Redactie 2 maanden geleden

foetus-23-weken-zwanger
 

De baby als je 23 weken zwanger bent

In week 23 weegt je baby ongeveer 500 gram en hij of zij is nu rond de 30 cm lang. Het hoofdje is nog steeds erg groot in verhouding tot de rest van het lichaam, maar de romp, armen en benen zijn nu zo gegroeid dat het lichaam er beter geproportioneerd uitziet.

Je baby oefent nog steeds allerlei reflexen die hij of zij later nodig heeft om te overleven na de bevalling. De baby oefent bijvoorbeeld het ademhalen, zuigen en slikken. Als hij daarbij te gretig is, krijgt hij de hik. Misschien heb je ook al gemerkt dat je baby op jouw bewegingen reageert. Als je bijvoorbeeld je handen tegen je buik aandrukt, zwemt je baby soms op je handen af.

23 weken zwanger, hoe gaat het met de moeder?

Als je deze week een pretecho laat maken, valt voor de verloskundige aan de hand van die echo vast te stellen of je een jongen of een meisje verwacht! Spannend, maar nu moet jij misschien nog besluiten of je dit wel wilt weten.. Voor sommige ouders staat vanaf het begin van de zwangerschap al vast dat ze het geslacht willen weten, terwijl andere ouders liever verrast willen worden tijdens de geboorte van hun baby. Houd er in ieder geval rekening mee dat zo'n voorspelling niet helemaal 100% zekerheid geeft, er zijn genoeg ouders die toch nog verrast werden tijdens de geboorte! Dus probeer daar rekening mee te houden bij het inrichten van de babykamer. Er zijn genoeg voorbeelden van mooie babykamers.

Het hangt er trouwens vanaf of je een 2D of een 3D-echo laat maken. Een 2D echo kan als je  23 weken zwanger bent al gemaakt worden, voor een 3D echo moet je even wachten tot rond week 28 van de zwangerschap.

De borstvoeding komt op gang

De borsten zijn zich aan het voorbereiden op het geven van borstvoeding. Het kan ook zijn dat er al wat vocht uitkomt, dit is colostrum. Colostrum is geel doorzichtig vocht dat uit de borsten komt. Colostrum bevat veel afweerstoffen en zitten vol mineralen eiwitten en vitamines. Dit is het eerste soort melk dat de baby binnenkrijgt. Ongeveer vier dagen na de bevalling gaat het colostrum over in melk. De vloeistof wordt dunner en verandert dan ook van kleur. Lees meer over borstvoeding op onze pagina over borstvoeding. Wil je alvast kijken wat er allemaal te koop is op dit gebied, kijk dan eens rond bij de Prenatal voor veilige en goed geteste producten.

Uitzet voor de baby

Nu je al ruim over de helft bent en de babykamer misschien al helemaal klaar is, moeten er natuurlijk ook allemaal spullen komen die je nodig hebt als de baby er straks is. Kijk eens op onze special pagina over de baby uitzet, dan weet je precies wat je straks allemaal nodig hebt. Omdat het allemaal spullen zijn die je maar tijdelijk nodig hebt staan sites als marktplaats er ook vol mee. Door het grote aanbod kan je daar vaak heel goedkoop je babyspullen vinden. 

24 weken zwanger

In week 24 van de zwangerschap weegt de baby ongeveer 575 gram en is nu rond de 31 cm lang. Het gewicht zal de komende tijd razendsnel toenemen; de baby legt een vetreserve aan voor na de bevalling.

22 weken zwanger - 24 weken zwanger - Forum voor 4,5 of 6 maand zwangeren

 

 
avatar Anoniem

Anoniem 2 weken geleden

Hoi, ik ben 23 weken zwanger van een 2de meisje.  Ik beleef het heel anders dan de eerste keer, nu weet ik wat mij te wachten staat en wat een moedergevoel is. Ik geniet iedere dag van mijn buikje.  Ze is heel levendig en vooral als iemand tegen mijn buik ligt, probeert ze hem er precies vanaf te stampen, heel grappig.

avatar Anoniem

Anoniem 2 weken geleden

Ligt je placenta aan de voorzijde? Bij mijn eerste zwangerschap voeldi ik ook vrijwel niets, omdat de pacenta het gevoel afdempte. Als je lange tijd niets voelt, wel melden aan de verloskundige!

avatar Anoniem

Anoniem 2 weken geleden

niet ongerust maken hoor, het is per vrouw zo verschillend. Die plopjes dat is ook je kindje die dat doet. Je voelt het dus al wel. Komt allemaal vanzelf. Remember, stress is ongezond voor de baby en je druk maken is ook stress...

avatar Anoniem

Anoniem 2 weken geleden

Mijn placenta ligt vooraan maar vanaf 17 weken voel ik haar al, ze is elke dag druk. de ene keer voel ik plopjes en de andere keer schop ze heel hard, ze schop volgens mij ook tegen me darm aan. Iedereen kan mijn meisje voelen maar als ik me hand er op leg doet ze helemaal niks haha. sinds vandaag heb ik veel last van bandenpijn en me buik is opeens groter geworden. zit al heel lang te wachten op een buik , dus denk dat die nu eindelijk komt.

avatar Anoniem

Anoniem 2 weken geleden

hallo meiden ben vandaag 23 weken en 4 dagen  zwanger van ons eerste kindje    we krijgen een meisje  super blij ik vroeg me af of het  normaal was dat me partner nog niets kan voelen ?veder heb  ik stress als ik  haar even niet voel  mischien en beetje raar maar wilde weten hoe andere aanstaande moeders het ervaren ik  heb ook heel vaak last van schimmelinfecktie s  sinds ik zwanger ben  meer vrouwen last van ? ik heb al wel een buik erg  leuk dat andere nu kunnen zien dat je zwanger bent gr

avatar Anoniem

Anoniem 2 weken geleden

hallo allemaal, Ook ik ben vandaag 23 weken zwanger van onze kleine boef! ik heb de placenta ook voor maar ik voel de kleine de hele dag:) vooral in de winkel ( waar ik werk ) vind ie het af en toe heel leuk om even mama te schoppen zodat mama een soort van zijsteek krijgt.. daardoor ook de kleine boef;-) ik voel me super... ik kan lekker savonds met de kleine boef spelen door mn hand op mn buik te leggen en een beetje te kloppen dan klopt hij terug!!! meiden geniet der van dat doe ik zeker ook! p.s pijn in de rechterborst heb ik... schijnt gewoon je melkklieren te zijn die bezig zijn met de voeding aan te maken.., niks om druk over te maken! groetjes Annelies

avatar Anoniem

Anoniem 2 weken geleden

ik ben 23weken zwanger van een zoontje en ik voel me goed maar heb veel last van misselijkheid en dat is wta minder

avatar Anoniem

Anoniem 2 weken geleden

bijna al weer24 weken maar ik ben nog in week 23. ik heb geen tuit form buikje.. onze ukkie lig dwars ikkrijg later dikker buik...net alsmijn mama..hihihi maar ik voel kleintje pas bij mijn 20 of 22 weken voor eerst maar bij 23  veel beter en wordt  sterker en sterker...kan niet wachte...en alle damens ik wens iedereen fijne zwangerschap!xxxxx

avatar Anoniem

Anoniem 2 weken geleden

hoooi iedereen, ik ben vandaag 23 weken zwanger en voel me perfect! en enige probleem is dat me rug krom getrokken is door me spierziekte maar buiten dat heb ik nergens last van. onze klein man trapt en beweegt de hele dag en zoo leuk soms word ik er helemaal gek van omdat hij dan tegen de ribben of zo aantrapt maar onze kleine man heeft er nu een handje aan om tegen de blaas te trappen waar door ik ieder half uur naar het toilet moet hahaha ik wens iedereen een hele fijne zwangerschap toe en geniet er van meiden! het gaat zo snel voor je het weet zit je in de auto onderweg om je kleine op de wereld te zetten. xx Chelseaa

avatar Anoniem

Anoniem 2 weken geleden

Ik ben vandaag 23 wk en 2 dagen, ons mannetje voel ik heel goed, en vaak op een dag. Ik was vroeger ook zo'n druktemaker volgens mijn moeder haha. Zo onwijs bijzonder om te voelen!! Ik heb een hele fijne zwangerschap, geen enkel kwaaltje gehad qua misselijkheid. Soms wat sneller moe maar verder voel ik me top!

avatar Anoniem

Anoniem 2 weken geleden

Wanneer je placenta (deels) aan de voorkant ligt, kun je ook minder goed je kindje voelen. Dus geen zorgen! Ikzelf voel hem wel dagelijks bewegen, soms zelfs al vrij hevig! s'avonds leg ik een muziekdoosje op mijn buik, daar reageerd de kleine op. Bijzonder.

avatar Anoniem

Anoniem 2 weken geleden

Hallo allemaal Ik ben vandaag al weer 23 weken en 6dagen zwanger, maar tot tegen stelling van jullie allemaal voel ik helaas niet zo veel leven. Denk dat t te maken heeft met mijn 2 placentas met 1 baby. eene ligt boven en de ander ligt onder... Het is mijn eerste kindje dus had idd ook zo gehoopt er veel meer van te voelen. Is er iemand die deze ervaring ook heeft? Verder gaat alles super goed heel soms een beetje duizelig maar dat hoort er allemaal bij.. En ook ik ben idd heel hard aan t aftellen naar ons mupke kan bijna niet meer wachten.... liefssssssss

avatar Anoniem

Anoniem 2 weken geleden

mijn buik groeit al aardig. Wij wisten ook al na 15 weken het geslacht. Iedereen die 23 weken zwanger is, succes !!!

avatar Anoniem

Anoniem 2 weken geleden

heeeyy meidennnn ik ben nu 23 weken zwanger  maar ik heb zo een trek in een kipfilet maar ik hoor allemaal verhalen dat het rauw is en dat ik het dus niet mag eten? is dat wel zo?

avatar Anoniem

Anoniem 2 weken geleden

Hallo, Ik ben 23 weken zwanger van mijn eerste kindje en ik voel zelf nog niks. Dus nee, het is zeker niet verontrustend als je partner niks voelt. Elke zwangerschap is anders. Sommige vrouwen voelen hun kindje al heel vroeg, anderen heel laat. Sommige vrouwen voelen hun kindje dagelijks, anderen voelen soms dagen niks en leven van echo tot echo. Het ligt er ook aan hoe het kindje ligt. Bij mij ligt de moederkoek boven de placenta, waardoor is het kindje later voel. Verder is het ene kindje natuurlijk veel actiever.  Ik heb zelf geen last van schimmelinfectie, maar je bent natuurlijk veel gevoeliger als je zwanger bent voor zulke dingen. Dus, zoals de echo's goed zijn en je groeit zou ik me niet druk maken! Groetjes Karin

avatar Anoniem

Anoniem 2 weken geleden

Hoi, ik ben ook 23 weken zwanger van een meisje. voel me goed en sinds week 18 gelukkig ook niet meer misselijk. wel merk ik nu dat mijn banden gaan oprekken, vooral onder mijn borsten en laag bij mijn schede. ook voel ik af en toe mijn onderrug alsof ik verkeerd gelegen heb. maar ons meisje beweegt al sinds 16 weken, begon met plopjes maar nu ook echt zie ik beweging als ik naar mijn buik kijk, komt ie zo omhoog zetten haha is zo leuk om te zien en voelen. ook zwemt ze graag naar mijn warme hand toe, dan voel ik echt een bobbeltje eronder zitten. zo schattig. over kipfilet eten, bedoel je als beleg of echt als een stukje, want dat mag wel hoor, als je de kip maar lang bakt zodat je zeker weet dat hij gaar is. kipfilet als beleg weet ik eigenlijk niet, maar als hij gerookt is bijv. dan mag het volgens mij weer wel.. groetjes,

avatar Anoniem

Anoniem 2 weken geleden

Week 23 weer. Wat gaat het toch verschrikkelijk snel zeg. Sinds een paar dagen voel ik de bewegingen harder en papa kan het ook al een klein beetje voelen. Fantastisch! En als ik mijn hand op mijn buik houd, dan zwemt hij inderdaad erop af. Nog een aantal maanden en dan is het zover. Kan echt niet meer wachten.

avatar Anoniem

Anoniem 2 weken geleden

hay dames, ik ben 23 weken zwanger van een jonge! ik voelde het al bij 17 weken, dit is me 2e zwangerschap, en me 1e kind is een Meid, het verschil is er zkker wel, elke zwangerschap is anders   fijne zwangerschap meiden!x

avatar Anoniem

Anoniem 2 weken geleden

Heeey !  Ik ben 23weken in verwachting van mijn eerste :-)  En het word een jongen, het geslacht wist ik al op mijn 13 weken. En voelde hem al vanaf 15 weken ^^  Het is in ieder geval een hevig manneke ^^

avatar Anoniem

Anoniem 2 weken geleden

Zo vandaag 23 weken zwanger en het is een jongen wist ik al vanaf de 15 weken ben een tijdje erg benauwd geweest maar gaat gelukkig nu wel weer hoop dat ik het kleintje snel in mijn armen mag hebben kan haast niet wachten maar helaas moet nog veel geduld opbrengen....

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden