De (blijvende) gevolgen van drugsgebruik tijdens de zwangerschap

deel-op-facebook-knop deel-op-whatsapp-knop deel-op-whatsapp-knop deel-op-pintrest-knop deel-via-mail-knop deel-op-twitter-knop deel-op-google-knop
 
redactie

Redactie 9 maanden geleden Geen reacties

zwanger-en-drugsgebruik
 

Uit onderzoek blijkt dat er jaarlijks circa 50 kinderen van drugsverslaafde ouders in Amsterdam worden geboren. En dan spreken we nog enkel over de hoofdstad van ons land. De exacte cijfers over het hele land zijn niet geheel betrouwbaar. In sommige gevallen blijft een verslaving onopgemerkt. Of begint de verslaving pas tijdens de borstvoedingsperiode. Ook dan kan dit echter zware gevolgen hebben voor het pasgeboren kind. Daarom is het belangrijk om vrouwen meer inzicht te geven over de effecten van drugsgebruik tijdens de zwangerschap.

Een drugsverslaving tijdens, voor of direct na de zwangerschap moet zo snel mogelijk opgespoord worden, zodat de juiste behandeling kan worden gestart en hopelijk de gevolgen voor moeder en kind zo klein mogelijk zullen zijn. Ken jij of ben jij iemand die kampt met een drugsverslaving? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk hulp in te schakelen. Hoe sneller er gehandeld wordt, hoe beter. Zo kunnen de mogelijke gevolgen wellicht tot het minimum worden beperkt.

Stop minimaal drie maanden voor een mogelijke zwangerschap

Drugsgebruik voorafgaand aan de zwangerschap kan al gevolgen hebben. Ook drugsgebruik totdat je weet dat je zwanger bent is dan ook geen goed idee. Bij een kinderwens is het daarom belangrijk om spoedig te stoppen en indien gewenst hulp in te schakelen om af te kicken. Doe dit tenminste drie maanden voor een mogelijke zwangerschap. Mocht je ongepland zwanger zijn geraakt en in de vroege zwangerschap drugs hebben gebruikt, dan is het belangrijk dat dit wordt aangegeven bij de verloskundige of gynaecoloog. Zelfs wanneer je hiermee direct bent gestopt nadat je erachter kwam dat je zwanger was. Ook een korte tijd drugs gebruiken tijdens de vroege zwangerschap kan grote gevolgen hebben. Zeker wanneer je bedenkt dat de meest cruciale organen worden aangelegd in die eerste weken van de zwangerschap.

Drugsafhankelijk geboren

Baby’s waarvan de moeder gedurende de hele zwangerschap drugs heeft gebruikt, komen ook vaak drugsafhankelijk deze wereld in. Ze hebben gedurende de tijd dat ze in de buik van de moeder zaten ook continu verboden middelen binnen gekregen. Het lichaam is hier gewend aan geraakt. Afkicken van drugs zal dan ook niet alleen nodig zijn voor de moeder, maar ook voor de baby.

Het merendeel van deze baby’s vertoont onthoudingsverschijnselen. Hier is vaak een medicamenteuze behandeling voor nodig om het op te lossen. Bovendien is dat niet het enige wat nodig is. Dergelijke kindjes zullen hun hele leven goed worden opgevolgd, omdat de drugs grote gevolgen kan hebben gehad voor de gezondheid en o.a. neurologische afwijkingen kan veroorzaken.

Niet alleen de gezondheid is iets waar over nagedacht moet worden. Vaak is er namelijk niet alleen sprake van een drugsverslaving bij de moeder, maar spelen ook grote maatschappelijke problemen een rol. Denk bijvoorbeeld aan hoge schulden, te weinig slapen, te weinig eten, enzovoorts. Wanneer een kind in een dergelijke omgeving wordt geboren, dan kan er vaak geen stabiele start worden gemaakt. Daarom wordt het vaak van de verslaafde moeder geëist om eerst af te kicken en het leven op orde te krijgen, alvorens ze zelf voor het kindje kan zorgen. Anders zal het kind direct een valse start krijgen. Met alle gevolgen van dien voor de latere ontwikkeling.

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die een reactie toevoegd?

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden