redactie

Redactie 3 jaar geleden 27 reacties

foetus-21-weken-zwanger
 

Baby bij 21 weken zwangerschap

Ben je 21 weken zwanger? Dat betekent dat je al over de helft bent! Nog 19 weken te gaan... Je baby is deze week weer een centimetertje gegroeid en is nu ongeveer 26cm lang. Hij of zij weegt nu een kleine 400 gram.

Bij meisjesbaby's is vanaf deze week de baarmoeder compleet ontwikkeld. Bij jongetjes is het piemeltje vaak al duidelijk te zien al zal tijdens een eventuele pretecho over een paar weken het geslacht nog duidelijker vast te stellen zijn.

Nu je 21 weken zwanger bent voel je de baby steeds duidelijker bewegen en merk je misschien ook dat hij of zij af en toe last heeft van de hik. Een geinig gevoel en niet iets waar je je zorgen over hoeft te maken!

Jij en je lijf bij 21 weken zwangerschap

Als je ongeveer op de helft van je zwangerschap bent, krijg je de mogelijkheid om weer een echo te laten maken. Tijdens dit onderzoek (het structureel echoscopisch onderzoek of SEO) wordt vooral gekeken of er sprake is van aangeboren afwijkingen bij je baby. Zo wordt er gelet of je baby een waterhoofd heeft of een open ruggetje. Er wordt gekeken of alle ledematen aanwezig zijn en er normaal uitzien en of de organen afwijkingen vertonen. Rond week 20 kunnen ook hartafwijkingen worden opgespoord. Gelukkig is de kans op een afwijking maar 1 op de 1000.

Nu je buik flink begint te groeien neemt je gewichtstoename ook sterker toe. Tijdens de zwangerschap zal je  gemiddeld zo'n 12 tot 15 kilo aankomen. Gelukkig bestaat dit gewicht niet alleen uit vet! Hieronder kan je zien waar dat extra gewicht zich allemaal verspreid:

  • Je baby is verantwoordelijk voor zo'n 3400 gram
  • Je placenta en vliezen nemen 650 gram voor hun rekening
  • Het vruchtwater weegt ongeveer 750 gram
  • Je borsten worden zo'n 800 gram zwaarder
  • Je baarmoeder weegt 1000gram
  • Het extra bloed dat in je lichaam stroomt weegt ook 1000 gram
  • Je vetreserves nemen met 3400 gram toe
  • Je houdt voor zo'n 1500 gram extra vocht vast.

Striae

Door de plotselinge gewichtstoename en groei van buik en borsten bestaat de kans op striae. Het ontstaan van deze zwangerschapsstriemen kan je moeilijk voorkomen omdat crèmes meestal alleen de oppervlakte van de huid verzorgt en niet genoeg doordringt tot het onderliggende bindweefsel. Maar een goede verzorging van de buik en borsten kan in ieder geval zeker geen kwaad. Ook kan je wisseldouches nemen, waarbij je je borsten afwisselend met koud en warm water afspoelt. Hier wordt de huid iets steviger van. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om de gewichtstoename enigszins te beperken want hoe minder de huid hoeft op te rekken, hoe kleiner de kans op striae. 

 

 

 

22 weken zwanger

De baby is nu ongeveer 28 cm lang en weegt ongeveer 440 gram. De komende tijd wordt vooral veel energie in het ontwikkelen van de organen gestoken. Alles over week 22 en ervaringen van anderen lees je op onze website.

20 weken zwanger - 22 weken zwanger - Ons forum voor iedereen die 4, 5 of 6 maanden zwanger is

 

Pagina 1, reactie 1 t/m 10 van totaal 27 reacties.

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

Weer 21 weken verder. Ik wordt steeds ongeduldiger. Ik wil mijn baby vasthouden :)

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

H.aaii, Ik ben nu 21 weken & 1 dag, en de kleine is ontzetten druk hihi. Gelukkig begint mijn buikje nu ook eindelijk te groeien!

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

Hoi a.s. maandag over de helft heen. Blijft nog 19 weken over!

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

Hallo allemaal, Ik ben nu 21 weken zwanger en heb enorme last van mijn ribben. Hebben Jullie dat ook? Kan je er iets aandoen?

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

 Ben nu 21.4 dagen en heb het idee dat mijn buik dunner wordt. Denk dat dit komt door dat de baarmoeder groter wordt en de kleine weer meer plaats heeft gekregen. dus in omtrek groter maar in dikte dunner. 

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

Ik ben 21 weken zwanger en het wordt een meisje en wel na16 jaren weer ik ben zo blij dat alles goed is eerste kind ook meisje en nu moet ik nog wachten

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

ik 21,6 dagen krijg een gezonde jongen!! voor zover alles bekeken is. allemaal veel succes met jullie zwangerschap! Gr. Ruby

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

ben vannaf donderdag 21 weken alles verloopt zoals het boekje we hebben met 16 weken een geslachtsbepaling laten doen en werd een meisje vorigge week de 20 weken echo gehad en alles was goed en ze had  gelijk het is echt een meisje nu dan genieten en de baby kamer in orde gaan maken .

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

Hallo allemaal!!! ik ben 21 weken zwanger van een tweeling!!! echt zo bijzonder!! nog een klien beetje onduidelijkheid over het geslacht maar met de pretecho binnenkort moet dat zeker te zien zijn!!!!

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

 afgelopen donderdag de 20 weken echo gehad,wederom een zoontje heb een half uur lang mogen genieten van hem nu 21 weken nog 19 weken te gaan

Dit is niet ok!

Als je iets tegenkomt waarvan je denkt dit hoort niet op het forum thuis. Laat het ons weten, dan kunnen we actie ondernemen. Klik op onderstaande knop als er iets mis is op de huidige pagina. Alsvast bedankt, zo houden we het forum schoon en gezellig!

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden