redactie

Redactie 3 maanden geleden 37 reacties

foetus-13-weken-zwanger
 

De baby als je 13 weken zwanger bent

De foetus is de afgelopen week ongeveer een centimeter gegroeid en is nu dus rond de 7 cm groot. Hij weegt nu ongeveer 25 gram. De komende 11 weken, dus tot week 24, groeit de foetus enorm hard. Het hoofdje, dat nu nog de helft van de totale lichaamslengte voor zijn rekening neemt, zal minder hard groeien waardoor de rest van het lichaam zich sneller kan ontwikkelen. In week 21 neemt het hoofd 1/3 van de totale lichaamslengte voor zijn rekening en rond week 40 nog maar een kwart. Nu het nekje gevormd is kan de baby zijn hoofdje ook bewegen.

In principe is je baby na 12 weken zwangerschap helemaal compleet. Er wordt niks nieuws meer ontwikkeld de komende weken, de baby moet nu alleen nog maar groeien, groeien en nog eens groeien. Al die organen en lichaamsdelen ontwikkelen zich natuurlijk wel steeds verder en je baby zal bepaalde bewegingen en reflexen die hij of zij nodig heeft om straks te kunnen overleven, steeds meer gaan oefenen.

Als je 13 weken in verwachting bent zullen rond deze tijd zullen de darmen, die zich in de navelstreng hebben ontwikkeld, naar de buikholte verhuizen. In het strottenhooft ontwikkelen zich de stembanden en de melktanden zijn nu aanwezig in het tandvlees. De lever is inmiddels begonnen met het uitscheiden van gal die vervolgens in de eerder gevormde galblaas wordt opgeslagen. De vingertjes hebben inmiddels hun eigen, unieke vingerafdruk.

De moeder na 13 weken zwangerschap

De eerste week van het tweede trimester is begonnen! Een belangrijke fase van de zwangerschap omdat de kans op een miskraam nu zo veel kleiner is geworden. Bovendien voel je je dit tweede trimester waarschijnlijk het beste van de hele zwangerschap nu je weer meer energie hebt. Je kan er nu echt van gaan genieten nu langzaam maar zeker ook steeds duidelijker zichtbaar wordt dat je zwanger bent! Je baarmoeder is nu namelijk zo groot dat hij naar boven begint te groeien. misschien leuk om alvast eens voordelige positiekleding te bekijken.

Door alle hormonen, wisselende stemmingen, misselijkheid en het gebrek aan energie heb je de afgelopen tijd misschien veel minder behoefte gehad aan seks met je partner. Veel vrouwen merken echter dat in het tweede trimester weer enorm veel zin krijgen om te vrijen. Vooral doen, het kan echt geen kwaad! Sterker nog, door regelmatig te vrijen blijft je bekken soepel en sterk. Dat kan je tijdens de bevalling nog goed van pas komen!

Positiekleding

Voor veel vrouwen is dit een leuke fase van de zwangerschap, mede omdat het nu ook tijd is om flink te gaan shoppen!! In het tweede trimester wordt je buik gestaag groter en zal je eigen kleding niet meer lekker zitten. Goede reden om dus wat mooie nieuwe kleding in te slaan! Aangezien je lichaam tijdens de zwangerschap wat warmer is dan normaal, is het verstandig om wel voor ademende stofjes zoals katoen te kiezen. Online is er heel veel te koop, bijvoorbeeld ook op marktplaats. 

14 weken zwanger

De baby is nu zo'n 9 cm lang en weegt rond de 40 gram, hij is nu dus zo groot als een vuist. De baby oefent in de buik al volop de spieren in zijn gezicht door bijvoorbeeld te fronsen en te glimlachen. Lees alles over 14 weken zwanger zijn.

12 weken zwanger - Forum voor 4,5 of 6 maanden zwangerschap

Pagina 1, reactie 1 t/m 10 van totaal 37 reacties.

anoniem

Anoniem 1 maand geleden

ik heb 13 weken en ik ben blij

anoniem

Anoniem 1 maand geleden

vandaag ben ik ook 13 weken voel me steeds beter

anoniem

Anoniem 1 maand geleden

bee 13 weke zwanger morege 2e echo kben heel erg ziek hpelijk voel ik me gauu beter  suc6 allemaal

anoniem

Anoniem 1 maand geleden

ik ben ook 13 weken en 1 dag en bij lijkt het ook alsof mijn darmen gewoon opgeblazen zijn lmaar een zwangerschapsbuikje lijkt het nog niet.Ik kijk er naar uit om het kindje echt te voelen,we hebben eerste echo achter de rug en dat was echt de max,zo die foetus al zien bewegen echt ongelooflijk :-)  xx groetjes Lies 

anoniem

Anoniem 1 maand geleden

13 weken zwanger en gisteren mijn eerste echo gehad. Mijn kleintje is 7 cm lang en alles zit eraan en erop. Ik heb nergens last van gehad geen misselijkheid of iets dergelijks. Nu dat ik hem gezien heb geloof pas dat ik echt zwanger ben. Over 7 weken de 20 weken echo, kan nie wachten...

anoniem

Anoniem 1 maand geleden

13 weken zwanger en gisteren mijn eerste echo gehad. Mijn kleintje is 7 cm lang en alles zit eraan en erop. Ik heb nergens last van gehad geen misselijkheid of iets dergelijks. Nu dat ik hem gezien heb geloof pas dat ik echt zwanger ben. Over 7 weken de 20 weken echo, kan nie wachten...

anoniem

Anoniem 1 maand geleden

ben ook 13 dagen zwanger:D en is me eerste kindje ( spannend) en allebij me echo;s waren perfect gelukkiig:D:D

anoniem

Anoniem 1 maand geleden

hahaha bedoelde weken;)

anoniem

Anoniem 1 maand geleden

hallo allemaal ben nu 13 weken en 5 dagen zwanger van een tweeling en helemaal happy bijna geen last meer van misselijkheid en me energie is ook alweer wat terug aan het komen groetesss

anoniem

Anoniem 1 maand geleden

hoi, is er ook iemand zwanger van nr 3? Ik heb al een jongen en een meisje. Onze dochter is 5 en vindt dat allemaal reuzespannend! Ik voelde me de laatste 2 weken weer vrij goed maar helaas is het overgeven (alleen 's avonds) weer begonnen...hopelijk binnekort dan toch echt weg...

Dit is niet ok!

Als je iets tegenkomt waarvan je denkt dit hoort niet op het forum thuis. Laat het ons weten, dan kunnen we actie ondernemen. Klik op onderstaande knop als er iets mis is op de huidige pagina. Alsvast bedankt, zo houden we het forum schoon en gezellig!

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden