholte) nodig. Komt de miskraam wat later in de zwangerschap, dan is er wel vaak een curettage nodig.

Is bedrust aan te raden bij bloedverlies?

Vroeger werd er bij bloedverlies al vrij snel bedrust voorgeschreven. Artsen namen toen het zekere voor het onzekere. Bedrust werd ook toen echter niet voorgeschreven bij bloedverlies in de eerste maanden. Dat zou ook weinig zin hebben. Bij bloedverlies bij een gevorderde zwangerschap gebeurde dat wel. Vroeger waren er natuurlijk ook minder technische mogelijkheden om te bepalen waarom er bloedverlies optrad. Bedrust werd toen al voorgeschreven als er bijvoorbeeld bloedverlies van de baarmoedermond optrad in de vijfde maand, terwijl dat duidelijk was ontstaan na het vrijen. Daar werd je toen zelfs vaak een weekje voor in het ziekenhuis opgenomen. Tegenwoordig wordt dat alleen nog maar gedaan als er een gegronde reden is om aan te nemen dat het gevaar bestaat voor een vroeggeboorte.

Hoeveel bloed verlies je na de bevalling?

In de eerste uren na de bevalling kun je flink wat bloed verliezen. Dat is logisch, want na de geboorte van de placenta blijft er aan de binnenkant van de baarmoeder een soort wond achter. En door de bevalling zijn er ook altijd enkele bloedvaatjes beschadigd, die bloedverlies geven. Binnen enkele uren na de geboorte van de placenta houdt het bloedverlies uit de baarmoeder echter al grotendeels op. Dat komt omdat de baarmoederspier zich goed samentrekt en daarmee de bloedvaatjes dichtdrukt. Daarna wordt het bloedverlies snel minder. Na een week of drie is de wond aan de binnenkant van de baarmoeder zo goed als genezen en nog weer twee weken later is er ook geen bloedafscheiding meer.

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die een reactie toevoegd?

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden