redactie

Redactie 1 jaar geleden Geen reacties

vitamine-pillen-op-tafel
 

Wil je graag zwanger worden? Misschien heb je al het één en ander gehoord over het advies om foliumzuur te slikken. Wat is foliumzuur precies en waarom moet je dat slikken? Welke andere vitaminen zijn belangrijk tijdens je zwangerschap?

Foliumzuur

Als je gewend bent om gevarieerd en gezond te eten, krijg je uiteraard vitaminen en mineralen binnen. Foliumzuur (oftewel vitamine B11) zit bijvoorbeeld in groene bladgroenten, volkorenproducten, sinaasappelen en bananen.

Besef dat een zwangerschap meer van je lichaam zal eisen en je extra vitaminen moet gaan slikken. Niet alleen voor jezelf, maar vooral ook voor het kindje in je buik. Foliumzuur is van belang bij de aanleg en ontwikkeling van de neurale buis van het ongeboren kind. Wist je dat de neurale buis het allereerste begin is van zijn of haar ruggenmerg en hersenen? Door dagelijks een dosis foliumzuur in te nemen, verlaag je de kans op een open ruggetje, open gehemelte en hazenlip. Foliumzuur is belangrijk voor de celdeling van je kindje in wording. Start met het slikken van foliumzuur (400 microgram) vanaf het moment dat je je anticonceptie aan de kant schuift.

Ben je al zwanger en slik je nog geen foliumzuur? Maak je niet te veel zorgen en neem vandaag je eerste dosis. Ook gedurende het verloop van je zwangerschap is inname van foliumzuur essentieel, bijvoorbeeld bij de placentavorming en de verdere ontwikkeling van het zenuwstelsel. Vooral tijdens de eerste twaalf weken van je zwangerschap is het van cruciaal belang dat je 400 mcg per dag slikt. De Gezondheidsraad adviseert deze dosis zelfs tijdens de volledige zwangerschap.

Vitamine D

De tweede belangrijke zwangerschapsvitamine is vitamine D. Als we buiten in het zonlicht komen, maakt ons lichaam zelf vitamine D aan. Verder zit de vitamine in allerlei voedingsproducten, bijvoorbeeld in makreel, zalm, margarine en eieren. We hebben allemaal vitamine D nodig om calcium op te nemen uit ons voedsel. Calcium helpt ons namelijk aan stevige botten en tanden.

Bedenk dat zwangere vrouwen meer vitamine D nodig hebben, dan uit zonlicht en voeding gehaald kan worden. Tijdens een zwangerschap is vitamine D belangrijk voor de vorming, en het groeiproces, van de botten van het baby´tje. De Gezondheidsraad raadt zwangere vrouwen aan om iedere dag 10 microgram (extra) vitamine D in te nemen. Waar kun je vitamine D kopen? Wanneer moet je beginnen met slikken? Bij voorkeur start je met deze dagelijkse dosis op het moment dat je stopt met de anticonceptie. Blijf vitamine D slikken tijdens je hele zwangerschap.

Vitamine A

Ook vitamine A halen we uit een gezond eetpatroon, denk aan fruit, zuivel, vis en eieren. Vitamine A is, onder andere, belangrijk voor een goede werking van onze ogen en weerstand. Als je zwanger bent, is vitamine A van belang voor de celdeling van het kindje in wording. Je moet dus zorgen dat je genoeg binnenkrijgt als je in verwachting bent. Te veel vitamine A wordt afgeraden, omdat dat nadelig is voor de ontwikkeling van het baby´tje in je buik. De Gezondheidsraad raadt zwangere vrouwen af om lever te eten. Lever bevat heel veel vitamine A en kun je dus beter laten staan tijdens je zwangerschapsperiode.

Hoe weet je nu of je voldoende maar niet te veel vitamine A binnenkrijgt? Misschien heb je weleens wat gehoord over bètacaroteen? Mandarijnen en wortelen zijn oranje van kleur vanwege het bètacaroteen. Bètacaroteen is een provitamine A. Dit betekent dat ons lichaam bètacaroteen omzet in vitamine A als dat nodig is. Bètacaroteen kun je ook kopen als (onderdeel van een) supplement. Neem je dit middel tijdens je zwangerschap, dan zal je lichaam de provitamine alleen omzetten in vitamine A als dat echt nodig is. Op deze manier voorkom je een teveel aan vitamine A in je lijf.

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die een reactie toevoegd?

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden