De moeder wacht vol spanning af wanneer de weeën gaan beginnen. Ze vindt het fijn dat ze straks verlost is van haar dikke buik en kijkt uit naar de geboorte, hoewel de bevalling spannend is. De baby zit krap in de baarmoeder, groeit niet veel meer. Bij een zwangerschap van 39 weken groeien vooral de hersenen van de baby nog; de baby wordt hierdoor steeds slimmer.

39 weken zwanger: de spanning stijgt

Inmiddels ben je al 39 weken zwanger! Hoe lang gaat het nog duren? Op welke datum gaat hij komen? Voel ik daar nu een wee of is dit nog geen echte wee? Of staat er voor jou een keizersnee op de planning, omdat je baby bijvoorbeeld in een stuitligging ligt? De spanning neemt toe. Het grote moment komt steeds dichterbij als je 39 weken zwanger bent. Het vervelende is dat je, als je op een natuurlijke manier gaat bevallen, niet precies weet wanneer het moment daar zal zijn, wanneer je kleine precies wordt geboren.

Waar je ook onzeker over bent, is wanneer je precies aan de bel moet trekken, want wat is precies een wee? Zelfs al ben je al een keer eerder bevallen, dan is een echte wee soms maar moeilijk te onderscheiden van een voorwee, die nog niet wijst op een bevalling. Je hebt valse weeën: de zogenaamde Braxton Hicks-weeën en oefenweeën. Deze neppe weeën onderscheiden van echte weeën is best lastig, zeker als je nog niet eerder een kind hebt gebaard. Lees eens het artikel ‘Weeën’, dan kun je misschien iets beter achterhalen welk type wee jij hebt.

Hieronder staan de hoofdkenmerken van een echte wee, zodat je heel duidelijk herkent wanneer de bevalling echt gaat komen.

  • Je voelt pijn in je buik, bovenbenen en/of onderrug tijdens een echte wee.
  • Echte weeën komen steeds iets sneller achter elkaar. Eerst is dit bijvoorbeeld tien minuten, dan acht minuten, dan zes minuten, enzovoorts.
  • Echte weeën duren steeds iets langer. Meestal duurt een wee eerst ongeveer 30 minuten. Daarna duurt een wee bijvoorbeeld 40 seconden, dan 50 seconden, enzovoorts.
  • De pijn vergroot zich. Elke wee doet meer pijn dan de vorige. Ook tijdens een wee neemt de pijn toe.
  • De weeën worden afgewisseld door een pijnloos moment, dat dus steeds korter wordt.
  • Het maakt niet uit wat je houding is, je voelt hoe dan ook pijn tijdens de wee.

foetus-39-weken-zwanger

Baby bij 39 weken zwangerschap: je baby wordt steeds slimmer

Wat wil je liever dat je baby er nu meteen uitkomt of dat je nog een week of een paar weken moet wachten? Waarschijnlijk is je antwoord: laat maar komen. Een zwangerschap van 39 weken vind jij meer dan genoeg. Weet je wat het voordeel is als je baby nog even blijft zitten? Dat hij al wat slimmer is als hij geboren wordt. Als je 39 weken zwanger bent, gebeurt er namelijk het volgende met je baby.

  • De hersenen van je baby groeien enorm, zodat je baby steeds slimmer wordt.
  • Je baby leert om zijn armen en benen te buigen.
  • De nagels van je baby zijn tot aan de vingertoppen gegroeid.
  • De huid van je baby is wittig geworden. Eerst was deze doorzichtig en roze. Zelfs donkere baby’s worden wittig geboren. De tint verschijnt pas na de geboorte, als je baby pigment gaat ontwikkelen. Er is dus geen reden voor paniek bij donkere vaders bij de geboorte van hun kind.

Hoe groot is je baby met 39 weken zwangerschap?

Als je 39 weken zwanger bent, heeft je baby een grootte van 49 centimeter. Dat is ongeveer even groot als een pompoen. Je baby weegt bij een zwangerschap van 39 weken 3300 gram. Een week geleden, toen je 38 weken zwanger was, woog je baby 100 gram minder. Je baby groeit dus niet meer zo hard. Dat kan ook niet, omdat hij nog maar weinig plek heeft in de baarmoeder.

39 weken zwanger

Moeder 39 weken zwanger: het is lang genoeg geweest

Nu het einde in zicht komt, ben je je zwangerschap waarschijnlijk best een beetje zat of misschien zelf helemaal zat. Je zwangerschapsklachten en dikke, logge lichaam heeft nu wel lang genoeg geduurd. Laat maar komen, de baby. Een bevalling begint vaak met weeën, maar wist je dat er ook ander voortekenen zijn die kunnen duiden op een naderende bevalling?

  • Je vliezen breken. Dit kan al vooraf gebeuren, maar hoeft niet per se.
  • Je krijgt diarree.
  • Je voelt je misselijk.
  • Je hebt krampen, die lijken op een naderende ongesteldheid.
  • Er komt bloederig slijm of een slijmprop uit je vagina.

Heb je last van een of meerdere van de bovenstaande punten, dan hoeft dat niet per se te betekenen dat je snel gaat bevallen. Het kan, maar het kan ook nog wel twee weken gaan duren. Het wachten is altijd op de echte weeën.

Zwangerschapsklachten bij 39 weken zwanger

Alsof de spanning van het wachten op je bevalling of keizersnee niet erg genoeg is, ook de zwangerschapsklachten houden gewoon aan als je 39 weken zwanger bent.

  • Je hebt brandend maagzuur. Dit is een veel voorkomende, vervelende klacht van het derde trimester. Het branderige, bijtende gevoel wordt veroorzaakt door je zure maaginhoud die weer omhoogkomt in je keel en slokdarm. Dat komt doordat je baarmoeder tegen je maag drukt en je maagspier is verslapt.
  • Je slaapt slecht. Het is helemaal niet gek dat je last hebt van slapeloosheid nu je bevalling zo dicht bij komt, want dat is super spannend. Er gaat van alles door je hoofd: Krijg ik een zware bevalling? Hoe is het om mijn kindje voor het eerst in mijn armen te hebben? Hoe ziet mijn kindje eruit? Daar komt bij dat je niet meer lekker kunt liggen door je dikke buik of lichamelijke klachten, zoals lage rugpijn of bekkeninstabiliteit. Nog even volhouden, je bent er bijna. Zorg dat je overdag soms even gaat liggen om bij te tanken en probeer toch ook in beweging te blijven. Ook dat geeft je namelijk energie. En die kun je maar al te goed gebruiken tijdens je bevalling.
  • Je hebt lekkende borsten. De borstvoeding wordt alvast aangemaakt, zodat je straks direct na de bevalling je baby aan de borst kunt leggen. Of kies jij voor het geven van flesvoeding? Geen paniek als er borstvoeding lekt, daarvoor kun je zoogkompressen kopen, een soort inlegkruisjes voor in je bh.

39-weken-zwanger-op-de-fiets

Wat moet je doen bij 39 weken zwanger?

Doe maar liever niet teveel meer dan je 39 weken zwanger bent. De dingen die je nog moet doen, zijn waarschijnlijk niet de belangrijkste. Ze kunnen ook nog worden gedaan als je bent bevallen. Richt je lekker op jezelf en bereid je mentaal voor op de bevalling.

  • Oefen ontspannings- en ademhalingsoefeningen voor je bevalling, zodat je straks weet hoe je de pijnlijke weeën op kunt vangen.
  • Rust uit. Lees boeken, kijk tv, ga op bed liggen, neem een bad en doe alles wat je rust geeft in deze spannende tijd, zodat je ‘relaxed’ aan je bevalling kunt beginnen.

Tip van de week: Blijf in beweging

Ondanks dat rust het allerbelangrijkste is als je 39 weken zwanger bent, is het ook belangrijk dat je blijft bewegen. Dit geef je namelijk energie, die je straks hard nodig hebt. Ga kleine stukjes wandelen of fietsen. Hou je van zwemmen? Ook dat kan; het is heerlijk om te zwemmen met een dikke buik. Je buik voelt dan namelijk minder zwaar aan, waardoor je even kunt ontspannen.