redactie

Redactie 3 jaar geleden 31 reacties

foetus-15-weken-zwanger
 

De baby na 15 weken zwangerschap

Je baby is nu zo'n 11 cm lang en weegt rond de 75 gram. De ogen groeien steeds dichter naar elkaar toe, al hebben ze nog een stukje te gaan voor ze op hun uiteindelijke plaats belanden. Het hoofdje rust inmiddels op de nek, niet langer op de schouders. Je baby zwemt er nog steeds lustig op los waardoor zijn spieren steeds sterker worden. Verder oefent de baby steeds meer bewegingen: hij of zij kan nu een vuistje maken en duim en pols bewegen.

Ook kan de baby als je 15 weken zwanger bent al goed overweg met zijn of haar voeten, die worden naar binnen en buiten gedraaid, hij of zij kan schoppen en de teentjes spreiden. De bewegingen zijn nog niet zo vloeiend als na de geboorte maar er wordt hard geoefend!  Zelf zal je er waarschijnlijk nog niets van voelen maar daar komt rond week 20 verandering in. Vrouwen die al een keer eerder zwanger zijn geweest hebben vaak eerder door dat ze de bewegingen kunnen voelen, ze weten immers waar ze op moeten letten. Voor vrouwen die voor het eerst zwanger zijn kunnen de bewegingen moeilijker te herkennen zijn. Ze zijn nog zo licht dat het wat weg heeft van bijvoorbeeld gerommel van je darmen. Het kriebelige gevoel dat je baby veroorzaakt met zijn bewegingen wordt vaak vergeleken met het gevoel alsof er een vlindertje tegen je buikwand aanvliegt.

De moeder, alweer 15 weken zwanger

De komende maanden groeit je baby het hardst van de hele zwangerschap! Het is dus belangrijk dat je goed op je voeding let en voldoende rust neemt. De kans bestaat dat de komende tijd door die harde groei zwangerschapsstriemen (striae) ontstaan op bijvoorbeeld je borsten en buik. Goed eten, voldoende drinken en de huid goed insmeren met een verzorgende lotion kunnen de schade beperken. De striemen vallen in het begin misschien erg op maar na de zwangerschap zullen ze de kleur van je huid aannemen. Helemaal verwijnen zullen ze jammer genoeg nooit. 
Omdat je buik begint te groeien is het misschien leuk om eens te kijken naar zo'n leuke buikband van buikband.com. 

Het zwangerschapshormoon zorgt ervoor dat je lichaam meer pigment aanmaakt dan normaal. Daardoor kunnen er pigmentvlekken in je gezicht ontstaan, die over het algemeen na je zwangerschap weer verdwijnen. Datzelfde pigment zorgt er ook voor dat je tepels nu een stuk donkerder zijn dan normaal. Wees voorzichtig met de zon of zonnebank, die verhoogde pigmentproductie kan ervoor zorgen dat je niet mooi egaal bruin wordt maar kan zorgen voor een vlekkerig resultaat. Test dit eerst even!

Pretecho

Als je echt niet kan wachten om het geslacht van je baby te weten, kan je in deze week een pretecho laten maken. Vanaf week 14 zijn de geslachtsdelen namelijk te herkennen. Maar als je het geduld op kan brengen kan het geslacht ook bij de 20-weken echo bekend worden gemaakt. De beste periode voor een pretecho is rond 27 weken zwangerschap omdat je baby dan een beetje spek op de botten heeft maar nog wel zo klein is dat er een goed beeld gevormd kan worden op de echo.

16 weken zwanger

Deze week is de baby zo'n 15 cm lang en weegt ongeveer 100 gram. De wimpertjes en wenkbrauwen komen deze week tevoorschijn. Lees meer over week 16 of schrijf je eigen ervaringen op.

14 weken zwanger - 16 weken zwanger - Ons forum voor iedereen die 4, 5 of 6 maanden zwanger is

Pagina 1, reactie 1 t/m 10 van totaal 31 reacties.

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

15 weken en 2dagen

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

hoi melissa ik ben mijn kindje verloren met 12 weken en 3 maanden was ik weer zwanger en dat raakte ik weer kwijt met 17 weken wij zouden er een dochtertje bij krijgen wij hebben ons meisje in onze tuin mogen begrevan omdat het nog mag voor de 24 weken. was echt een verschikkelijk tijd, zie mijn kids echt als iets dierbaars we moesten het een jaar rustig aan doen, en nu ben ik ook weer 15 weken zwanger en het gaat tot op heden goed met ben nog niet voorbij die 16,5 week waarbij het de vorige keer misgaan maar ik heb een troost ik heb een hartje apperaat en als ik ff nerveus word pak ik hem en luister ik naar de baby, dat voelt goed. jij moet nog ff 32 weken is niet mis en een lange tijd , ik geniet van elke dag die ik heb probeer dat ook te doen ook al is het moeilijk ik weet het , liefs muisje

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

hallo ik ben 16 weken en ben zwanger van ons tweede en voel al ons kind is zo heerlijk wanneer zouden we het geslacht weten mvg

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

Hallo, allereerst wil ik je feliciteren met je zwangerschap! Ik kwam bij toeval bij jou berichtje terecht en ik wou je even iets meegeven, ik heb ook iets soortgelijks meegemaakt, ik ben bij mijn eerste zwangerschap mijn zoontje verloren met 37 weken zwangerschap, waar ik toen heel veel aan heb gehad was de site van lieve engeltjes, ik kreeg uit het ziekenhuis allemaal folders mee en daar stond de site van lieve engeltjes ook bij, je kunt je daar aanmelden voor een mailings lijst daar zitten allemaal moeders op die het zelfde hebben meegemaakt en daar praten ze dan over, ook over de dagelijkse dingen, en waar je tegen aan loopt! Ik heb daar erg veel aangehad omdat iedereen je daar begrijpt, je kunt je daar gratis aanmelden en is vrijblijvend, je mag eerst meelezen en dan besluiten of je mee wil doen of niet. Bij mij is het nu inmiddels 3 en een half jaar geleden, en je vergeet het nooit alleen de pijn word dragelijker. Je kunt je trouwens ook aanmelden voor een lijst voor zwanger na een engeltje, ik hoop dat je er iets aan hebt! groetjes Charlotte

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

Hoi Ik ben nu 15 weken en 6 dagen zwanger. Eerste kindje. Wil t zo graag voelen. Maar weet dus niet waar ik op moet letten. Over 1 dag een pret echo heel spannend ! Ben heel benieuwd hihi.

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

Ik ben 15 weken en 1 dag zwanger

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

Wat gaat het alweer snel!!

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

Weer een week verder! Wat spannend. Nu heb ik al een klein buikje en vind het geweldig. Nog 5 weken en dan mijn 20 weken echo...

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

Ik ben op dit moment 15 weken en 1 dag zwanger. Helaas heb ik sinds 6 weken zwangerschap last van bloedingen. Het gaat maar niet weg en ik ben erachter gekomen dat het aan een hematoom ligt. Gelukkig weet ik nu waar het van komt en maak ik me niet al teveel zorgen. Voor derest ben ik benieuwd naar de 20 weken echo. Ik wil heel graag weten wat het wordt. Ik heb nu al een zoontje van 3 jaar. Ik wens jullie van allemaal een fijne zwangerschap toe en laat jullie in de watten leggen.

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

Ik ben 15 weken en 1 dag zwanger. Gaat lekker zo.... Verheug me op de zomer

Dit is niet ok!

Als je iets tegenkomt waarvan je denkt dit hoort niet op het forum thuis. Laat het ons weten, dan kunnen we actie ondernemen. Klik op onderstaande knop als er iets mis is op de huidige pagina. Alsvast bedankt, zo houden we het forum schoon en gezellig!

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden