De baby in de buik groeit heel snel bij 7 weken zwanger. In een week tijd wordt je baby bijna twee maal zo groot. Dit zorgt voor grote veranderingen in de buik en in de rest van het lichaam van de zwangere vrouw.

Je gewicht begint toe te nemen na 7 weken zwangerschap

Je baby groeit gedurende het begin van je zwangerschap steeds sneller. Niet alleen je baby doet dit, ook je baarmoeder groeit hard mee. Het kan zijn dat je nadat je bijna 2 maanden zwanger bent, merkt dat je gewicht toeneemt. Maak je hierover niet te veel zorgen, het hoort bij een zwangerschap.

Lijnen en afvallen tijdens zwangerschap is niet goed, want dan beperk je de groei van je baby en dat wil je natuurlijk niet. Baal je erg van je toenemende gewicht? Het enige dat je kunt doen is gezond en gevarieerd blijven eten en hopen dat je gewicht niet al teveel toe zal nemen. Bedenk je wat je ervoor terugkrijgt: een prachtige baby. Straks na je zwangerschap neemt je gewicht vanzelf weer wat af en kun je weer gaan werken aan een streefgewicht.

Hoe hard groeit je baby?

Vanaf 7 weken zwanger gaat de groei van je baby echt heel snel. Niet alleen de grootte neemt toe, je baby krijg ook steeds meer organen, een duidelijker gezicht en langere armen en benen.

  • De lever zorgt voor de aanvoer van rode bloedcellen. De alvleesklier en appendix zijn ook gevormd. Zij gaan straks het eten van de baby verteren.
  • Het bolle hoofd van je baby krijgt inkepingen op de plek waar de mond straks komt. Ook de boog van de keel wordt zichtbaar. Vanuit de keelboog worden de botten en spieren van het gezicht gevormd: de kaak, de nek en de oren. De onderlip en onderkaak gaan zich het eerst vormen. Daarna volgt de neus. Eerst is de neus plat, daarna vormt zich pas een verdikking. Wat grappig is aan het gezicht van de ongeboren baby is dat een aantal delen zich vormen en vervolgens gaan verplaatsen. Zo bevinden de oren zich eerst in de nek en trekken ze later pas naar boven. De ogen staan eerst aan de zijkant van het gezicht en verplaatsen zich vervolgens meer naar de voorkant. Dat gebeurt wanneer het brein begint te groeien.
  • De knobbels van de armen en benen gaan groeien, hoewel ze nog steeds kort blijven. Het lijken meer twee roeispanen dan armen en benen. Aan de uiteinden zitten echter al wel twee bolletjes: de handen en voeten.

Hoe groot is je baby met 7 weken zwanger?

Je baby is deze week flink gegroeid: hij is bijna drie keer zo groot als een week geleden, toen je 6 weken zwanger was. Als je 7 weken zwanger bent, weegt je baby gemiddeld 0,5 gram en hij heeft een gemiddelde grootte van 1,5 centimeter. Dat is ongeveer net zo groot als een muntje van 10 eurocent.
menselijk-embryo-7-weken

Moeder 7 weken zwanger: steeds meer zwangerschapsklachten

Hoe je je als zwangere vrouw voelt, verschilt sterk per persoon. Na 7 weken zwanger krijgen de meeste vrouwen steeds meer last van verschillende soorten kwalen. Pas als je twaalf weken zwanger bent, nemen de kwalen af. Dat je nadat je 7 weken zwanger bent over het algemeen veel last hebt van kwalen komt doordat je baby en je baarmoeder heel snel groeien.

Zwangerschapsklachten bij 7 weken zwanger

Je kunt niet precies voorspellen bij een zwangerschap wie er wanneer welke klachten krijgt. Daarom is het lastig om per week de zwangerschapsklachten te omschrijven. Het enige wat kan, is een overzicht geven van de meest voorkomende zwangerschapsklachten bij vrouwen die 7 weken zwanger zijn. Wil je een compleet overzicht? Lees dan het artikel ‘zwangerschapsklachten’.

  • Je voelt je misselijk. In het eerste trimester van je zwangerschap is misselijkheid een veel voorkomend probleem. Je hebt er alleen ’s ochtends last van of gedurende de hele dag, eventueel gepaard met overgeven. Bedenk je op welke momenten je er de meeste last van hebt en probeer er iets aan te doen. Ben je vooral misselijk tijdens het opstaan in de ochtend? Eet dan meteen iets als je bent opgestaan. Krijg je er last van bij bepaalde geuren, zoals parfumlucht? Vermijd dan deze geuren, gebruik bijvoorbeeld geen parfum.
  • Je moet vaak plassen. Dit wordt veroorzaakt doordat de toevoer van bloed naar je bekken en spieren toeneemt. De werking wordt beter en dat houdt in: vaker plassen. Je zou denken dat je minder moet gaan drinken om het op te lossen. Dat is echter niet goed voor je baby en voor jou. Je kunt wel minder cafeïne-houdende dranken gaan drinken. Deze zorgen er namelijk voor dat de urine productie wordt verhoogd.
  • De afscheiding neemt toe. Dat komt doordat je in de buurt komt van het moment waarop je normaal gesproken menstrueert (ergens rond de acht weken zwangerschap). De afscheiding kan ook troebeler zijn.
  • Je kunt bloedverlies ervaren. Dit is slechts in een geringe mate en komt doordat de baarmoedermond- en wand beter doorbloed raken tijdens een zwangerschap. Het lichte bloedverlies heb je meestal als je tilt, bukt, niest, hoest of vrijt. Het is niets om je zorgen over te maken en kan prima worden opgevangen met een inlegkruisje. Ben je er toch bezorgd over, dan kun je het beste je huisarts om raad vragen.

7 weken zwanger vrouw op toilet in badkamer

Wat moet je doen bij 7 weken zwanger?

Ook als je 7 weken zwanger bent, moet je je aan de zwangerschapsregels houden. Daarnaast is er iets wat je moet regelen.

  • Drink geen alcohol, gebruik geen drugs, rook niet, drink niet teveel koffie, eet alleen wat je mag eten, slik foliumzuur, slik eventueel vitamines, maak geen kattenbak schoon en werk niet in de tuin zonder handschoenen.
  • Ga op zoek naar kraamhulp en bekijk vooraf hoeveel uren je door je verzekering vergoed krijgt en of je eventueel je verzekering nog aan moet passen. Bekijk de verschillende kraamzorgbureaus die bij jou in de buurt zitten en kies voor degene die het beste bij jou past. Eventueel kun je andere moeders of je verloskundige om advies vragen.

7-weken-zwanger-weiger-sigaret

Tip van de week: Pas op voor de vijfde ziekte

De vijfde ziekte is niet een ziekte die alleen maar op kan komen zetten als je bijna 2 maanden zwanger bent. Ook op andere momenten tijdens je zwangerschap en daarbuiten kun je hem krijgen. De vijfde ziekte is een besmettelijke, milde vlekjesziekte, waarbij er vlekjes in het gezicht ontstaan, je wangen vuurrood kleuren en er jeuk en koorts kan ontstaan. Hij komt het meest voor bij kinderen, maar ook zwangere vrouwen zijn er extra gevoelig voor.

Vooral als je als zwangere vrouw intensief, langdurig in contact bent met iemand met de vijfde ziekte maak je er kans op. Krijg je het, dan is er meestal niet veel aan de hand. Het kan echter zo zijn dat je er een miskraam door krijgt. Check of je de vijfde ziekte al eens hebt gehad, dan ben je er namelijk niet meer vatbaar voor. Is dit niet het geval, blijf dan liever uit de buurt van mensen die de vijfde ziekte hebben.

Heb je het vermoeden dat je de vijfde ziekte hebt, laat dan je baby onderzoeken en eventueel behandelen. Heeft een van je gezinsleden de vijfde ziekte? Neem dan contact op met je verloskundige of je huisarts.