redactie

Redactie 11 maanden geleden Geen reacties

stoppen-met-roken
 

Het goede nieuws dat je zwanger bent, heeft grote consequenties voor je leefpatroon en je gezondheid. Je moet nu extra goed zorgen voor 2 personen, namelijk jij en je ongeboren kindje. Hoe moeilijk het ook is, maar stoppen met roken is het eerste wat je moet gaan doen. En het is helaas – met name als je een fervent roker bent – niet zo makkelijk om zo maar te stoppen met roken. En natuurlijk niet alleen tijdens je zwangerschap maar ook daarna nog. Na de geboorte is het natuurlijk ook veel beter om niet meer te roken. Gelukkig sta je er niet helemaal alleen voor. Als je wilt stoppen met roken heb je verschillende hulpmiddelen waar je gebruik van kunt maken. Zoals bijvoorbeeld nicotinevervangers die stapje voor stapje de hoeveelheid nicotine verminderen. Hierdoor bouw je de verslaving langzaam af. Het is immers de nicotine in een sigaret waar de meeste mensen verslaafd aan zijn geraakt. We bespreken hieronder een aantal nicotinevervangers in de vorm van middelen of medicijnen.

Stoppen met roken: de nicotine vervangers

Zoals gezegd kun je stoppen met roken door gebruikt te maken van nicotinevervangers. Je kunt deze onderverdelen in verschillende soorten zoals: pleisters, kauwgom, tabletten, inhalator of een mondspray. Ze hebben allemaal als doel om jouw behoefte naar nicotine te verminderen. Door het gebruik van nicotinevervangers zal dus de behoefte naar nicotine langzaam afnemen waardoor de kans om definitief te stoppen met roken groter wordt. Als je al zwanger bent en je wilt en je vindt het moeilijk om ook van de gewoonte af te komen van het roken, dan kun je in die periode ook gebruikmaken van een e-sigaret. Met bijvoorbeeld de Vype e-sigaret kun je het eerst een uitproberen. Het is de elektrische variant van de sigaret maar zonder teer en andere schadelijke stoffen. Als je zwanger bent is een e-sigaret zonder nicotine natuurlijk de beste keuze. Vanzelfsprekend zijn de nicotinevervangers een beter alternatief voor jou en je kind.

Beter nicotinevervangers gebruiken?

Als je besloten hebt om definitief te stoppen met roken dan is het verstandiger geen elektrische sigaret te gebruiken, maar liever een nicotinevervanger. Hierdoor kom je ook van de gewoonte af om een sigaret op te steken. Om het effect te versterken kan je verschillende nicotinevervangers naast elkaar gebruiken. Dat betekent in de praktijk bijvoorbeeld een nicotinepleister in combinatie met nicotine kauwgom. De nicotinepleister geeft een hele dag nicotine af. Je plakt deze op je lichaam waardoor je lichaam 24 uur lang kleine beetjes nicotine binnen krijgt. Je nicotineverslaving wordt zo gestild. En als je op een bepaald moment toch de nicotine of de gewoonte van het opsteken van een sigaret mist, dan kun je altijd een extra nicotinekauwgom innemen. Deze kauwgom zorgt direct voor nicotine waardoor je behoefte weer afneemt. Je kunt voor het gebruiksgemak ook kiezen voor een mondspray. Let bij alle nicotinevervanger goed op of het ook mag tijdens je zwangerschap. Vraag bij twijfel advies aan je huisarts of verloskundige. En als het goed is, hou je het ook na de 9 maanden zwangerschap vol om te stoppen met roken.

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die een reactie toevoegd?

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden