Redactie 3 jaar geleden Geen reacties

maandclubs
 

Vanaf het eerste moment dat je zwanger bent, wil je het allerbeste voor je baby. Om je kindje al in de buik een goede start te geven, is het handig om te weten wat je nu juist wél en wat je beter even niet kunt doen. Hieronder antwoord op de belangrijkste vragen over voeding.

Kan een glaasje wijn kwaad?
Vooral in de eerste maanden is een ongeboren kindje kwetsbaar voor invloeden van buitenaf. Alcohol blijft in principe een schadelijke stof. Ook allerlei pep- en andere geestverruimende middelen zijn slecht voor de baby. Roken heeft een negatieve invloed op het geboortegewicht van een kind. En dat brengt met zich mee dat een kind na de geboorte kwetsbaarder is voor allerlei aandoeningen.

Eet je zelf wel gezond?
Geef jij zelf het gezonde voorbeeld? Kinderen kijken altijd heel erg naar wat de ouders doen, eten en hoe ze bewegen. Een gezonder kind begint dan ook bij een gezond voorbeeld. Online kan je een test doen om te kijken of jij het gezonde voorbeeld geeft?. Doe de test op hetgezondevoorbeeld.nl en kom erachter.

Mag ik alles eten?
Het meeste wel, een paar dingen beter niet. Kazen die gemaakt zijn van ongepasteuriseerde melk kunnen de listeria-bacterie bevatten. Slecht voor jou en je baby. Verder wordt aangeraden om fruit en groente goed te wassen. Vlees moet je goed doorbakken; rauw vlees is nu niet goed voor je. En pas op met rauwe eieren, die kunnen een salmonellavergiftiging veroorzaken.

Kan ik naar iedere vakantiebestemming?
Voor bepaalde gebieden heb je vaccinaties nodig die schadelijk zijn voor de baby. Daar kun je dus niet heen. Pillen die je moet innemen tegen malaria mogen absoluut niet bij zwangerschap; ook malariagebieden vallen dus af. In veel landen is het niveau van de gezondheidszorg bovendien laag. Zou er daar iets gebeuren, dan lopen jij en je baby meer risico's dan in Nederland. De meeste westerse landen zijn wel veilig.

Calorieen verbranden door te sporten
Wil je extra calorieen verbranden dan kan dat door eens flink (of rustig natuurlijk) te gaan sporten. Op de website calorieenverbranden.nl kan je precies zien hoeveel calorieen je kan verbranden met de vele verschillende sporten of activiteiten.

Calorieen tellen
Op de website wijvallenaf.nl kan je makkelijk kijken hoeveel calorieen er in het eten zitten. je kan daar alle producten opzoeken en daarna bekijken hoeveel calorieen, koolhydraten, vetten en eiwitten erin zitten. Makkelijk om snel even op te zoeken.

Is teveel vitamine A schadelijk?
Een teveel aan vitamine A kan aangeboren afwijkingen bij de baby veroorzaken. Pas dus op met vitaminepreparaten waarin veel vitamine A zit. Ook vleeswaren met lever erin, (zoals smeerworst en paté) bevatten veel van deze vitamine.

Mag je naar de sauna als je in verwachting bent?
De eerste helft van de zwangerschap wel. Door de veranderingen in je lichaam kun je sneller onwel worden door de warmte en de hoge luchtvochtigheid. In de laatste helft van de zwangerschap wordt saunabezoek afgeraden.

Heb je extra kalk en vitamines nodig?
Bij een goed verlopende zwangerschap niet. Heb je weinig eetlust, vraag dan aan je verloskundige of een multipreparaat een goed idee is.

Is de zonnebank slecht?
Tijdens je zwangerschap kun je door veel zonlicht, of door de zonnebank, bruine pigmentvlekken in je gezicht krijgen. Dat wordt veroorzaakt door zwangerschapshormonen. Het is dus verstandiger om zowel de zonnebank als het gewone zonlicht met mate op je gezicht te laten schijnen.

Ben je als zwangere verplicht om nachtdienst te draaien?
Nee, er is een wet voor veilig werken waarin een baas wordt verplicht om zwangere werkneemsters, als ze daarom vragen, uit de nachtdienst te halen. Ook werk waarbij je zwaar moet tillen, hoef je niet te doen tijdens je zwangerschap.

Werken met gevaarlijke stoffen, kan dat nog wel?
Het hangt er vanaf waarmee je werkt. Bespreek het met je werkgever zodra je weet dat je zwanger bent. Als je echt twijfelt, vraag dan advies aan de Arbo-dienst van het bedrijf, liefst nog voor je zwanger bent. Als er ook maar enig risico bestaat, is je werkgever verplicht ander werk aan te bieden.

Hoe lang moet ik foliumzuur slikken?
Vanaf dat je weet dat je zwanger wilt worden, totdat je acht weken over tijd bent. Het foliumzuur beschermt je kind tegen afwijkingen aan het zenuwstelsel, zoals spina bifida ofwel een open ruggetje.

Heb je recht op extra pauze tijdens je werk?
Iedere werkgever moet zwangere vrouwen de gelegenheid bieden om zich een of twee keer per dag terug te trekken om te rusten. Het liefst een ruimte waar je even je benen omhoog kunt leggen. In overleg is best veel mogelijk.

Is veel geluid schadelijk voor de baby?
Men neemt op dit moment aan dat geluid harder dan tachtig decibel schadelijk is voor de ontwikkeling van het gehoor van je kindje. Pas dus op met luide muziek, of hard lawaai op de werkvloer. Je baarmoeder beschermt de baby tegen veel invloeden van buitenaf, maar niet goed tegen herrie'

Kun je geopereerd worden als je zwanger bent?
Als het echt noodzakelijk is, kan dat wel. Het liefst stellen de chirurg en de anesthesist een operatie bij de moeder uit tot de baby er is. Ook een grote ingreep bij de tandarts waarbij verdoving moet worden gebruikt, kun je beter uitstellen. Meld je zwangerschap, hoe pril die ook is, altijd als je een dokter of tandarts bezoekt.

Kan een röntgenfoto kwaad?
Als je buik heel goed wordt beschermd, kan het wel een keer. Wanneer je een been of een arm breekt, zal dat toch in het gips moeten. Maar stel foto's die niet noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld bij de tandarts, liever uit. En zeg heel duidelijk tegen de röntgenlaborante dat je zwanger bent. Ook als je over tijd bent en nog geen test hebt gedaan!

Tot wanneer kun je met het vliegtuig?
De meeste maatschappijen nemen je zonder problemen tot de zevende maand mee. Daarna doen ze het liever niet meer. Moet je toch nog vliegen in die laatste twee maanden, vraag dan de betreffende maatschappij of je een doktersverklaring nodig hebt. Anders kunnen ze weigeren om je mee te nemen.

Mag je tijdens de hele zwangerschap vrijen?
Zolang je het prettig vindt, is vrijen alleen maar gezond. Je kunt er in de laatste maanden wel harde buiken van krijgen, maar dat is niet gevaarlijk. Alleen als je vliezen zijn gebroken, mag het absoluut niet meer. Maar dan heb je waarschijnlijk toch al andere dingen aan je hoofd!

Is toxoplasmose een risico?
Ja, voor zwangere vrouwen is het nog steeds uitkijken geblazen met het verschonen van de kattenbak, daar kun je toxoplasmose van krijgen. Werk ook liever met handschoenen aan in de tuin, de grond is ook niet helemaal vrij van ziekteverwekkers.

Welke ziektes zijn gevaarlijk tijdens de zwangerschap?
Rode hond is slecht voor een ongeboren kindje. Gelukkig worden de meeste kinderen nu gevaccineerd, dus is dat risico voor zwangere vrouwen erg klein. Ook de bof en de mazelen vormen een risico. Helaas breekt er af en toe nog een kleine polio-epidemie uit. Ben je toevallig net in zo'n gebied geweest, vraag dan advies aan je verloskundige.

Kun je medicijnen gebruiken als je in verwachting bent?
Er zijn medicijnen, bijvoorbeeld bepaalde soorten antibiotica, die geen problemen geven voor je baby. Maar er zijn ook veel geneesmiddelen die wel schadelijk zijn. Pas ook op met vrij verkrijgbare middeltjes en kruidenpreparaten. Die zijn lang niet altijd onschuldig, ook al heb je er geen recept voor nodig. Licht je apotheek in over je zwangerschap, zij controleren dan automatisch ieder recept op geschiktheid.

Is bellen met een mobiele telefoon veilig?
Voor zover nu bekend levert de uiterst zwakke straling geen risico's op. Ook niet voor zwangere vrouwen. Ook zaken als magnetrons zijn uitvoerig getest op eventuele gevaren. Pas wel op met slecht geventileerde ruimtes waarin kolenkachels of allesbranders worden gestookt. Een teveel aan koolmonoxide in de lucht is schadelijk voor een baby, zelfs voor je er zelf last van krijgt.

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die een reactie toevoegd?

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden