redactie

Redactie 2 jaar geleden 2 reacties

zwanger-en-buikpijn
 

Zwangere vrouwen kunnen tijdens hun zwangerschap last hebben van buikpijn. Deze buikpijn wordt veroorzaakt door de banden waarmee de baarmoeder aan het bekken verbonden zit. De baarmoeder groeit al heel hard in een vroeg stadium van de zwangerschap, en dit zorgt ervoor dat de banden ook oprekken of zelfs overrekken. Het (te snel) oprekken van die banden kan buikpijn veroorzaken. Als je hier last van hebt, kan het helpen om te ontspannen met een warme kruik tegen je buik aan. Of probeer eens een handdoek in de magnetron te verwarmen; een opgerolde handdoek één minuutje in de magnetron op vol vermogen en hij is heerlijk warm op je buik. Pas wel op dat hij niet te heet wordt. Een warm bad kan ook wonderen verrichten tegen de pijn.

De groei van de baarmoeder zelf kan ook buikpijn veroorzaken. Deze zeurderige pijn lijkt meer op het gevoel dat je hebt vlak voor je menstruatie of tijdens de eerste dagen ervan. Dit type buikpijn voelen vrouwen met name tijdens de eerste weken van de zwangerschap 

Een andere oorzaak voor buikpijn is dat je stoelgang verandert. Je darmen houden dan teveel vocht vast, wat tot buikpijn kan leiden. Het zwangerschapshormoon zorgt ervoor dat de darmen het wat rustiger aan gaan doen en daardoor kan verstopping ontstaan wat tot buikpijn leidt. Door veel vezelrijk voedsel te eten en voldoende water te drinken, worden je darmen gestimuleerd om hard te blijven werken en niet te verstoppen. Als de buikpijn erg hevig is of lang aanhoudt is het altijd verstandig om naar een dokter te gaan.
 

Harde buik

Later in de zwangerschap hebben veel vrouwen last van een harde buik. Deze harde buik ontstaat doordat je baarmoeder ineens samentrekt. Je buik voelt erg hard aan maar het samentrekken is niet pijnlijk. Je baarmoeder is in feite al aan het oefenen voor de bevalling. Dit kan een paar keer per uur voorkomen en mogen geen pijn doen. Is dit wel het geval, neem dan contact op met je arts of verloskundige.

Overigens kan een harde buik ook ontstaan als je te druk bent. Het is een teken van je lichaam dat je het rustiger aan moet doen. Je zal waarschijnlijk merken dat zodra je je ontspant, de harde buik ook wegtrekt.

Pagina 1, reactie 1 t/m 2 van totaal 2 reacties.

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

Ik ben 13 weken zwanger en ik heb weel onder buik pijnen darna straalt het wie weet over dit

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

Ik heb nu soms de hele dag een pijnlijke buik. Maar vooral 's avonds en 's nachts (dagelijks). Ik zit nu in week 27 en heb dit sinds vorige week. Het zit niet in de onderbuik of aan de zijkant, maar bovenop mijn baarmoeder en houdt continu aan. Mijn buik voelt dan ook hard aan en als ik er licht op druk, is dit al onaangenaam. Hierboven staat iets over de groei van de baarmoeder in 1ste trimester... Kan het ook zo laat pas zijn? Dit is mijn 1ste echte kwaal, maar de symptomen zijn anders dan al wat ik lees op internet. Moet ik mij ergens zorgen over maken?

Dit is niet ok!

Als je iets tegenkomt waarvan je denkt dit hoort niet op het forum thuis. Laat het ons weten, dan kunnen we actie ondernemen. Klik op onderstaande knop als er iets mis is op de huidige pagina. Alsvast bedankt, zo houden we het forum schoon en gezellig!

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden