Zwangerschapstest

Zodra de ongesteldheid uitblijft is het natuurlijk tijd voor de eerste zwangerschapstest! Op deze website wordt uitgelegd wat de test precies berekent en hoe je de verschillende soorten zwangerschapstesten

Online zwangerschapstest bestellen

Vanaf week 5  is een zwangerschapstest betrouwbaar en komt er een einde aan jouw onzekerheid. Bestel vandaag een test en je hebt deze morgen al in huis!

Een bevruchte eicel doet ongeveer een week over de reis naar de baarmoeder. Daar aangekomen, nestelt de eicel zich meteen in in de baarmoederwand. Zodra dit gebeurd is, begint je lichaam het zwangerschapshormoon hCG te produceren. Na de aanmaak verdubbelt de hoeveelheid hCG elke twee dagen tot de zwangerschap zo’n 12 weken gevorderd is. Daarna neemt de hoeveelheid hCG langzaam af, al blijft het hormoon gedurende de gehele zwangerschap in je lichaam aanwezig. hCG (human Chorion Gonadotrofine) is een hormoon dat alleen zwangere vrouwen produceren. Als een zwangerschapstest constateert dat je urine hCG bevat, is dat het bewijs dat je zwanger bent.

Er zijn veel verschillende soorten zwangerschapstesten op de markt maar ze werken bijna allemaal op dezelfde wijze, namelijk door een urinetest. Zo’n test bevat altijd een uitgebreide gebruiksaanwijzing die je goed moet lezen en de waarvan je de aanwijzingen ook goed moet opvolgen. Samengevat werkt zo’n test als volgt:

  • Je houdt een deel van de test in je urinestraal of je vangt wat urine op in een bakje en houdt de test een paar seconden in de urine.
  • Het papieren gedeelte van de test verkleurd door de opname van de urine.
  • Na een paar minuten verschijnt op de indicator het testresultaat. Afhankelijk van de test kan dat een + of een – zijn, de tekst ‘zwanger’ of ‘niet zwanger’ of er verschijnen twee lijnen. De bovenste lijn geeft dan aan dat de test goed werkt, de onderste lijn (hoe vaag ook) geeft aan dat je zwanger bent. Verschijnt er maar één lijn, dan is de test goed uitgevoerd maar ben je helaas niet zwanger.

Aandachtspunten voor het testen:

  • Drink voor zo’n test niet te veel vocht. Teveel vocht kan er namelijk kan ervoor zorgen dat je urine niet geconcentreerd genoeg is.
  • Let er goed op of de test de urine goed opneemt.

De gevoeligheid van de zwangerschapstest bepaald in welk stadium je zo’n test uit kan voeren. Er zijn bepaalde extra gevoelige tests op de markt die de zwangerschap al in heel vroeg stadium kunnen opsporen omdat ze in staat zijn om de kleinste hoeveelheid hCG in je lichaam op te sporen. Om het hCG hormoon de kans te geven tot een flinke hoeveelheid toe te nemen, wordt over het algemeen aan te raden om pas te testen op of na je NOD.

Er wordt officieel pas aangenomen dat je zwanger bent vanaf het moment dat de hoeveelheid hCG is gestegen tot ongeveer 20ml U/ml hCG. Over het algemeen is de hoeveelheid hCG zo’n 4 dagen voor je NOD tot deze hoogte gestegen. Een test doen voor deze tijd valt niet aan te raden omdat het resultaat onbetrouwbaar is. De kans dat een zwangerschap dan niet doorzet is erg groot, meer dan 60% van de zwangerschappen breekt in de eerste dagen na de bevruchting af. Bovendien hebben ook niet-zwangere vrouwen soms een zeer lage concentratie hCG in hun lichaam. Deze zeer lage concentratie kan genoeg zijn voor de ‘ultra gevoelige’ tests om tot een positieve uitslag te komen terwijl je dus helemaal niet zwanger bent. Let dus op de gevoeligheid van een test en koop geen test die een concentratie hCG op kan sporen die lager ligt dan 20ml U/mL.

No Avatar
iron12 on
Naam: iron12
|
Lid sinds: 24 jan 2012
hallo allemaal 
ik zit met een hele rare vraag 
ik sta onderbehandeling van het ziekenhuis om zwanger te worden,nu heb ik hormonen geslikt en heb bloed moeten prikken.
de uitslag was 93% progesteron 
dat is tamelijk veel  maar nu  heb ik vrijdag een zwangerschapstest gedaan en die gaf negatief aan 
maar door dat alles ben ik steeds misselijk heb een zware opgezetten buik last van me buik maar had vandaag dus eigelijk ook menstruatie moeten krijgen maar dat heb ik nog niet 
wie kan me hier antwoord op geven want ben best onzeker over alles 
groet 

No Avatar
Anoniem on
Anoniem

Morgen is mijn NOD en ik heb vandaag een test gedaan om 13.00. Wel een speciale test die je 4 dagen voor je NOD kan gebruiken. Er is een heeeeel licht streepje te zien als je heeeeel erg goed kijkt. Nu houd ik het echt niet meer uit. Is het nou wel of niet. Ik ga tot maandag wachten en dan nog een keer een test doen. Ik hoop het zo, maar wat wordt je hier onzeker van. WEL of NIET?????
 

No Avatar
Anoniem on
Anoniem

hey ik heb vorige week 3 zwangerschap testen gedaan alle drie zegt dat ik zwanger ben:D
alleen uit de bloedtest kwam maar 61 uit nu ben ik vandaag in het ziekenhuis geweest kreeg een inwendige echo was niks te zien wat ik wel had verwacht moest bloedprikken gewoon netjes gedaan ik ben net thuis gekomen en nu ben ik erg onzeker.
ik zou nu 4 weken en 5 dagen moeten zijn hoe hoog moet mij Hcg hormoon nu zijn?
kan nergens een duidelijk antwoord vinden
dank je alvast
groetjes roos

No Avatar
zasaa on
Naam: zasaa
|
Lid sinds: 24 mei 2011
hoi allemaal, ik heb dus een heel verhaal. ik ben 25 jaar en student. mijn vriend (2,5 jaar samen) is dik een jaar voor afstuderen naar buitenland geweest. hij is 3 weken geleden (voor mij totale verrassing, ik dacht pas half juni) teruggekomen. Ik was 4 dagen voor zijn terugkomst pas weer begonnen met de pil. Eerste keer netjes extra bescherming gebruikt, maar daarna....tja niet meer echt, eigenlijk helemaal niet. Laatste paar weekjes veel moe, sago en hoofdpijn, maar ik dacht vast en zeker door de pil. Vorige week begon mijn kat trampoline op mijn borstkas te spelen en ik schreeuwde het uit van de pijn. Ik dacht wat is dit. Super super super gevoelige borsten. Door drukte verder niet echt nagedacht. Vandaag moest ik weer beginnen met de pil. Niet ongesteld geworden. Ik ben eigenlijk nooit laat of onregelmatig en helemaal niet als ik de pil slik. Door vreugde over zijn terugkomst niet echt stilgestaan en nagedacht wat super super stom is natuurlijk. Vanmiddag toch maar een test gedaan. Vriendjelief ingelicht, die er erg vrolijk op reageerde (alleen ikzelf niet zo). Ik heb predictor gebruikt en dan zo'n vroege test ofzo. Heel licht zichtbaar streepje wat er eigenlijk al vrij snel was. Je moet er wel goed naar kijken, maar in de bijsluiter staat dat zelfs als het heel licht zichtbaar is, ook positief is. De ene vriendin hoor ik dat het vast niet positief is, de ander zegt streepje is streepje. . ik snap er nu niet meer zoveel van. Heb niet echt vriendinnen die moeder zijn of er uberhaupt mee bezig zijn. Dus......wie kan mij enig duidelijkheid geven???

No Avatar
Anoniem on
Anoniem

ik heb een maand geleden sex gehad met ene jongen zonder condoom hij si niet in me klaargekomen maar ik zat toen niet aan de pil

ongeveer 2 weken geleden werd ik ongesteld maar nu heb ik elke keer bruine afscheiding
en bloed ben ik nu zwanger of ?
 

No Avatar
Anoniem on
Anoniem

vraagje ik heb een test gedaan en die gaf positief,nou ben ik bij de dokter geweest,bloedgeprik en daaruit blijkt dat ik niet zwanger ben....
iemand een verklaring voor

groetjes

No Avatar
Anoniem on
Anoniem

Ik ben 3 dagen geleden de pil 'vergeten' ik heb hem 's morgens gepakt rond half 8 en normaal pak ik de pil altijd 's avonds rond 9 uur. Maar nu heb ik de laatste dagen erg veel last van buikpijn, zelfs voordat ik de pil vergeten was had ik al erg veel last van buikkrampen. En de geur van bepaalde soorten voedsel kan ik op sommige momenten niet hebben en heb dan het gevoel dat ik moet overgeven. Ook heb ik moeite met mijn ontlasting terwijl ik dit normaal nooit had. Ik heb ook sinds het vergeten van de pil last van licht bloed verlies.. 

ben ik nu zwanger, moet ik nu stoppen met de pil?
wat moet ik nu doen?

Graag reacties. 

ALVAST BEDANKT!

No Avatar
Anoniem on
Anoniem

hallo,

ik heb 2,5 week geleden sex gehad met mijn vriend (met condoom) , het was mijn laatste dag van mijn ongesteldheid (er kwam nog bruin ofzo) ik word pas over 1 week ong. ongesteld
ik slik nog geen pil die krijg ik vrijdag de condoom was niet gescheurd en het was mijn 1e keer.
ik heb voor het vrijen op hem gezeten zonder condoom maar zijn piemel was in ligstand en was niet in mijn vagina gegaan. erna ging de condoom om en gingen we vrijen
kan de voorvocht er dan toch op een bepaalde manier ingaan? want ik maak me hele erge zorgen dat ik zwanger ben ik ben 16jaar en wil nog geen kind.
ook had ik pijn in mijn borsten maar de pijn is nu bijna weg door een paracetamol
ik moet ook vaker plassen denk ik dat weet ik niet zeker omdat ik het niet zo goed heb bij gehouden.
ik was ook 1week geleden beetje misselijk maar dat was binnen 1 dag weg
ook zat er als ik had geplast geel in mijn string.
zou het kunnen zijn dat ik zwanger ben? of maak ik me gewoon teveel zorgen...
graag wil ik antwoord hierop !
groetjes kim

 

No Avatar
Anoniem on
Anoniem

Hayy ik heb een vraag, ik heb slik sinds een week een andere anticonseptie pil van de dokter geen idee waarom ze zeggen dat het gewoon de zelfde stoffen inzitten maar nou ben ikde hele tijd misselijk heb en raar gevoel in me buik krampjes en heb nu zelfs blaasontsteking mijn buik is ook heel erg opgezet en alles ruikt soms zoo sterk... kan het zijn dat deze pil niet goed werkt? en dat ik misshcien wel gewoon zwanger ben geworden?
zou graag advies willen Groetjes N.

No Avatar
Anoniem on
Anoniem

nou meid..ga er maar gewon van uit dat je ECHT NIET zwanger bent...hoe zeer spijtig ook...
deze klachten horen namelijk niet echt bij een zwangerschap...natuurlijk is het bij iedereen weer anders en heeft de een de symptomen ietwat anders dan een ander maar als je het helemaal zeker wilt weten zou ik gewoon even langs je eigen huisarts gaan en een bloedtest laten doen als je het echt niet vertrouwd. dit is de beste manier en zo doen we het ook bij ons in de praktijk.
mvg silvia drienen H.A noord-oost.

Pagina's

Volg ons op social media