In de komende weken van je zwangerschap gaat de baby twee keer zo zwaar wegen. Hij groeit dus enorm bij een zwangerschap van 32 weken. Het wordt hierdoor krapper voor de baby in de baarmoeder. Bij de moeder neemt de conditie af en begint de nesteldrang toe te slaan.

32 weken zwanger: je krijgt nesteldrang

Je buik groeit in razend tempo als je 32 weken zwanger bent, dat is niet gek want je baby groeit in de laatste weken in razend tempo. Je begint steeds meer uit te kijken naar en misschien ook wel op te zien tegen de komst van de baby en de bevalling die daaraan voorafgaat. Er spoken gedachten door je hoofd als ‘Kan ik het allemaal wel aan?’ en ‘Gaat mijn baby het wel redden?’.

Maak je hierover geen zorgen. Angst en spanning hoort bij de laatste fase van je zwangerschap, waarin de komst van je baby ineens wel erg dicht bij komt en het allemaal heel echt aan gaat voelen. Wat ook op kan komen spelen als je 32 weken zwanger bent, is nesteldrang. Wat is dat precies?

  • Nesteldrang is een oerinstinct, waarbij je een drang krijgt tot schoonmaken, opruimen en/of inkopen doen voor je baby.
  • Dit doe je ter voorbereiding op de komst van je baby.

Waarom zwangere vrouwen nesteldrang krijgen, is niet helder. Feit is wel dat het bestaat, hoewel de ene vrouw er meer mee te maken krijgt dan de andere vrouw. De ene zwangere vrouw ziet ineens elk stofje en vlekje; is continu in de weer met een poetsdoek. Alle laatjes, kastjes en hoekjes moeten er pico bello uitzien. De andere zwangere vrouw ligt languit op de bank in een huis vol met rommel, zonder zich hieraan te storen.
32-weken-zwangere-vrouw-met-nesteldrang

Nesteldrang is niet goed of fout. Het kan geen kwaad om je huis eens een flinke beurt te geven en om alles voor je baby in huis te halen. Wel moet je erop letten dat je er niet in doorslaat. Blijf ook denken aan je rust. Voel je dat het eigenlijk niet gaat, neem dan even pauze. Doe niet teveel in een keer, forceer je lichaam niet en pas op met schoonmaakmiddelen, verf en kattenbakken.

Baby bij 32 weken zwangerschap: je baby’s gewicht gaat zich in korte tijd verdubbelen

Je baby voelt al best zwaar aan. Het is maar moeilijk voor te stellen dat je baby na een zwangerschap van 32 weken nog twee keer zo zwaar wordt. Je baby wordt dus nog veel zwaarder en groter dan hij nu al is. Hoewel je baby al heel krachtig is in zijn bewegingen, kan het zijn dat je deze bewegingen, als je 32 weken zwanger bent, minder gaat voelen. Dat komt doordat je baby minder ruimte om zich heen krijgt. De baarmoeder wordt steeds krapper.

Je baby is bij een zwangerschap van 32 weken vaak al in de juiste positie gedraaid, met zijn hoofdje naar beneden. Ook op lichamelijk vlak zijn jij en je baby al redelijk klaar om te bevallen. Hierdoor wordt het steeds minder problematisch als je baby besluit om te vroeg ter wereld te komen. Hoewel je dat natuurlijk liever niet meemaakt en het beter is dat je baby geboren wordt als je 40 weken zwanger bent. Vanaf een zwangerschap van 32 weken gebeurt er dit.

  • Het babyvet wordt ondoorzichtig. Eerder in je zwangerschap was het vet ban je baby nog doorzichtig. Nu draagt het dezelfde kleur als jouw eigen vet.

Hoe groot is je baby met 32 weken zwangerschap?

Bij een zwangerschap van 32 weken is je baby ongeveer 40 centimeter lang. Dat is zo groot als een krop andijvie. Het gewicht van je baby neemt nu snel toe; het gaat zich in een paar weken tijd nog verdubbelen. Je baby weegt nu 1800 gram. Dat is 300 gram meer dan een week geleden, toen je 31 weken zwanger was.
32-weken-zwangere-vrouw-oververmoeid-op-de-bank

Moeder 32 weken zwanger: je conditie gaat achteruit

Je ziet je lichaam alsmaar veranderen als je zwanger bent, zeker in de laatste weken van je zwangerschap. Is het je al opgevallen dat je borsten flink groeien, lekkende borsten krijgt en donkere tepels? Je tepels verkleuren, zodat je kleintje ze straks beter kan vinden om eruit te drinken als je borstvoeding gaat geven. Het valt niet mee om je conditie goed te houden als je 32 weken zwanger bent. Door het hormoon progesteron raak je sneller buiten adem en ben je sneller kortademig.

Ook de toename van je gewicht tijdens de zwangerschap en de druk van je baby tegen je middenrif dragen hier aan bij. Je longen kunnen zich door de druk niet goed uitzetten. Maak je niet te druk om je afnemende conditie en toenemende gewicht. Push jezelf niet teveel om te bewegen. Natuurlijk is bewegen goed als je zwanger bent, maar rust is dat ook. Beweeg wel, maar houdt ook regelmatig pauze als het even niet meer gaat.

Luister goed naar je lichaam. Meestal merk je het als je teveel doet: dan krijg je harde buiken, buikkrampen of pijn aan je onderrug.

Zwangerschapsklachten bij 32 weken zwanger

Als je 32 weken zwanger bent en volop in het derde trimester van je zwangerschap zit, dan nemen de zwangerschapsklachten meestal toe. Dit zijn een aantal van de klachten die vaak aanwezig zijn bij een zwangerschap van 32 weken.

  • Je hebt last van brandend maagzuur. Deze klacht komt veel voor in het laatste deel van een zwangerschap. Je maag wordt verdrukt door de groei van je baarmoeder. Hierdoor, en door de verslapping van je maagspier, komt de zure maaginhoud naar boven in je slokdarm en keel. Dat geeft een branderig en/of bijtend gevoel. Ook kun je last hebben van misselijkheid, oprispingen, boeren en een opgeblazen gevoel. Wat je eraan kunt doen? Eet vezelrijk, eet kleine porties, kauw goed, ga niet vlak na de maaltijd liggen, vermijd stress en gebruik eventueel medicijnen, maar dan wel in overleg met je huisarts. Voedsel dat je beter niet kunt eten en drinken als je last hebt van brandend maagzuur is koffie, koolzuurhoudende dranken, zuivel, citrusvruchten, vette en pittige gerechten.
  • Je raakt vermoeid. Naarmate het einde van je zwangerschap nadert, raak je steeds moeër. Dat is niet gek: je krijgt meer last van je buik, kunt steeds minder soepel bewegen en krijgt slaap tekort. Er zijn nog veel meer redenen te verzinnen voor je vermoeidheid. Hoewel blijven bewegen goed is, moet je ook aan je rust denken. Straks als de bevalling komt, wil je daar het liefst zo goed mogelijk uitgerust aan beginnen.

Wat moet je doen bij 32 weken zwanger

Wat moet je doen bij 32 weken zwanger?

Neem vooral je rust als je 32 weken zwanger bent, zeker als je ook nog aan het werk bent. Zijn er nog dingen die je moet regelen? Kies daar dan een moment voor uit dat je wat meer energie hebt.