redactie

Redactie 2 jaar geleden 29 reacties

je-stemming-tijdens-de-zwangerschap
 

Onderschat ze niet, die stemmingswisselingen als je zwanger bent! De hormonen in je lijf kunnen ervoor zorgen dat je het ene moment supervrolijk bent en het andere moment knalchagrijnig. Of verdrietig, bang, dromerig ...

Dromerig

Bijna elke vrouw voelt zich anders tijdens haar zwangerschap. Dat heft alles te maken met de veranderende hormoonhuishouding. Die veranderingen heb je vast ook wel eens gemerkt to en je niet zwanger was, vlak voor je menstruatie. Veel vrouwen reageren dan emotioneler. Hetzelfde gebeurt als je zwanger bent. Je lichaam gaat nu meer progesteron aanmaken. Dat verhoogt je sensibiliteit, je bent dus gevoeliger. Hoe groot die gevoeligheid is, hangt af van je karakter.

Ben je een onzeker type, dan kan je onzekerheid tijdens je zwangerschap nog erger worden. Iemand die normaal gesproken snel op de kast zit, kan nu ronduit agressief uit de hoek komen. En bij vrouwen die van nature vrij evenwichtig zijn, zie je vaak dat ze hun zwangerschap rustig, harmonieus en zelfs dromerig beleven. Dromerig of in jezelf gekeerd zijn, is een emotie die de meeste zwangere vrouwen wel herkennen. Zeker in het begin van de zwangerschap. Alles concentreert zich in eerste instantie op je buik en de baby die daar in zit. Het is een logische reactie dat je in jezelf keert. Je wilt je immers goed realiseren wat er allemaal gebeurt. Je bent Zwanger!
Dagdromen over je baby is het eerste bindingsmoment met je kind. In het begin van je zwangerschap kan je dromerige gemoedstoestand nog een bijkomend effect hebben. Namelijk dat je vergeetachtig wordt. Je hebt simpelweg niet genoeg ruimte in je hoofd om je op andere zaken te concentreren. Het is heel normaal dat je je deze maanden vooral wil focussen op de baby die komen gaat.

Aan het eind van de zwangerschap kan dagdromen en dromen in je slaap een andere betekenis hebben. Je bereidt je voor op de bevalling. Zwangere vrouwen kunnen bizarre fantasieën of dromen hebben. Nachtmerries zelfs, die niets met de werkelijkheid te maken hebben. Het zijn je onbewuste angsten en twijfels die je op deze manier verwerkt. Het hoort erbij, kan geen kwaad. Het is zelfs een goede voorbereiding op de verantwoordelijke taak die je straks, na de bevalling, gaat krijgen.

Angstig

Uit onderzoek blijkt dat 55% van de zwangere vrouwen last heeft van stemmingswisselingen, slapeloosheid en angstaanvallen. Het is heel normaal dat je tijdens de zwangerschap niet alle en blij, maar ook bang bent. De zorgen die door je hoofd spoken, kunnen heel divers zijn. In het begin van de zwangerschap ben je vaak bang voor een miskraam, of je maakt je zorgen over de gezondheid van je kind. In de middelste periode van de zwangerschap kun je bang zijn voor een vroeggeboorte. Je haalt vast opgelucht adem als je de magische grens van 28 weken passeert, dan heeft je kind een grotere kans te overleven als het nu al geboren zou worden.

Aan het eind van de zwangerschap kunnen allerlei angstscenario's over de bevalling door je hoofd gaan. Of je kunt ineens gaan twijfelen of jij en je partner de verantwoordelijkheid van het opvoeden van een kind wel aankunnen. Al deze piekergedachten zijn normaal, bijna elke zwangere vrouw herkent ze. Praat erover, met je partner, met je vriendinnen of met je verloskundige als de twijfels erg groot worden. En bedenk dat het waarschijnlijk de hormonen zijn die al deze gedachten een tikkeltje erger maken. Soms kun je zelfs het gevoel hebben dat de hormonen de regie van je lichaam volledig overnemen. Als dat zo is, neem dan wat gas terug van je dagelijkse verplichtingen. Probeer je meer te richten op jezelf en de baby en geef je over aan de zwangerschap. Dat is lastig, want voor je zwanger werd, had je het gevoel dat jij de touwtjes in handen had over je lijf. Nu lijkt dat ineens niet zo te zijn. Realiseer je dat er altijd onvoorziene dingen kunnen gebeuren. Daar kun je niets tegen doen. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer je angsten een beetje los te laten.

Huilerig

Geen enkele vrouw is voorbereid op de heftigheid en onberekenbaarheid van haar emoties tijdens de zwangerschap. Je wordt er door overvallen en er is geen ontkomen aan. Voor alle zwangere vrouwen geldt dat je zintuigen nu scherper werken dan anders. Dat is een natuurlijk verschijnsel, een oerinstinct zelfs: een vrouw moet haar kroost beschermen, daarom staat al tijdens de zwangerschap haar hele lichaam op scherp. Je ruikt beter, ziet beter en reageert sneller en heftiger dan normaal. Je emoties kun je minder goed verbergen, wat je ook probeert. Terwijl je normaal gesproken een brok in je keel weg kon slikken als je boos, verdrietig of teleurgesteld was, kun je nu zomaar in tranen uitbarsten. Dat kan overal gebeuren; tijdens een conflict op je werk, op het schoolplein, tijdens een ruzie met je partner'¦ Je gevoelens zijn gewoon even de kluts kwijt. Dat komt door de veranderingen van de progesteron en oestrogeenspiegel. Ze hebben tijdens de zwangerschap invloed op de catecholaminen, de chemische hormonen die een belangrijke rol spelen in het emotionele leven. Bovendien kan een hoge aanmaak van progesteron depressieve buien versterken. Wat je in het begin van de zwangerschap ook vaak huilerig maakt, is die ontzettende vermoeidheid. Je bent moe door de veranderende hormoonhuishouding en de verandering van de functies en de structuur van allerlei organen tijdens je zwangerschap. De samenstelling en de hoeveelheid bloed veranderen, je spijsvertering, stofwisseling en de werking van de longen, nieren en urinewegen veranderen en bovendien ontwikkelt zich in een hoog tempo een nieuw leventje in je lichaam. Het is dus niet zo vreemd dat je extreem moe bent. AI die vermoeidheid kan zich zomaar uiten in een fikse huilbui .

Verward

Je hebt lang verlangd naar een kind maar nu je zwanger bent, ben je niet zo enthousiast als je had verwacht. Natuurlijk ben je trots en blij op je zwangerschap, maar je staat niet te dansen van geluk. Hoe komt dat toch? Het is nogal wat, ineens die baby in je buik. Niet alleen je lichaam verandert, ook geestelijk gebeurt er veel. Je schiet in allerlei verschillende emoties, je kunt je minder goed concentreren, je voelt je misselijk ... Logisch dat je niet straalt van geluk. Toch baal je van jezelf, je zou toch juist hartstikke blij moeten zijn? Van al die conflicten in je hoofd, kun je in de war raken. Deze overgevoeligheid wordt ook wel emotionele labiliteit genoemd, je hebt er vooral last van in het begin van je zwangerschap. Het wordt veroorzaakt door de omschakeling die een zwangerschap met zich meebrengt en het kan je al meteen na een positieve zwangerschapstest overvallen. Wees gerust, deze verwardheid zakt bij bijna alle vrouwen na de eerste drie maanden. Maar er zijn pechvogels, bij sommige vrouwen blijft het negen maanden lang op de achtergrond sluimeren.

Euforisch

Gelukkig zijn de meeste vrouwen ook meteen ontzettend blij met hun zwangerschap. Bij veel zwangere vrouwen breekt er na een maand of drie, vier een evenwichtige fase aan. Terwijl de eerste maanden nog in het teken stonden van kleine ongemakken en ochtendmisselijkheid, heb je nu ineens het gevoel dat je de wereld aankunt. Je bloeit helemaal op en voelt je fantastisch. Je hebt energie voor tien, alle vermoeidheid lijkt als sneeuw voorde ion verdwenen. Iedereen mag nu zien dat je zwanger bent, je bent trots op je buik! Wat is het toch heerlijk dat een zwangerschap je ook zo kan overstelpen met gevoelens van geluk. Vanaf een week of twintig wordt dat gevoel nog eens versterkt, omdat je dan de baby in je buik kunt voelen bewegen. Dat euforische gevoel, soms afgewisseld met twijfels en zorgen, blijft nog wel een tijdje. Pas op het laatst, als die buik je helemaal in de weg zit, kun je het zwanger zijn zat worden. Maar wees gerust, dat enorme geluksgevoel komt weer terug zodra je je baby in je armen sluit.

Hormoonweetjes

  • Schildklierhormonen hebben weliswaar niet zo veel met je stemming te maken, ze kunnen wel van slag raken tijdens of na de bevalling. Sommige vrouwen houden een te snel of te traag werkende schildklier over aan hun zwangerschap. Dat kan tijdelijk zijn, maar soms ook blijvend.
  • Prolactine, het borstvoedingshormoon, zorgt soms tijdens de zwangerschap al voor wat productie van melk. Dat kan al heel vroeg in de zwangerschap gebeuren!
  • Er zijn ook vrouwen die nier van slag raken door hormonen. Dat kan en mag ook! Sommige zwangere vragen zich af of het niet vreemd is dat ze zich zo 'normaal' voelen nu ze zwanger zijn. Maak je geen zorgen, dat kan zeker!

Pagina 1, reactie 1 t/m 10 van totaal 29 reacties.

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

ppff ik merk gelijk op bij mezelf , dat ik toch ook niet in mijn haak loop... Van het minste moet ik steeds maar wenen , loop rap verdrietig, en voel me gelijk rap in de steek gelaten... heeft dit nog iemand ?? Ik vind het zo hatelijk,, Maar ben al blij dat  ik het van me zelf weet en van niemand anders moet vernemen :)

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

Nou ik ben nu zwanger moet vanmiddag voor de echo ben 6 weken nu maar ben doodnerveus erg angstig heb een dochter en naar haar zakte ik in perfecte zwangerschap gehad en naar de keizersnede ging het bergafwaarts was mezelf niet meer is ook nooit meer echt goed gekomen ze is nu 3 heb vele last van angstaanvalle en hyperventilatie gebruik er geen medicatie voor want ben er van overtuigd dat je het zelf moet doen Depressief ben ik niet want ben toch wel opgewekt nu ben ik onverwacht zwanger geraakt en het angst breekt me uit twijfel tussen abortus ene dag wil ik het houden andere dag moet het eruit klinkt stom ik slaap onrustig ik zit alleen nog maar met die gedachte wel of niet houden het is net zo spelletje wel nietus het is erg vermoeiend en erg frustrerend de ene dag dit denken de andere dag dat denken ben ook echt wel op ik ben nu best wel weer de persoon die ik was naar de bevalling van me eerste alleen nu in het begin van de zwangerschap en ben daar helemaal niet blij mee ben ook erg moe en op van alles en kan totaal niet genieten en ben bang dat het alleen maar erger word :( Groetjes K

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

nauw ik heb ook erge homone.. ik weet vaak niet wat ik zeg en bedoel het niet zo ik ben erg depresief en jarloers.. wat me achteraf fijn doet.. ik scheld naar me partner toe en word aleen ma erger.. ik huil veel ben erg bang en ook weer erg moe.. iederen dag wel anderen dingen ook droom ik enge dingen en sommige komen uit..  ik hoop dat het veranderd en dat alemaal weer word zo al vroeger ook me relatie.. ik wil die stres niet .. en bedeol niet zo  en ik wil gelukkig zijn en me net voelen zo als nu iederen dag  wie heeft daT OOK?

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

Ik heb last van een mineur stemming. Je leest er niet zo heel veel over op internet. Ik heb met namen ook twijfels naar mijn partner en vraag mijn echt af of dat komt door de zwangerschap of dat ik hem echt niet meer leuk vindt. Ik ben het liefst op mezelf Maar omdat mijn partner het meest dichtbij staat is het ook het makkelijkst om hem af te katten, heel onterecht en zeker ook niet verdient voor hem. Ik ben nu in mn 2e  tremester van de zwangerschap waarin ik  moeheid en afgunst voor eten ingeruilt heb voor deze enorme iritatie . Hij kan niets goed doen. Ik vindt het vreselijk voor hem maar kan het gewoon niet veranderen. Wie herkendt dit?  

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

Ja hoor allemaal heel herkenbaar. Door hormonen slaapgebrek en bekkenklachten voel ik me ook vaak down en chagerijnig. Ik tel soms echt de weken af tot die zwangerschap voorbij is, terwijl ik me zo had voorgenomen er van te gaan genieten... Maar ik weet van de vorige keer dat dat meteen na de bevalling beter gaat... Ik was toen niet alleen supergelukkig met mijn gezonde baby, maar voelde me ook eindelijk weer mezelf en gelukkig.... Laat je niks wijs maken hoor, niet iedereen voelt zich happy tijdens de zwangerschap...

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

Hallo, dat is ook heel herkenbaar,ik heb daar nu zelf ook af en toe last van. Vooral s,morgens als mijn man naar zijn werk moet,dan zit ik gewoon de klok in de gaten te houden wanneer hij nou eens eindelijk uit bed gaat om naar zijn werk te gaan.En dan ben ik behoorlijk geirriteerd. Maar ik weet dat het de hormonen zijn die op dat moment de baas zijn over je lichaam en geest. Groetjes wendy .

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

Hoi K, Wat ongelofelijk klote! Ik herken mezelf behoorlijk in jou. Ik ben 36 weken zwanger van een tweede en heb ook veel klachten gehad na de eerste zwangerschap. Deze zwangerschap ging aardig tot 3 weken geleden. Ineens krijg ik enorme angstaanvallen. Oh help.... Ik kan gewoon niet meer functioneren. Ik snap jouw afweging, maar weet ook dat het goed komt met ons! Wij kunnen dit, we did it before... Wel kan je veel doen tegen angsten en paniek. Stoer dat je het zelf wilt doen. Wel zou je een Bach product kunnen gebruiken tegen de paniek. Dit is geheel homeopatisch en maakt je iets rustiger.  maar goed, ik was geraakt door jouw verhaal en vroeg me af hoe het nu met jou gaat?  Sterkte A  

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

Dank je wel voor je reaktie, dat maakt dt ik me al wat minder 'lelijk' voel. Zo te lezen weet je precies wat ik bedoel. Het is gewoon raar. Dat je gevoelens over alles eigenlijk meteen al na de konceptie veranderen. Als ik goed terugdenk, was dat bij meteen al zo. Bedankt!

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

Jij ook bedankt Wendy. Is het voor jou herkenbaar, wat ik schreef over twijfels over je partner of dat het je gewoon niets meer doet? Als dat er bij hoort weet ik dat ik me niet zo druk hoef te maken maar dat het een zwanngerschaps 'ding' is helaas....

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

Hallo, Ik ben 14 weken zwanger en ontzettend bang dat mijn kindje niet gezond is. De angst voel ik iedere dag weer en kan daardoor niet meer genieten van mijn zwangerschap. Angst overheerst :( Een aantal andere vriendinnen zijn ook zwanger, maar hebben dit niet of veel minder dan ik. Groet

Dit is niet ok!

Als je iets tegenkomt waarvan je denkt dit hoort niet op het forum thuis. Laat het ons weten, dan kunnen we actie ondernemen. Klik op onderstaande knop als er iets mis is op de huidige pagina. Alsvast bedankt, zo houden we het forum schoon en gezellig!

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden