woman7

Tris 2 jaar geleden 4 reacties

 

Hallo,

De titel zegt het al.. Zwanger en (ernstig) overgewicht wat mij soms wel eens zo onzeker maakt dat ik niet eens weet wat ik met mezelf moet.

Voordat ik zwanger raakte was ik van 98,6 kg naar 88,1 kg afgevallen.. Ik was dus goed bezig. Doordat ik in week 8 al te kampen kreeg met SI gewrichten die op slot sloegen en dus bekkenproblemen kwam ik thuis te zitten van het werk. Ik heb volgens de overheid zwaar lichamelijk werk (9,5 uur lopen) en daarnaast sportte ik 2 a 3 keer keer week. Dat sporten heb ik na week 15 ook moeten laten want ik kon niet eens meer normaal zitten op een fiets... om gek van te worden. En jawel, vanaf toen vlogen de kilo's erop.

Ondertussen weeg ik bijna 112. Maar hoe de verloskundige het benadrukt dat ik te dik ben en gevolgen door mn gewicht bij de baby kan meegeven maakt me bang en onzeker. Bang was ik sowieso al voor de bevalling en dat wordt er natuurlijk niet beter op als je dit iedere keer blijft horen.

Als je van zulke beweging afkomt kom je natuurlijk bij, zelfs als je niet zou eten. Ook heb ik een schildklier afwijking, maar nooit afwijkend genoeg geweest waardoor ze me medicatie hebben willen voorschrijven. Dit werkt natuurlijk mee op de hormonen in mn lijf en dit zou ook het gewicht nog eens extra kunnen beïnvloeden.

De kritiek van de verloskundige laat me soms zo erg twijfelen dat ik zelfs mn vriend aankijk of die nog wel bij me wilt blijven en me te dik zou vinden .  Dat kleine extra beetje onderkin die er eindelijk af was voor de zwangerschap bedek ik nu als ik op de bank lig (ja zo erg is mijn schaamte).. mn vriend probeert me te ondersteunen maar ik weet dat dit heel moeilijk is..

Zijn er nog meer mensen die kampen met die onzekerheid en angst? 

Contact met andere mensen die hiermee kampen zou ik fijn vinden, ken alleen maar van die mensen met de perfecte lichaamsbouw en zwangerschappen... 


Pagina 1, reactie 1 t/m 4 van totaal 4 reacties.

woman4

Do87 2 jaar geleden

Hoi Tris.


Ik snap je helemaal.

Ik was bij beide zwangerschappen te zwaar. Ernstig overgewicht. De eerste keer werd er heel normaal mee omgegaan. Er werd in het begin gezegd dat het kan zorgen voor complicaties en dat ik het goed in de gaten moest houden en als ik er hulp bij wilde dan kon ik dat aangeven. Ik ben die zwangerschap ook maar 5 kilo aangekomen.

Bij mijn tweede ging het heel anders. Iedere afspraak die ik had bij de verloskundige werd er weer iets over gezegd. Een opmerking over de echo of een kwaaltje die ik ter sprakke bracht. Dit maakte mij heel erg onzeker en kwaad. Op een gegeven moment was ik er zo klaar mee dat ik een gesprek heb aangevraagd. Ik heb daar gezegd dat ik donders goed weet dat ik overgewicht heb. Dat ik daar zelf mee bezig ben. Ook heb ik aangegeven dat ze niet moesten vergeten dat ik een zwangerschap en bevalling heb doorstaan zonder al die problemen die ze opsommen bij iemand met overgewicht. 

Ze hoorde mijn verhaal aan en snapte wat ik bedoelde. Ze gaf aan dat dit niet hun bedoeling was. Na dat gesprek ging het stukken beter. Er werd nog een enkele opmerking gemaakt als het echt noodzakelijk was. 

Mijn advies aan jou zou zijn om ook zo'n gesprek aan te gaan. En aangeven wat jij nodig hebt. En dat je van dat gepraat onzeker bang wordt. 

Heel veel succes en onthoudt je bent niet alleen. full_moon_with_face

woman7

Eefke 2 jaar geleden

Hoi Tris,

Het lijkt mij de taak van een verloskundige om jou te begeleiden bij de zwangerschap en je gerust te stellen. Niet iemand die kritiek zou moeten hebben op hoe zwaar of licht iemand is. 

Bij overgewicht tijdens een zwangerschap zijn er risico's en dat is het enige waar een verloskundige wat over zou moeten zeggen.  Zelf was ik ook "te zwaar" tijdens mijn zwangerschappen.  Het enige waar ze op lette was dat ik mij goed voelde en of de baby zich goed hield. 

Aangezien het bij jou vooral door minder beweging komt en niet door de 7 zakken chips in de week denk ik dat je zelf moet kijken waar jij nu gelukkig van wordt. Een verloskundige die je de put in praat of een verloskundige die zich bezighoud met het vertrouwen geven dat jij straks een prachtige geboorte tegemoet gaat.

Ik wens je heel veel succes en weet dat jouw lichaam heel bijzonder is, want je bent toch maar wel even een kindje aan t laten groeien!


705c0ae9bb01c2e9548f4b780d4a3822

Carola_de_j 2 jaar geleden

Hey Tris,

Bedankt voor je verhaal te delen. 
Ik denk dat de meeste vrouwen dit in meer of mindere mate meemaken, je bent echt niet alleen hoor. Het is belangrijk dat je juist steun krijgt van je verloskundige en dat sowieso niemand je een rotgevoel geeft. 
Zolang jij gezond (en comfortabel met jezelf) bent zou ik me niet teveel zorgen maken om wat extra gewicht tijdens de zwangerschap. 

Hou je sterk meid!

Groetjes Carola

woman7

Suusje 2 jaar geleden

Voor mijn eerste zwangerschap was ik afgevallen met hulp van een diëtiste. Ik was van 80 kilo naar 73 gegaan. Dat vond ik zelf echt super. Ik at namelijk 1400 kcal per dag en daarvoor at ik er 900 per dag. Dat 3 jaar lang. Mijn lichaam zat dus volledig in de slaapstand. Ik woog elke maaltijd af en bleef kritiek krijgen van de diëtiste. Eenmaal zwanger mocht ik van haar 1600kcal eten. Zowel mijn man als mijn verloskundige maakte zich ernstig zorgen omdat ik te weinig at. Wel kwam ik gigantisch aan. Met 10 weken was ik al 15 kilo aangekomen! Hoe weinig ik ook at, mijn hormonen hadden hele andere ideeën. 

Toen ik uiteindelijk 99.9 kilo woog naar 5 maanden ( dus 27 kilo was aangekomen), was ik het beu. Ik stopte bij de diëtiste en ben alleen gaan eten waar ik zin in had en wat volgens de verloskundige goed was. Totaal was ik 45 kilo aangekomen. In die laatste maanden was ik relatief dus met veel eten (Voor mijn gevoel dan ten opzichte van wat voor mij normaal is), veel minder aangekomen, dan met weinig eten. 

Mijn zoontje was groter, maar ook gezond. Ik heb geen zwangerschapssuiker gehad. Wel veel vruchtwater. Maarja wat had ik moeten doen? Ik heb wat eten betreft het advies van de verloskundige gevolgd die laatste maanden en zij heeft mij nooit een rotgevoel gehad. Zij woog mij, maar ik kreeg pas na mijn zwangerschap de gewichten te zien. 

Dus als eerste, ja er zijn extra risico's dus het is goed wanneer ze dat in de gaten houden, maar je moet goed voor jezelf en je kindje zorgen en gezond eten. En als jij met gezond eten meer aankomt dan de bedoeling is, dan is dat wat het is! 

Maar al die dingen gezegd hebbend. Jouw verloskundige is er om jou te helpen en zodra jij onzeker wordt, om jou gerust te stellen. Heb je dit wel eens met haar besproken? Ik zou haar zeker laten weten dat haar kritiek jou onzeker maakt. Wanneer ze hier niets mee doet en het niet goed voelt, zou ik opzoek gaan naar een andere verloskundige. Tuurlijk ook die moet je gewicht blijven checken en ook die zou suikertesten doen, vruchtwater metingen ed, waarschijnlijk een indicatie afgeven om in het ziekenhuis te bevallen, maar het is niet de bedoeling dat ze je onzeker maakt. Hoe wil je daarmee vol zelfvertrouwen de bevalling in gaan. 


Veel succes

Dit is niet ok!

Als je iets tegenkomt waarvan je denkt dit hoort niet op het forum thuis. Laat het ons weten, dan kunnen we actie ondernemen. Klik op onderstaande knop als er iets mis is op de huidige pagina. Alsvast bedankt, zo houden we het forum schoon en gezellig!

 
Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden