redactie

Redactie 3 jaar geleden 20 reacties

foetus-28-weken-zwanger
 

De baby na 28 weken

In week 28 van de zwangerschap weegt je baby ongeveer een kilo! Vanaf dit moment zal het gewicht van jongensbaby's iets zwaarder zijn dan dat van meisjesbaby's maar het ontloopt elkaar niet heel veel. We geven hier sowieso natuurlijk gemiddelden. Je baby is nu ongeveer 37 cm lang. Vreemd idee dat je baby 8 weken geleden, rond week 20 van de zwangerschap, nog maar 220 gram woog en slechts 20 cm lang was!

Veel zintuigen zijn nu zo goed als af en worden ook volop getest door je baby.  Zo kan hij nu zien, horen, voelen en proeven. Op de ogen van je baby groeien nu wimpers.

Het kraakbeen begint nu te verbenen al blijft bijvoorbeeld de schedel nog wel zacht om straks de geboorte makkelijker te laten verlopen. Pas ruim na de geboorte zal het bot in de schedel hard worden.

De hersenen hadden tot voor kort een glad oppervlakte. Nu de hersenen zich steeds verder ontwikkelen na 28 weken zwanger zijn, verschijnen ook de karakteristieke groeven in het oppervlakte.

De moeder, alweer 28 weken zwanger

Nu de baarmoeder zo groot wordt drukt zij steeds meer op je maag waardoor maagzuur omhoog wordt gedrukt en in je slokdarm terecht komt. Gevolg: je hebt (weer) last van brandend maagzuur. Gelukkig kan je wat maatregelen nemen om de kans op maagzuur zo klein mogelijk te houden:

  • Eet rustig en kauw je voedsel goed.
  • Eet niet vlak voor het slapen gaan. Vanaf ongeveer een uur voor je naar bed gaat, niets meer eten dus.
  • Wees voorzichtig met sterk gekruid voedsel en koolzuurhoudende dranken.
  • Verhoog het hoofdeinde van je bed een beetje.
  • Als je last hebt van brandend maagzuur, kan het helpen om een glas melk met kleine slokjes rustig op te drinken of wat vanillevla te eten.
  • Koffie, vruchtensap, pepermunt, ui, knoflook en scherpe kruiden prikkelen je maag en kunnen brandend maagzuur veroorzaken. Gebruik deze producten daarom niet te veel.

Mocht je ondanks al deze tips toch last (blijven) houden van brandend maagzuur, dan kan je bij de apotheek pilletjes of drankjes halen die het brandend maagzuur neutraliseren. Vermeld natuurlijk wel dat je zwanger bent, zodat de apotheker een product kiest dat veilig ingenomen kan worden! Hopelijk lukt het met deze tips om van deze vervelende kwaal af te komen en kom je weer aan je nachtrust toe.

29 weken zwanger

De baby is alweer 1100 gram zwaar en 38 cm lang. De komende tien weken wordt je baby nog drie keer zo zwaar! Lees alles over week 29 en bekijk gelijk de reacties van anderen.

27 weken zwanger - 29 weken zwanger - Ons forum voor iedereen die 7, 8 of 9 maanden zwanger is

Pagina 1, reactie 1 t/m 10 van totaal 20 reacties.

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

28 weken zwanger, ik slaap zo slecht!

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

ik heb er gelukkig niet zo'n last van..

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

Hey allemaal!! Joeppie!! Vandaag 28 weken!! Wat gaat dit snel! Sinds vandaag kan ik eindelijk aan het doopsuiker beginnen , en ik heb ons kleintjes kleerkast weer wat opgevult met kleertjes... Maardag heb ik een gewone afspraak bij de gynaecoloog, en  vrijdag ga ik voor het eerst een pretecho gaan doen , zowel in 3D als in 4 D, ik kijk er super naar uit! dus die week zal ook wel rap paseren, op naar de 29 weken! Groetjes ! x

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

ik heb helemaal geen last van maagzuur tot nu toe ( even afkloppen) Begin nu last te krijgen van mn ribben, rug en mn heupen.... iemand daar last van ??

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

ik ben nu zelf 28 wk vandaag had met mijn 16 weken last van mijn bekken en banden nu is het me bekken en me rug heel erg en ik heb een dikke placenta dus als de baby schopt ligt hij bij me blaas en plas ik elk moment in me broek schaam me kapot maar het hoort der bij zeggen ze niet iedereen heeft het ,maar de eerste 3 maanden ben ik niet misselijk geweest alleen maagzuur nu wel als ik in bed lig fiso doe ik ook maar het helpt niet echt ik lijk wel een oud vrouwtje maar onze binkie is welkom hoor maar wel moeten nog ff 28 weken hoeveel maanden is dat waar kan ik dat vinden

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

halve volle melk, magere yoghurt kortom vetten zo veel als mogelijk vermijden. De hele dag kleine porties eten (het beste), SMORGENS OP TIJD ONTBIJTEN!!

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

cola drinken is toch niet zo goed voor de baby? Pepermunt helpt bij mij of een rennie

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

hoi ik ben volgende week 28 weken zwanger ik geef van dag 1 elke dag over 3 keer per dag en heb dat nu nog altijd! Ik ben het kotsbeu en bij mijn helpt niks. Geen cola, gaviscon, melk dat zijn gewoon fabeltjes!

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

Ik drink sterremunt thee. Hierin zit munt en zoethout. Beide zijn een natuurlijke ontspanner van de maag. Als het echt te erg wordt, neem ik een Maalox. dit werkt veel beter dan rennie en mag ook gewoon tijdens de zwangerschap gebruikt worden. Word zelf op het moment elke dag wakker met natte plekken in m'n shirt bij mijn borsten. Erg vervelend omdat het heel erg koud wordt. Word er soms zelfs wakker van.

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

Kamillethee; zeer rustgevend voor de maag en lekker natuurlijk.

Dit is niet ok!

Als je iets tegenkomt waarvan je denkt dit hoort niet op het forum thuis. Laat het ons weten, dan kunnen we actie ondernemen. Klik op onderstaande knop als er iets mis is op de huidige pagina. Alsvast bedankt, zo houden we het forum schoon en gezellig!

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden