redactie

Redactie 3 jaar geleden 34 reacties

je-stemming-tijdens-de-zwangerschap
 

Onderschat ze niet, die stemmingswisselingen als je zwanger bent! De hormonen in je lijf kunnen ervoor zorgen dat je het ene moment supervrolijk bent en het andere moment knalchagrijnig. Of verdrietig, bang, dromerig ...

Dromerig

Bijna elke vrouw voelt zich anders tijdens haar zwangerschap. Dat heft alles te maken met de veranderende hormoonhuishouding. Die veranderingen heb je vast ook wel eens gemerkt to en je niet zwanger was, vlak voor je menstruatie. Veel vrouwen reageren dan emotioneler. Hetzelfde gebeurt als je zwanger bent. Je lichaam gaat nu meer progesteron aanmaken. Dat verhoogt je sensibiliteit, je bent dus gevoeliger. Hoe groot die gevoeligheid is, hangt af van je karakter.

Ben je een onzeker type, dan kan je onzekerheid tijdens je zwangerschap nog erger worden. Iemand die normaal gesproken snel op de kast zit, kan nu ronduit agressief uit de hoek komen. En bij vrouwen die van nature vrij evenwichtig zijn, zie je vaak dat ze hun zwangerschap rustig, harmonieus en zelfs dromerig beleven. Dromerig of in jezelf gekeerd zijn, is een emotie die de meeste zwangere vrouwen wel herkennen. Zeker in het begin van de zwangerschap. Alles concentreert zich in eerste instantie op je buik en de baby die daar in zit. Het is een logische reactie dat je in jezelf keert. Je wilt je immers goed realiseren wat er allemaal gebeurt. Je bent Zwanger!

Dagdromen over je baby is het eerste bindingsmoment met je kind. In het begin van je zwangerschap kan je dromerige gemoedstoestand nog een bijkomend effect hebben. Namelijk dat je vergeetachtig wordt. Je hebt simpelweg niet genoeg ruimte in je hoofd om je op andere zaken te concentreren. Het is heel normaal dat je je deze maanden vooral wil focussen op de baby die komen gaat.

Aan het eind van de zwangerschap kan dagdromen en dromen in je slaap een andere betekenis hebben. Je bereidt je voor op de bevalling. Zwangere vrouwen kunnen bizarre fantasieën of dromen hebben. Nachtmerries zelfs, die niets met de werkelijkheid te maken hebben. Het zijn je onbewuste angsten en twijfels die je op deze manier verwerkt. Het hoort erbij, kan geen kwaad. Het is zelfs een goede voorbereiding op de verantwoordelijke taak die je straks, na de bevalling, gaat krijgen.

Angstig

Uit onderzoek blijkt dat 55% van de zwangere vrouwen last heeft van stemmingswisselingen, slapeloosheid en angstaanvallen. Het is heel normaal dat je tijdens de zwangerschap niet alle en blij, maar ook bang bent. De zorgen die door je hoofd spoken, kunnen heel divers zijn. In het begin van de zwangerschap ben je vaak bang voor een miskraam, of je maakt je zorgen over de gezondheid van je kind. In de middelste periode van de zwangerschap kun je bang zijn voor een vroeggeboorte. Je haalt vast opgelucht adem als je de magische grens van 28 weken passeert, dan heeft je kind een grotere kans te overleven als het nu al geboren zou worden.

Aan het eind van de zwangerschap kunnen allerlei angstscenario's over de bevalling door je hoofd gaan. Of je kunt ineens gaan twijfelen of jij en je partner de verantwoordelijkheid van het opvoeden van een kind wel aankunnen. Al deze piekergedachten zijn normaal, bijna elke zwangere vrouw herkent ze. Praat erover, met je partner, met je vriendinnen of met je verloskundige als de twijfels erg groot worden. En bedenk dat het waarschijnlijk de hormonen zijn die al deze gedachten een tikkeltje erger maken. Soms kun je zelfs het gevoel hebben dat de hormonen de regie van je lichaam volledig overnemen. Als dat zo is, neem dan wat gas terug van je dagelijkse verplichtingen. Probeer je meer te richten op jezelf en de baby en geef je over aan de zwangerschap. Dat is lastig, want voor je zwanger werd, had je het gevoel dat jij de touwtjes in handen had over je lijf. Nu lijkt dat ineens niet zo te zijn. Realiseer je dat er altijd onvoorziene dingen kunnen gebeuren. Daar kun je niets tegen doen. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer je angsten een beetje los te laten.

Huilerig

Geen enkele vrouw is voorbereid op de heftigheid en onberekenbaarheid van haar emoties tijdens de zwangerschap. Je wordt er door overvallen en er is geen ontkomen aan. Voor alle zwangere vrouwen geldt dat je zintuigen nu scherper werken dan anders. Dat is een natuurlijk verschijnsel, een oerinstinct zelfs: een vrouw moet haar kroost beschermen, daarom staat al tijdens de zwangerschap haar hele lichaam op scherp. Je ruikt beter, ziet beter en reageert sneller en heftiger dan normaal. Je emoties kun je minder goed verbergen, wat je ook probeert. Terwijl je normaal gesproken een brok in je keel weg kon slikken als je boos, verdrietig of teleurgesteld was, kun je nu zomaar in tranen uitbarsten. Dat kan overal gebeuren; tijdens een conflict op je werk, op het schoolplein, tijdens een ruzie met je partner'¦ Je gevoelens zijn gewoon even de kluts kwijt. Dat komt door de veranderingen van de progesteron en oestrogeenspiegel. Ze hebben tijdens de zwangerschap invloed op de catecholaminen, de chemische hormonen die een belangrijke rol spelen in het emotionele leven. Bovendien kan een hoge aanmaak van progesteron depressieve buien versterken. Wat je in het begin van de zwangerschap ook vaak huilerig maakt, is die ontzettende vermoeidheid. Je bent moe door de veranderende hormoonhuishouding en de verandering van de functies en de structuur van allerlei organen tijdens je zwangerschap. De samenstelling en de hoeveelheid bloed veranderen, je spijsvertering, stofwisseling en de werking van de longen, nieren en urinewegen veranderen en bovendien ontwikkelt zich in een hoog tempo een nieuw leventje in je lichaam. Het is dus niet zo vreemd dat je extreem moe bent. AI die vermoeidheid kan zich zomaar uiten in een fikse huilbui .

Verward

Je hebt lang verlangd naar een kind maar nu je zwanger bent, ben je niet zo enthousiast als je had verwacht. Natuurlijk ben je trots en blij op je zwangerschap, maar je staat niet te dansen van geluk. Hoe komt dat toch? Het is nogal wat, ineens die baby in je buik. Niet alleen je lichaam verandert, ook geestelijk gebeurt er veel. Je schiet in allerlei verschillende emoties, je kunt je minder goed concentreren, je voelt je misselijk ... Logisch dat je niet straalt van geluk. Toch baal je van jezelf, je zou toch juist hartstikke blij moeten zijn? Van al die conflicten in je hoofd, kun je in de war raken. Deze overgevoeligheid wordt ook wel emotionele labiliteit genoemd, je hebt er vooral last van in het begin van je zwangerschap. Het wordt veroorzaakt door de omschakeling die een zwangerschap met zich meebrengt en het kan je al meteen na een positieve zwangerschapstest overvallen. Wees gerust, deze verwardheid zakt bij bijna alle vrouwen na de eerste drie maanden. Maar er zijn pechvogels, bij sommige vrouwen blijft het negen maanden lang op de achtergrond sluimeren.

Euforisch

Gelukkig zijn de meeste vrouwen ook meteen ontzettend blij met hun zwangerschap. Bij veel zwangere vrouwen breekt er na een maand of drie, vier een evenwichtige fase aan. Terwijl de eerste maanden nog in het teken stonden van kleine ongemakken en ochtendmisselijkheid, heb je nu ineens het gevoel dat je de wereld aankunt. Je bloeit helemaal op en voelt je fantastisch. Je hebt energie voor tien, alle vermoeidheid lijkt als sneeuw voorde ion verdwenen. Iedereen mag nu zien dat je zwanger bent, je bent trots op je buik! Wat is het toch heerlijk dat een zwangerschap je ook zo kan overstelpen met gevoelens van geluk. Vanaf een week of twintig wordt dat gevoel nog eens versterkt, omdat je dan de baby in je buik kunt voelen bewegen. Dat euforische gevoel, soms afgewisseld met twijfels en zorgen, blijft nog wel een tijdje. Pas op het laatst, als die buik je helemaal in de weg zit, kun je het zwanger zijn zat worden. Maar wees gerust, dat enorme geluksgevoel komt weer terug zodra je je baby in je armen sluit.

Hormoonweetjes

Schildklierhormonen hebben weliswaar niet zo veel met je stemming te maken, ze kunnen wel van slag raken tijdens of na de bevalling. Sommige vrouwen houden een te snel of te traag werkende schildklier over aan hun zwangerschap. Dat kan tijdelijk zijn, maar soms ook blijvend. Prolactine, het borstvoedingshormoon, zorgt soms tijdens de zwangerschap al voor wat productie van melk. Dat kan al heel vroeg in de zwangerschap gebeuren! Er zijn ook vrouwen die nier van slag raken door hormonen. Dat kan en mag ook! Sommige zwangere vragen zich af of het niet vreemd is dat ze zich zo 'normaal' voelen nu ze zwanger zijn. Maak je geen zorgen, dat kan zeker!

Pagina 1, reactie 1 t/m 10 van totaal 34 reacties.

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

Ik heb ook super veel last van mijn hormonen constant huilen om niks. Ik ben nu 13 weken zwanger en normaal zou het nu minder worden maar het wordt alleen maar erger bij mij. Gelukkig is mijn vriendje wel heel lief en begripvol ook al merk ik dat hij het erg lastig vind om mee om te gaan

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

Ik kan me ook helemaal vinden in het artikel Zo sta je over te geven en zo zeg ik zullen we naar de burgerking?! Het ene moment voel je super goed nog geen minuut later helemaal gesloopt en huilen. Gelukkig is me man verschrikkelijk lief voor me ♡

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

Ik kan me ook helemaal vinden in het artikel Zo sta je over te geven en zo zeg ik zullen we naar de burgerking?! Het ene moment voel je super goed nog geen minuut later helemaal gesloopt en huilen. Gelukkig is me man verschrikkelijk lief voor me ♡

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

Hallo allemaal! ik ben nu 32 weken zwanger en tot nu toe heb ik me ook erg ellendig gevoeld:( totaal niet lekker in me vel.. huilerig.. nergens geen zin in pff hopen dat de laatste acht weken snel gaan!

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

Wat fijn om al die reacties te lezen, al vind ik het net zo rot voor jullie als voor mezelf. Ik word gek van het continue heen en weer gegooi tussen wat ik voel. Van verbazing en ongeloof dat ik zo snel zwanger was, terwijl we geen haast hadden en iedereen in onze omgeving moeite had om zwanger te worden. (Waardoor ik me extra schuldig voel) tot super blij en euforisch dat ik zwanger ben. Toen een tijd doodsbang voor een miskraam. Tot nu dat ik me zo ongelukkig, naar en de hele dag misselijk ben, echt de hele dag. Bovenop komt nog dat we net twee puberpleegzonen in ons gezin hebben opgenomen met een moeilijke achtergrond. Het leek allemaal zo een goed idee, en nu ben ik alleen maar bang voor alles... Echt voor alles.. Idd waar is die roze wolk en het gevoel dat ik de hele wereld aankan?

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

8 weken zwanger en ik ben constant moe, depressief en met alles aan het wenen. Na jullie verhalen te lezen ben ik hier keihard aan het lachen en brengt het mij echt moed om te weten dat iedereen hier last mee heeft!! OEF!! I AM NOT ALONE!

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

Ik ben nu 6 week zwanger, en vandaag is zon dag dat ik alleen maar kan huilen.. Doe niks anders, ben super bang voor een miskraam en krijg het niet uit mijn hoofd. Morgen eerste echo, hoop dat ik dan wat geruster ben!

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

Ik ben blij dat ik niet de enige ben met de gevoelens :(. Het leek mij altijd zo mooi om een kindje te krijgen. Nu ben ik 5 weken zwanger en heb nog geen blijde gevoelens gehad, alleen maar enorm veel twijfels en angsten , echt verschrikkelijk! Hopelijk komt hier snel verandering in ;'(

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

Leuk artikel.. Ik ben pas 5 weken zwanger, en superblij. De angst dat het misgaat zit wel steeds in mijn hoofd, maar ik laat het maar eens gebeuren alllemaal.

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

Ik ben op het moment 35weken zwanger van ons 2e kindje. De eerste zwangerschap overal van genoten. Deze zwangerschap vanaf het begin alleen maar ellende, supervermoeid en niet blij voelen. De vermoeidheid is wel wat verminderd maar heb heel veel huilbuien en een beetje inspanning is al teveel. Vanaf de 20 weken ook bekkeninstabiliteit erbij dus het genieten is ver te zoeken. Wat ik fijn vind is dat ik mijn baby voel bewegen, dat is uiteindelijk toch waarvoor ik het doe. Nu net weer wat huilbuien gehad, ik ben er echt helemaal klaar mee! Ik blijf maar vasthouden aan de gedachte dat ik straks weer een mooi kindje heb en dat dezel periode weer voorbij gaat! Dan kunnen de hormonen weer gaan normaliseren.

Dit is niet ok!

Als je iets tegenkomt waarvan je denkt dit hoort niet op het forum thuis. Laat het ons weten, dan kunnen we actie ondernemen. Klik op onderstaande knop als er iets mis is op de huidige pagina. Alsvast bedankt, zo houden we het forum schoon en gezellig!

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden