redactie

Redactie 4 maanden geleden Geen reacties

seks-tijdens-zwangerschap
 

Seks tijdens de zwangerschap is een thema dat veel mensen bezig houdt. Wanneer je als vrouw zwanger bent staat eigenlijk je hele leven op zijn kop, en je seksleven is daarop geen uitzondering. Er zijn momenten dat je niet moet denken aan seks, maar ook momenten dat je nergens anders aan kunt denken. Hoe doe je dat dan? En is het wel veilig? Wij bekeken het per trimester!

Het eerste trimester

Tijdens de eerste drie maanden van je zwangerschap moet het lichaam nog heel erg wennen. Dit brengt onder andere de bekende kwaaltjes met zich mee, zoals vermoeidheid en misselijkheid. Ook zijn je borsten vaak gevoelig. Al met al zorgt dit er voor dat seks niet hoog op je verlanglijstje staat. Dit is voor jou wellicht niet zo’n punt, maar voor je partner wel. Hij ziet nog amper dat je zwanger bent, op het feit dat je borsten voller zijn na. Je moet er dus wel goed over praten dat je liever even geen seksuele activiteit wil. Gelukkig, ook voor hem, blijft dit zeker niet de hele zwangerschap zo. Tijdens deze periode is een fleshlight wellicht een oplossing.

Het tweede trimester

Nu wordt het leuker. Voor jezelf vooral omdat de kwaaltjes als het goed is voor een groot deel weg zijn, voor je partner om jullie seksleven waarschijnlijk helemaal opbloeit. Je hebt nu dus geen kwaaltjes meer, wel nieuwe rondingen. En dat maakt je vrouwelijker dan ooit tevoren. Bovendien zijn je tepels, clitoris en schaamlippen door de zwangerschap beter doorbloed. Dit maakt alles veel gevoeliger. Bovendien ga je hierdoor meer fantaseren en heb je gewoon meer zin in seks. Het is dan ook heel fijn om zelf aan de slag te gaan, bijvoorbeeld met de Satisfyer pro 2 next generation.

Het derde trimester

Het laatste trimester wordt je buik groter en groter en krijg je ook weer last van kwaaltjes. Desondanks heb je misschien nog wel steeds zin in seks, maar het is wel een dingetje. Ook voor je partner kan het met zo’n buik wat onwennig zijn. Om meer te genieten van seks tijdens de zwangerschap, hebben we wat goede seksstandjes voor tijdens de zwangerschap op een rijtje gezet:

  • Lepeltje-lepeltje, ontlastend en ondersteunend voor je buik.
  • Zittend op schoot, je hebt zelf de controle.
  • Jij bovenop, hierdoor heb je weinig last van je buik en borsten.
  • Missionaris, let hierbij wel op dat hij niet op je buik leunt.

Wat als je partner niet meer wil?

Tegen het eind van de zwangerschap kan een man het lastig vinden om nog seks met je te hebben. Vrouwen denken dan als snel dat hun partner hen door de dikkere buik niet meer aantrekkelijk vindt. In werkelijkheid is de man vaak bang om jou of het kind pijn te doen. Bespreek wat jullie allebei willen.

Hoe zit het met de veiligheid?

Seks tijdens de zwangerschap is in principe gewoon veilig. Het vruchtwater, de vliezen en de baarmoeder beschermen de baby. Een penis raakt het kind nooit. Er zijn wel momenten dat het minder slim is om seks te hebben tijdens de zwangerschap. Wanneer je bloed verliest, je vliezen gebroken zijn, je vroegtijdige weeën hebt, je partner een soa heeft of als een specialist het je heeft afgeraden kun je beter geen seks hebben.

Kun je door seks vroegtijdig bevallen?

Het korte antwoord is waarschijnlijk niet. Hoewel het hormoon dat een bevalling mede opwekt ook in sperma zit, is dit veel te weinig om echt iets te doen. Een zaadlozing wekt de bevalling niet op. Als die toevallig al op het punt stond om te beginnen kan het echter wel bespoedigd worden. Wanneer je een verhoogd risico op vroeggeboorte hebt raden we aan wel voorzichtiger te zijn in de laatste fase. Bespreek dit dan ook altijd met je verloskundige.

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die een reactie toevoegd?

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden