redactie

Redactie 3 jaar geleden 97 reacties

foetus-9-weken-zwanger
 

De baby als je 9 weken zwanger bent

Nu je 9 weken zwanger bent is het embryo inmiddels ongeveer zo groot als een walnoot. Van kruin tot stuit meet hij zo'n 2,5 cm. De tenen en vingers zijn steeds beter te onderscheiden. Bovendien worden de voeten door het zich deze week vormende enkelgewricht gescheiden van de benen. Ook andere gewrichten zoals schouders, knieën, heupen en ellebogen zijn zich hard aan het ontwikkelen.

De oren zijn als je 9 weken in verwachting bent goed te zien aan de zijkant van het hoofdje. Je baby kan er alleen nog niks mee horen. De oogleden bedekken inmiddels het hele oog maar zijn nog met elkaar vergroeid waardoor je baby ze nog niet kan openen. Daar zal rond week 27 van je zwangerschap verandering in komen!  De geslachtsklieren worden eveneens gevormd. Binnen een week zullen ze hun definitieve vorm hebben aangenomen: die van testikels of van eierstokken. De geslachtsorganen zijn echter voor de verloskundige nog niet te herkennen, over het geslacht van je baby kan hij of zij dus nog niks zeggen.

De baby is natuurlijk nog verschrikkelijk klein als je 9 weken zwanger bent dus je zult er nog niets van merken maar deze week begint hij uit zichzelf te bewegen in de baarmoeder! De hersenen zijn inmiddels zo ver ontwikkeld dat ze kunnen communiceren met de spiertjes en zenuwen van de baby en deze bewegingen door kunnen geven. Het bottenstelsel wordt ook steeds verder ontwikkeld.

De moeder, misselijk of niet?

Je bent, zeker als je veel last hebt van misselijkheid, waarschijnlijk nog niet veel kilo's aangekomen maar in je taille zal je misschien wel al gemerkt hebben dat kleding wat strakker gaat zitten.

Je zwangerschap vergt lichamelijk natuurlijk erg veel van je, het is een proces dat dag en nacht doorgaat. Niet zo gek dus dat je af en toe compleet uitgeput bent. Door voldoende rust te nemen knap je hopelijk weer wat op. En net als de misselijkheid neemt ook de extreme vermoeidheid rond week 14 hopelijk weer wat af en voel je je hopelijk steeds beter!

Nu je goed en wel begint te realiseren dat je toch echt 9 weken zwanger bent neemt de angst voor een miskraam misschien ook erg toe. Het embryo zit echter zo stevig verankerd in je baarmoeder dat het niet door vrijen of sporten ineens los kan raken. daar kan je dus gewoon mee door gaan. Sterker nog, het is alleen maar hartstikke gezond om goed te blijven bewegen tijdens de zwangerschap en te genieten van seks. Een miskraam, waar ongeveer 10 % van de zwangerschappen in uitmondt, is meestal het gevolg van een fout in de ontwikkeling van het embryo. Zo'n aanlegfout kan je zelf onmogelijk voorkomen. Het is natuurlijk een verschrikkelijke ervaring waarbij je wel wat steun van lotgenoten kunt gebruiken.

Bloedverlies komt tijdens de zwangerschap vaak voor en wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een kapot gesprongen bloedvaatje. Aangezien je baarmoeder en vagina tijdens de zwangerschap veel beter doorbloed zijn, is de kans ook groter dat een bloedvaatje knapt en daardoor wat druppels bloed veroorzaakt of je afscheiding iets kleurt. Als je je er zorgen over maakt of als het erg vaak voorkomt, neem dan altijd contact op met je verloskundige of je huisarts.

Eerste afspraak bij de verloskundige!

In week 8 of 9 heb je waarschijnlijk je eerste afspraak bij de verloskundige! Meestal ga je samen met je partner naar deze afspraak omdat er door jullie allebei een uitgebreide vragenlijst moet worden ingevuld om onder andere het risico op erfelijke aandoeningen zo goed mogelijk in te schatten. Daarnaast wordt je bloeddruk opgemeten en een afspraak voor de termijnecho ingepland. Ook moet je goed nadenken of je een combinatietest wil laten uitvoeren. Met deze test wordt bepaald of je een hoger risico hebt op een kindje met een aangeboren afwijking of ziekte. Als blijkt dat dit er daadwerkelijk een hoger risico bestaat, vinden er later in de zwangerschap aanvullende onderzoeken plaats waaruit moet blijken of er inderdaad iets mis is met de ontwikkeling van de baby.
Natuurlijk kan je tijdens de eerste afspraak ook al je vragen kwijt bij de verloskundige dus bereid je goed voor en zet alvast wat vragen op papier zodat je niets vergeet.

10 weken zwanger

Als je 10 weken zwanger bent dan is de baby nu ongeveer 4,5 cm lang en weegt rond de 5 gram. De teentjes en vingertjes zijn al helemaal ontwikkeld! Lees alles over deze week en lees gelijk de reacties van anderen die deze week alweer achter zich gelaten hebben.

8 weken zwanger - 10 weken zwanger - Forum voor iedereen die 1, 2 of 3 maanden zwanger is

Pagina 1, reactie 1 t/m 10 van totaal 97 reacties.

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

waar bemoei je je mee? het gaat er niet om of je het beste doet voor je kind of niet. en daar in tegen roken verminderd alleen het geboorte gewicht  en verder is er geen verschil tussen kinderen van moeders die wel of niet roken. ik heb een goede gezonde dochter terwijl ik gewoon rookte tijdens mijn zwangerschap..... en nu ook weer. ja ben geminderd en ja de ene dag rook ik er 1 of 2 meer boeie.... bemoei je met je eigen zwangerschap. wie zegt dat mijn kind niet super gezond ter wereld komt en die van jou zwaar ziek of gehandicapt terwijl je niet rookt en je allemaal aan de ''regels '' houd ????? en ben je dan ff dom of niet .... en rood vlees en rauwe melk is veeeeeeeeeel slechter voor je kind als roken maarja jij hebt waarschijnlijk overal wel iets over te zeggen zo te merken, weet niet maar kijk eerst maar naar je eigen jong

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

Waar ik me vooral aan stoor is de vrouwen die gewoon door stomen en gezonde kinderen krijgen! Ik leef al jaren gezond, niet roken, geen alcohol, gevarieƫrde voeding en TOCH kreeg ik een miskraam!! Reden voor jullie rokende moeders om nu te denken, zie je nou wel, het maakt geen bal uit, tuurlijk denken jullie zo, gaat mij ook niks aan. Je moet doen wat je zelf denkt dat goed is, al is het wel een masker hoor wat je jezelf voorhoudt als je denkt gezond voor je kindje bezig te zijn. De dag dat ik opgenomen werd voor de curretage (het kwam er niet vanzelf uit) zat er een meisje (schat ze hooguit 19 jaar) met een dikke zwangere buik in haar pyjama buiten te roken. Kan je wel zeggen dat zoiets dan pijn doet voor degenene die het beste voor had met haar ongeboren vruchtje, en zo gezond mogelijk probeerde te leven. Ik hoop dat jullie je hier ook eens in kunnen verplaatsen, want het zit mij gruwelijk dwars dat dit oneerlijk is!

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

Ik ben zo blij dat mijn lichaam geen zin meer heeft in sigaretten. Nu ben ik  35 en ik rookte al vanaf mijn 13e. Stoppen is nooit gelukt. Een week voor mijn test gebeurde het wonder; ik werd niet goed van die sigaretten stank. Nu ben ik 9 weken zwanger en vind het nog steeds stinken, ik word er gewoon misselijk van. Lang leve moedertje natuur! Ik hoop voorgoed van mijn verslaving af te zijn... ik ga in ieder geval mijn best doen. Want roken is toch niet meer van deze tijd ;-) Nu nog minder verzadigde vetten en geraffineerde suikers, die zijn namelijk net zo ongezond. Liefs, succes met jullie zwangerschappen!

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

Het verlies van zoiets dierbaars kost veel emotionele kracht, natuurlijk lijkt de wereld om je heen dan "niet eerlijk". En dat is hij ook niet. Toch zou ik je willen uitnodigen niet te streng te kijken naar rokende moeders. En het spreekwoordelijke vingertje niet richting "een zondebok" te wijzen. Zij kunnen er echt helemaal niets aan doen dat jij je kindje hebt verloren. Hoewel ik zelf gestopt ben met roken voor de zwangerschap en blij ben dat het me gelukt is wil ik toch nog even het volgende kwijt. Roken is een moeilijke verslaving en ik weet zeker dat alle zwangere vrouwen, ook de rokende, bezig zijn met wat het beste is voor hun kindje. De generatie van mijn ouders rookte gewoon door tijdens de zwangerschap. Daar was niemand verbaast over. Als je kijkt naar al die gezonde dertigers nu is het, ondanks de huidige medische kennis, moeilijk te geloven dat het "zo" slecht is. Daarnaast zijn er genoeg mensen met een ongezonde lifestyle die niet roken (vetzucht ontstaat bijvoorbeeld ook al in de buik, en ik zou wel wat meer mogen bewegen).... allemaal geen excuses, en jij hebt zo hard je best gedaan, maar geen reden om emotionele tikken en verwijten uit te delen naar andere vrouwen. Toch?!

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

zaterdag ben ik 10 wken zwanger en ben vanochtent mijn eerste eggo gehad geweldig maar nu hoorde ik dat ze buikje open is en de darmen er uit zijn nu zegt ze dat het niet erg is als het binnen 12 wken geheelt is ( dus ik heb nog 2 wken ) en dan doen we gelijk de eggo ze zij ook dit gebeurt vaker uiteraad gelijk rond gevraagt maar niemand in mijn fam kennis kring hadden dit niet nu maak ik mij best zorgen en d8t vraag ervaring aan mensen via internet

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

Ik vind het heel raar dat er gezegd wordt 'waar bemoei je je mee?' als je er iets van zegt als mensen roken/drinken/blowen tijdens de zwangerschap. Je bent nu eenmaal niet alleen meer en moet dus ook denken aan het leventje in je lichaam! Je mag er toch ook wat van zeggen als iemand zijn kind mishandelt? ik vind willens en wetens roken/drinken/blowen tijdens de zwangerschap net zo goed mishandeling! En voor degene die zei dat het alleen zorgt voor een kleiner kindje bij de geboorte, verdiep je eens wat beter. Google maar eens op 'gevolgen roken tijdens zwangerschap', dan lees je bijvoorbeeld dit: "Zo is gebleken dat deze kinderen vanaf hun twintigste levensjaar een hogere kans op hart-en vaatziekten hebben. Ook stijgt vanaf hun jeugd het cholesterolgehalte sneller bij overgewicht." Roken heeft veel meer en zwaardere consequenties dan alleen een kleiner kindje bij de geboorte!

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

Bijzonder dat veel dames hier zaken blijven aanhalen als vroeger rookte iedereen en roken is minder slecht als stress, gevaren inenten en rood vlees etc. Allemaal fabels en smoesjes om door te blijven roken. Wees juist blij dat roken zo word veroordeeld, blijkbaar zijn er genoeg mensen die begrijpen hoe slecht het is. Het maakt je niet perse een slechte moeder maar ik ben blij om te zien dat het word veroordeeld, als signaal. Gelukkig word er steeds meer bekend over de extreme schade die je kindje kan oplopen en raken de fabels meer naar de achtergrond.

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

Helemaal mee eens Anoniem op 30-12. Zie ook hier. Iris (33) biecht op: Ik ben 28 weken zwanger ... en rook als een ketter http://www.ikbenzwanger.com/zwanger-en-rook-als-een-ketter-taboe-arta.php

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

wat een gezeik over het roken zeg. hartstikke knap en stoer als het je lukt maar als het niet lukt word je keihard veroordeeld hier. en als je denkt dat stress minder erg is heb je nooit echte stress gehad! je laat je kind inenten???kan ook gevaarlijk zijn, komen ook allemaal allergien en gevaren bij kijken en toch doet 99% mee aan de hokjes denk wijze

anoniem

Anoniem 2 jaar geleden

Mijn verloskundige heeft omdat ik stress had ivm het stoppen met roken tegen me gezegd: rook als je het nodig hebt een sigaretje want de stress op dit moment is 100 maal erger. Het is natuurlijk altijd beter om te stoppen, maar niet iedereen kan dit zo makkelijk.  De gene die dit toevallig wel gelukt zijn, moeten niet oordelen over wel rokers.. Het maakt ons niet meteen slechte moeders hoor! Vroeger rookten ze allemaal toen dit nog 'niet slecht' was en wij staan ook allemaal hier toch? We zijn in ieder geval eerlijk in tegenstelling tot zo veel vrouwen die mooi weer spelen en thuis de peuk opsteken!  

Dit is niet ok!

Als je iets tegenkomt waarvan je denkt dit hoort niet op het forum thuis. Laat het ons weten, dan kunnen we actie ondernemen. Klik op onderstaande knop als er iets mis is op de huidige pagina. Alsvast bedankt, zo houden we het forum schoon en gezellig!

 

 

Login of meld je aan!

Login

Login om te kunnen reageren of nieuwe onderwerp aan te maken.

Login

Aanmelden

Meld je aan om je reageren en ervaringen te delen met andere moeders.

Aanmelden